Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Γνωριμία με τη Διατροφή Pegan

Πρώτα ήταν η διατροφή Vegan, μετά ήρθε η Paleo και ύστερα από κάμποσες παραλλαγές τους, καλωσορίζουμε την Pegan, ένα νέο μοντέλο διατροφής.

Βασισμένο στο συνδυασμό των δύο πρώτων, το μοντέλο έχει ως κεντρική του ιδέα την αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών και την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών με έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων καθώς και τον αποκλεισμό προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα σιτηρά.

Λίγα λόγια για τις Vegan και Paleo

Την πρώτη, λίγο πολύ, τη γνωρίζουμε όλοι.

Πρόκειται για μια ακραία μορφή χορτοφαγικής διατροφής που αποκλείει όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και τα παράγωγά τους και επιτρέπει την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σιτηρών, πατάτας και σπόρων.

Η Paleo ή αλλιώς Δίαιτα της Παλαιολιθικής Εποχής αφορά τη διατροφή των προγόνων μας την εποχή εκείνη, οι οποίοι κατανάλωναν άφθονο κυνήγι, άπαχο κρέας, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και κάποια συγκεκριμένα φρούτα.

Σε αυτήν, απαγορεύονται τα γαλακτομικά, τα όσπρια, το σιτάρι και τα παράγωγά του και φυσικά η ζάχαρη, το αλάτι και οι επεξεργασμένες τροφές της σύγχρονης εποχής.

Τα «ναι» και τα «όχι» της Pegan

Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω «γέννησε» την εν λόγω διατροφή.

Το βασικό κομμάτι της θεωρίας εστιάζει στα βιολογικά λαχανικά και φρούτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Τα γαλακτοκομικά αποκλείονται υποστηρίζοντας ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με την παχυσαρκία, το διαβήτη, τον καρκίνο και με διάφορες παθήσεις της καρδιάς.

Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί, αλλά όπως και στην Paleo θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας (βιολογικής προέλευσης), άπαχο και σε μικρές ποσότητες.

Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά και τα ψάρια που περιέχουν πρωτεΐνη και άφθονα θρεπτικά συστατικά που ο οργανισμός έχει ανάγκη, αρκεί τα τελευταία να είναι φτωχά σε ποσοστά υδραργύρου.

Πολύ καλές επιλογές ψαριών είναι η σαρδέλα, ο σολομός και η ρέγγα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται ο τόνος.

«Καλοδεχούμενα» είναι και τα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ανάλατοι, ωμοί ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Αποκλείονται όμως, ή έστω καταναλώνονται με μέτρο τα φασόλια για το λόγο ότι προκαλούν γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ αυξάνουν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα σιτηρά πρέπει να αποφεύγονται επίσης, γιατί περιέχουν γλουτένη που προκαλεί φλεγμονές στο οργανισμό, με εξαίρεση το καστανό ρύζι και την κινόα, αρκεί να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Το συμπέρασμα

Με εξαίρεση το μεσογειακό μοντέλο διατροφής που έχει θεωρηθεί παγκοσμίως το καλύτερο και το πιο ολοκληρωμένο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η Pegan διατροφή ήρθε για να μείνει.

Σαφώς και τα πλεονεκτήματά της είναι πολλά, αφού «επιβάλλει» τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, υψηλής πρωτεϊνικής αξίας και βιολογικής καλλιέργειας, φρέσκες, απαλλαγμένες από τοξίνες, συντηρητικά, χρωστικές και χημικές ουσίες.

Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι στερείται μειονεκτημάτων, τα οποία θα φανούν σε βάθος χρόνου.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μύθοι Γύρω από τη Διατροφή

a.alefragkis

Υπέρ-τροφές: Μύθος ή Αλήθεια;

yoadmin

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν Έχετε Δυσπεψία

yoadmin

Εαρινή Κόπωση – Πώς να Θωρακίσετε Κατάλληλα τον Οργανισμό σας

a.alefragkis

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

yoadmin

Πώς Μπορείτε να Διώξετε την Υπνηλία Χωρίς Καφέ

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ