Υγεία & Ομορφιά
Γιατί Πρέπει να Εντάξετε στη Διατροφή σας το Καρπούζι το Καλοκαίρι
Διατροφή

Γιατί Πρέπει να Εντάξετε στη Διατροφή σας το Καρπούζι το Καλοκαίρι

Ίσως να είναι το μοναδικό φρούτο που είναι τόσο συνδεδεμένο με το καλοκαίρι.

Είναι γλυκό, δροσερό, έχει ελάχιστες θερμίδες και πολλά οφέλη.

Ωφελεί την καρδιά

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, το ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται και στις ντομάτες και αποτρέπει τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και την καρδιά.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κάλιο, το οποίο μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη ροή του αίματος και ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς.

Ενισχύει την υγεία των οστών

Τα οφέλη του λυκοπενίου φτάνουν μέχρι τα οστά.

Η δράση του περιορίζει την ανάπτυξη οστεοπόρωσης, ενώ τα υψηλά επίπεδα καλίου μειώνουν την αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τον οργανισμό.

Έτσι οι αρθρώσεις και τα οστά να παραμείνουν υγιή και δυνατά.

Αποτρέπει τον καρκίνο

Το λυκοπένιο συνδέεται και με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, της μήτρας και του εντέρου.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πλούσιο σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή, το καρπούζι μειώνει τις φλεγμονές και ακυρώνει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών.

Σημαντικό ρόλο και σε αυτή τη διαδικασία παίζει πάλι το λυκοπένιο.

Για να λάβετε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καρπουζιού επιλέγετε τα πιο ώριμα.

Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιταχύνει την επούλωση των πληγών

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, το καρπούζι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Συμβάλλει επίσης στη γρήγορη επούλωση των πληγών, καθώς τα ένζυμα που σχετίζονται με την παραγωγή κολλαγόνου χρειάζονται βιταμίνη C.

Όταν κάποια τραύματα αργούν να επουλωθούν, τότε πιθανότατα χρειάζεται να αυξήσει κανείς την πρόσληψη βιταμίνης C μέσα από τροφές όπως το καρπούζι, και κυρίως τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Ενυδατώνει

Είναι γλυκό, δροσερό, έχει ελάχιστες θερμίδες και πολλά οφέλη.

Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και είναι γεμάτο ηλεκτρολύτες.

Καταναλώνοντάς το καθημερινά, μπορεί να βοηθήσει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ειδικά τις μέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, κάτι που σημαίνει ότι αποδίδει ελάχιστες θερμίδες αποτελώντας εξαιρετική επιλογή για όσους βρίσκονται σε δίαιτα.

Κρατά τους μύες και το νευρικό σύστημα σε καλή κατάσταση

Υπεύθυνοι για αυτό είναι το κάλιο και η κιτρουλίνη που βοηθούν μύες και νεύρα να λειτουργούν σωστά.

Ρυθμίζουν τις συσπάσεις τους και αποτρέπουν το πιάσιμο και τους πόνους στους μύες που προκύπτουν μετά την άσκηση.

Επίσης, ο οργανισμός μετατρέπει την κιτρουλίνη σε αργινίνη, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι η Έλλειψη Σιδήρου Υπεύθυνη για τη Χειμερινή Κόπωση;

Τροφές και Συνήθειες που σας Κάνουν να Αισθάνεστε Κουρασμένοι

Bάνα Νικολαίδου

Διατροφή Αρνητικών Θερμίδων

Bάνα Νικολαίδου

Οι Βιταμίνες που Χρειάζεται ο Οργανισμός σας Ανάλογα την Ηλικία σας

d.tsagkrinos

Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από το Μέλι

d.tsagkrinos

Τελικά Είναι Καλό να Τρώμε Αλάτι και Πόσο;

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ