Παρόλο που ο διαβήτης είναι μια εξελικτική χρόνια ασθένεια που απαιτεί προσοχή μια ζωή, αν τηρήσετε κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές μπορείτε να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή, χωρίς να επηρεάζεται η καθημερινότητά σας.
Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε, εκτός φυσικά από τη θεραπευτική αγωγή που σας έχει προτείνει ο θεράπων ιατρός σας ανάλογα με τον τύπο διαβήτη που έχετε.
Υγιεινή Διατροφή
• Να ξέρετε ότι έχετε τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες με έναν μη διαβητικό.
Σε περίπτωση όμως που έχετε αυξημένο βάρος θα πρέπει να περιορίσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες, ελαττώνοντας κυρίως τις λιπαρές τροφές με κεκορεσμένα λίπη.
Μια απώλεια κατά 5% του σωματικού βάρους είναι γενικά αρκετή για να βελτιωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
• Οι διατροφικές συστάσεις αφορούν όχι μόνο τη θρεπτική σύσταση των γευμάτων, αλλά και τη δομή και τη συχνότητά τους.
Μπορείτε να τρώτε από όλα, αλλά όχι ακανόνιστα και κυρίως χωρίς να παραλείπετε γεύματα.
• Η κατανομή των θρεπτικών ουσιών στην αρχή ή στο τέλος ενός γεύματος έχει επίσης τη σημασία της.
Οι υδατάνθρακες πρέπει να κατανέμονται σωστά μέσα στην ημέρα, για να ρυθμίζουν τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία και τα σάκχαρα ταχείας αφομοίωσης να αποφεύγονται (γλυκά, ζαχαρώδη, αναψυκτικά…), γιατί αυξάνουν άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα.
• Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες κατεβάζουν τη υπεργλυκιδαιμική δύναμη των τροφών και ένα γεύμα είναι λιγότερο “επικίνδυνο” εάν περιέχει από όλους τους συνδυασμούς σε θρεπτικά συστατικά.
Η κατανάλωση ενός φρούτου σε κάθε γεύμα ή σαν κολατσιό είναι ωφέλιμη, διότι τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φρουκτόζη.
Είναι καλύτερο να προτιμάτε τα μήλα και τ’ αχλάδια.
• Από ποτά, ένα ποτήρι κρασί ανά γεύμα (με εξαίρεση τα ηδύποτα και τη μπύρα) δεν βλάπτει, αρκεί να πίνεται μαζί με τη τροφή, ποτέ με άδειο στομάχι.
Το ίδιο ισχύει και για τα ανθρακούχα ποτά.
Βάλτε τα Σπορ στη Ζωή σας
Κάποιες αθλητικές δραστηριότητες έχουν αποδεδειγμένα θετική επίδραση στους διαβητικούς ασθενείς: αύξηση της μυϊκής μάζας, μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς και βελτίωση της εξισορρόπησης της γλυκόζης στο αίμα.
Αν είστε υπέρβαρος, μια τακτική φυσική άσκηση προσφέρει διπλό όφελος, διότι όχι μόνο θα χάσετε βάρος, αλλά θα μειωθούν και τα λιπίδια στο αίμα.
Ένα επί πλέον όφελος της άσκησης είναι η βελτίωση της δράσης της ινσουλίνης (παγκρεατικής ή φαρμακευτικής), διότι συμβαίνει μια καλύτερη διείσδυση της γλυκόζης στους μύες.
Όσο μεγαλύτερη είναι η γλυκαιμία, τόσο περισσότερο την κατεβάζει η φυσική άσκηση.
Η υπογλυκαιμία αποτελεί ένας από τους σημαντικότερους φόβους του ασκούμενου διαβητικού.
Για αυτό αν έχετε διαβήτη θα πρέπει να τρώτε κάτι πριν την άσκηση και να ρυθμίζετε τις δόσεις της ινσουλίνης ανάλογα με την άσκηση που κάνετε.
Πάντα όμως να έχετε μαζί σας 1-2 κύβους ζάχαρης.
Επίσης να τρώτε κάτι ελαφρύ το βράδυ για να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες κατά τον ύπνο.
Εάν ο διαβήτης είναι καλά ρυθμισμένος, κανένα σπορ δεν απαγορεύεται, αρκεί να γίνεται έλεγχος με την αυτομέτρηση και να χρησιμοποιούνται άνετα παπούτσια.
Τα συνήθη και τα πλέον κατάλληλα σπορ είναι το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, το σκι, και το κολύμπι.
Αυτή η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα για 20-40 λεπτά.
Ταξιδεύοντας με τον Διαβήτη σας
Εφ’ όσον ο διαβήτης τύπου Ι ή τύπου ΙΙ είναι σωστά ρυθμισμένος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε τα ταξίδια.
Χρειάζεται όμως, η κατάλληλη προετοιμασία.
Θα πρέπει να πάρετε μαζί σας την αγωγή ινσουλίνης και ένα σύστημα αυτομέτρησης (μετρητής και ταινίες μέτρησης) σε διπλάσιες από τις απαιτούμενες ποσότητες και να τα βάλετε σε 2 ξεχωριστούς ταξιδιωτικούς σάκους και αν είναι δυνατόν σε χειραποσκευή.
Αυτό δεν απαγορεύεται από τα συστήματα ασφαλείας των αεροδρομίων.
Επίσης θα πρέπει να προσαρμόσετε τα ωράρια της ινσουλινοθεραπείας με τα πιθανά μεταβαλλόμενα ωράρια της χώρας προορισμού και να προσαρμόσετε τις λήψεις με την τοπική ώρα προορισμού.