Υγεία & Ομορφιά
Πεπτικό Σύστημα Υγεία

Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος στην Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της κύησης, η έγκυος αντιμετωπίζει αρκετές ενοχλήσεις από το πεπτικό σύστημα. Πού οφείλονται όμως αυτές οι διαταραχές και πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ώστε να εξασφαλίσετε μια ήρεμη και υγιή εγκυμοσύνη;

Δυσκοιλιότητα

Η εγκυμοσύνη συχνά συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα που οφείλεται σε ορμονικούς και μηχανικούς λόγους, καθώς και στη συνολική ελάττωση της δραστηριότητας της εγκύου, κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο.

Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος στην Εγκυμοσύνη.

Είναι απαραίτητη η κατάλληλη διατροφή, η λήψη άφθονων υγρών (κατά προτίμηση νερού) και η διατήρηση ήπιας σωματικής άσκησης (π.χ. περπάτημα), καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Σε περίπτωση που έχουν παρθεί τα παραπάνω μέτρα και το πρόβλημα επιμένει, είναι δυνατή η λήψη ήπιων υπακτικών, έπειτα από σύσταση του γιατρού. Σε περίπτωση που μετά από 2-3 ημέρες δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης και δεν επέλθει κένωση, μπορεί να χορηγηθούν 1-2 υπόθετα γλυκερίνης ή και κλύσμα.

Διάρροια

Η διάρροια πρέπει να ληφθεί αρκετά σοβαρά υπόψη, καθώς κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται και διαφορετική φροντίδα. Σε κάθε περίπτωση, οι λόγοι και οι θεραπείες διαφέρουν και η καλύτερη αντιμετώπιση είναι ο έλεγχος και η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών.

Κατά την πρώτη φάση της εγκυμοσύνης, η διάρροια είναι από τα πρώτα συμπτώματα που κάνουν την εμφάνισή τους, μαζί με τις πρωινές αδιαθεσίες. Εξαιτίας διατροφικών και ορμονικών αλλαγών, η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να κρατήσει 1 ή 2 ημέρες. Αν ωστόσο παραταθεί η διάρκεια των συμπτωμάτων θα πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο γιατρός, καθώς στον τελευταίο μήνα της κύησης θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη πρόωρων πόνων γέννας.

Οι συμβουλές μας

 • Πίνετε άφθονα υγρά.
 • Καταναλώνετε τροφές χαμηλού φυτικού υπολείμματος.
 • Αποφεύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
 • Προτιμάτε μικρά γεύματα.
 • Αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.

Η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Ναυτία και έμετος

Η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης. Οι ναυτίες συνοδεύονται από βάρος στο στομάχι, αίσθηση κορεσμού και τάση για έμετο, κυρίως τις πρωινές ώρες. Εμφανίζονται μετά την 3η εβδομάδα της κύησης και υποχωρούν σταδιακά στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και η αύξηση της οξύτητας του στομάχου, μπορεί να είναι αιτίες πρόκλησης ναυτίας.

Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν η έγκυος υιοθετήσει ορισμένους κανόνες στη διατροφή της. Αν παρ’ όλα αυτά οι ναυτίες και οι εμετοί συνεχιστούν μετά το πρώτο τρίμηνο με περισσότερη συχνότητα, πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα οι εμετοί να μην οφείλονται στην εγκυμοσύνη.

Οι συμβουλές μας

 • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 2-3 ώρες.
 • Καταναλώνετε σχετικά στεγνά γεύματα.
 • Καταναλώνετε νερό ανάμεσα στα γεύματα, όχι όμως μαζί με το γεύμα.
 • Αποφεύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα τρόφιμα με μπαχαρικά.
 • Αποφεύγετε έντονες και μη επιθυμητές μυρωδιές.
 • Να ξεκουράζεστε όταν αισθάνεστε κουρασμένη.
 • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό, αλλά αφού περάσουν 1-2 ώρες.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι καούρες στο στομάχι, είναι επίσης κοινά συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη, από την αρχή μέχρι το τέλος της. Συμβαίνει κυρίως μετά τα γεύματα και οφείλεται στην παραγωγή της προγεστερόνης κατά την εγκυμοσύνη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνει ο σφικτήρας του οισοφάγου και έτσι οι τροφές να επιστρέφουν πιο εύκολα από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας μέσα στην κοιλιά, το στομάχι πιέζεται και προκαλείται ακόμη πιο εύκολα η επιστροφή των τροφών προς τον οισοφάγο.

Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κάθε 2-3 ώρες.

Οι αλλαγές στη διατροφή είναι αρκετές ώστε να καταφέρετε να μειώσετε τα παραπάνω συμπτώματα. Εάν ωστόσο δεν έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, ορισμένα φάρμακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες είναι ασφαλή για εγκύους.

Οι συμβουλές μας

 • Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κάθε 2-3 ώρες.
 • Αποφεύγετε μεγάλα γεύματα πριν από τον ύπνο.
 • Καταναλώνετε τα γεύματα με αργό ρυθμό σε ήρεμη ατμόσφαιρα.
 • Κατάκλιση μόνο μετά από 2 ώρες μετά το γεύμα.
 • Αποφεύγετε τα όξινα φαγητά και τις λιπαρές τροφές.
 • Αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ανθρακούχων ποτών.
 • Να φοράτε άνετα ρούχα.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσκοιλιότητα – Με Ποιες Παθήσεις Μπορεί να Συνδέεται

d.tsagkrinos

Εύκολοι και Φυσικοί Τρόποι για να Μειώσετε το Κοιλιακό Φούσκωμα

Editor6 pharma

Σωματικά Χαρακτηριστικά – Η Σχέση τους με την Υγεία

Τα Σημάδια στα Χέρια σας που Πρέπει να Προσέξετε

Editor6 pharma

Οι Κίνδυνοι από τον Ήλιο στο Δέρμα σας

Γνωριμία με την Άνοια Σωματίων Lewy

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ