Υγεία & Ομορφιά
Image default
Πεπτικό Σύστημα

Περιπτώσεις Διάρροιας… Προσοχή!

Οι πιο συνηθισμένες διάρροιες προέρχονται από γαστρεντερίτιδα ιογενούς προέλευσης, με διάρκεια περίπου 1-3 ημέρες, που συχνότερα μεταδίδονται από τη στοματική οδό.

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι οι τροφικές δηλητηριάσεις (συχνά βακτηριδιακές), η διάρροια μετά από αντιβίωση και η διάρροια λόγω φαρμάκων.

Ταλαιπωρούν πολύ κόσμο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διακοπών, με τα ταξίδια και τις συχνές μετακινήσεις, τα άτακτα γεύματα, το ακατάλληλο νερό και τα τρόφιμα που αλλοιώνονται λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Οι πιο συνηθισμένες διάρροιες προέρχονται από γαστρεντερίτιδα ιογενούς προέλευσης, με διάρκεια περίπου 1-3 ημέρες, που συχνότερα μεταδίδονται από τη στοματική οδό.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις και τι πρέπει να γνωρίζουμε…

Αρχικά, σε περίπτωση διάρροιας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό (ιατρό ή φαρμακοποιό), προκειμένου να μάθετε τους λόγους πρόκλησης της διάρροιας.

Έτσι, θα μπορέσετε να ακολουθήσετε και την καταλληλότερη αγωγή.

Εάν π.χ. στο οικογενειακό περιβάλλον υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, γυναίκα, παιδιά κ.λπ., τότε αφορά πιθανόν ιογενή γαστρεντερίτιδα και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Εάν πρόκειται για διάρροια η οποία προήλθε από την κατανάλωση κάποιου φαγητού και έχετε ενοχλήσεις και πόνο στο στομάχι, τότε ενδεχομένως αναφερόμαστε σε τροφική δηλητηρίαση και στην περίπτωση αυτή προτείνεται η γνώμη ενός ειδικού.

Επιπλέον, σοβαρές και οι περιπτώσεις διάρροιας που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (ιδιαίτερα σε χώρα τροπική ζώνης) ή μετά από αυτό. Επισκεφθείτε άμεσα κάποιον ειδικό προκειμένου να λάβετε συμβουλές για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Η διάρροια μετά τη λήψη αντιβιοτικών απαιτεί ειδική επαγρύπνηση και αγωγή και όχι λήψη λοπεραμίδης, καθώς το φάρμακο αυτό ευνοεί τη στάση των βακτηριδίων και όχι την απομάκρυνσή τους από το γαστρεντερικό.

Εάν η διάρροια επιμείνει μετά από 48 ώρες, η επίσκεψη στον ιατρό κρίνεται απαραίτητη.

Σε περίπτωση διάρροιας λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ο φαρμακοποιός μπορεί με βάση το ιστορικό σας να προτείνει διακοπή του συγκεκριμένου φαρμάκου μόνο για 2-3 ημέρες και μόνο στην περίπτωση που δεν θα επηρεαστεί η υγεία σας.

Είτε οι διάρροιες σταματήσουν είτε επιμείνουν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για περαιτέρω καθοδήγηση σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ηλικία παίζει σημαντικότατο ρόλο, καθώς ή διάρροια στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατη αφυδάτωση.

Οι συμβουλές «κλειδιά»

Ενυδάτωση με διαλύματα εμπλουτισμένα με ηλεκτρολύτες και ελαφριά διατροφή που να περιλαμβάνει λίγο πιο αλμυρά φαγητά, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, άπαχο κρέας.

– Η αποφυγή των πράσινων λαχανικών, φυτικών ινών, λιπαρών, φρούτων και γάλατος, βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

– Στα βρέφη και τα παιδιά το συνηθισμένο γάλα μπορεί να συνεχιστεί παράλληλα με το διάλυμα ενυδάτωσης.Αν η διάρροια επιμένει, το γάλα χωρίς λακτόζη για 8-15 ημέρες μπορεί να δώσει θετικά αποτελέσματα.

Χρυσάνθη Φετινίδου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Αιτίες που Προκαλούν Τυμπανισμό και πώς να τον Αποτρέψετε

Editor6 pharma

7 Φυσικές Θεραπείες για τη Δυσκοιλιότητα

3 Φυσικές Λύσεις για την Ανακούφιση από τη Γαστρεντερίτιδα

Υπερευαισθησία στη Γλουτένη – Μια Πραγματική Ασθένεια

yoadmin

Γαστρεντερίτιδα: Απλώς Aντιμετωπίστε την!

yoadmin

Προβιοτικά – Ερωτήσεις και Απαντήσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ