Υγεία & Ομορφιά
Λευκό και καστανό ρύζι και διαφορές
Διατροφή

Οι Διαφορές Λευκού και Καστανού Ρυζιού

Το ρύζι είναι ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Με πολλές ποικιλίες για να διαλέξετε και ένα ευρύ φάσμα πιθανών χρήσεων, το ρύζι μπορεί να είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και ευέλικτο συστατικό.

καστανό ρύζιΟι δύο κύριοι τύποι ρυζιού είναι το λευκό και το καστανό.

Και οι δύο τύποι προέρχονται από τον ίδιο κόκκο, αλλά το λευκό ρύζι περνά από περισσότερα βήματα για να εξευγενιστεί κατά την επεξεργασία.

Το καστανό ρύζι είναι ένα είδος ολικής αλέσεως.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διατροφικές διαφορές μεταξύ του λευκού και του καστανού ρυζιού.

Καστανό και λευκό ρύζι

Στο ρύζι περιέχονται πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος.

Το εμπλουτισμένο ρύζι περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το μη εμπλουτισμένο ρύζι.

Στην ουσία το λευκό ρύζι είναι καστανό ρύζι με το πίτουρο και το φύτρο να έχουν αφαιρεθεί.

Το πίτουρο και το φύτρο περιέχουν και τα δύο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ως αποτέλεσμα, το λευκό ρύζι έχει έλλειψη σε ορισμένα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β, μέταλλα, λίπη, φυτικές ίνες και μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

Οι παρασκευαστές εμπλουτίζουν πολλές ποικιλίες λευκού ρυζιού για να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά την επεξεργασία.

Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες

Μερικές φορές, ένας γιατρός συνιστά μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.

Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσουν αυτό το είδος διατροφής αν έχουν διάρροια ή έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Το λευκό ρύζι περιέχει λιγότερες φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι.

Επομένως, μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες

Το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι, γεγονός που το καθιστά καλύτερη επιλογή σε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Αν επιλέγετε ολόκληρα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το λευκό ρύζι, τότε μειώνετε τον κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση του αίματος, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Το ρύζι είναι μια τροφή με αμυλούχα και πλούσια σε υδατάνθρακες.

Οι άνθρωποι που τρώνε πολύ ρύζι και ασκούνται πολύ λίγο μπορεί να διαπιστώσουν ότι παχαίνουν.

Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καστανού ρυζιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους.

Τελικά το καστανό ρύζι φαίνεται να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό ρύζι.

Όμως και το λευκό ρύζι μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, οι άνθρωποι θα καρπωθούν τα οφέλη οποιουδήποτε είδους ρυζιού, μόνο εάν το καταναλώσουν ως μέρος μιας συνολικά υγιεινής διατροφής.

Για παράδειγμα, συνδυάστε το ρύζι με φρέσκα λαχανικά, αντί για κρέας.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι ορισμένα είδη ρυζιού ταιριάζουν καλύτερα σε ένα πιάτο με ρύζι από άλλα.

Τα επιδόρπια ρυζιού μπορεί να είναι επιτυχημένα μόνο με μια λευκή ποικιλία ρυζιού.

Το καστανό ρύζι έχει λιγότερες φυτικές ίνες από πολλά άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Αυτό μπορεί να το κάνει μια καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να προσθέσουν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή τους, αλλά που επιθυμούν να προσθέσουν φυτικές ίνες σταδιακά.

Η πολύ γρήγορη προσθήκη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και άλλες μορφές κοιλιακής δυσφορίας.

Γενικά αν αγοράζετε λευκό ρύζι, είναι καλύτερο να επιλέγετε εμπλουτισμένο ρύζι.

Αυτό διασφαλίζει ότι έχει υψηλότερη θρεπτική αξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Πρακτικές Διατροφικές Συμβουλές

Eleni Giannopoulou

Τα Οφέλη της Βιταμίνης B

Βιταμίνη D – Τι να Τρώτε αν Έχετε Έλλειψη

Evi Makavelou

Οι Καλύτερες Τροφές για Αποτοξίνωση

Evi Makavelou

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Κρυμμένη Ζάχαρη

a.alefragkis

Σημάδια ότι δεν Κάνετε Σωστή Διατροφή

Evi Makavelou

Απώλεια Βάρους – Τροφές που Καίνε Λίπος

Evi Makavelou

Ντομάτα – Οφέλη στην Υγεία μας

Evi Makavelou

Γονιμότητα – Πώς την Επηρεάζει η Διατροφή;

Θωρακίστε το Ανοσοποιητικό σας με τα Κατάλληλα Συμπληρώματα Διατροφής

Eleni Giannopoulou

Είδη Σοκολάτας και τι Περιέχει το Καθένα

Evi Makavelou

Η Βιταμίνη Α και τα Οφέλη της

a.alefragkis