Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Ρύζι το Ωφέλιμο

Το ρύζι είναι συνώνυμο της τροφής και δικαίως τα οφέλη του είναι αξιόλογα.

Το ρύζι αποτελεί ελαφρά και εύπεπτη τροφή, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο.

Οι πρωτεΐνες του είναι λιγότερες των σιτηρών, αλλά ανώτερες ποιοτικά, επειδή το ρύζι είναι πλούσιο στην πολύτιμη για τον άνθρωπο αμινοξύ λυσίνη.

Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά.

Το ρύζι διατροφικά προτείνεται να συνδυάζεται με αρακά, όσπρια, σπανάκι, μπρόκολο, καρότο και ζυμαρικά.

Οι συνδυασμοί αυτοί, αυξάνουν τα διατροφικά οφέλη των φυτικών πρωτεϊνών με αποτέλεσμα το τελικό «πρωτεϊνικό φορτίο» στο πιάτο να είναι ισοδύναμο ζωικής πρωτεΐνης, απαλλαγμένης όμως από χοληστερόλη.

Το ρύζι επίσης, περιέχει μεγάλες ποσότητες αναστολέων πρωτεάσης, που μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη καρκίνου.

Το πίτουρο ρυζιού σε πειραματόζωα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αν και σε μικρότερο βαθμό από το πίτουρο των σιτηρών.

Κατά την πέψη, το ρύζι προκαλεί τη λιγότερη δυσπεψία και δυσανεξία από όλους τους σπόρους, δηλαδή λιγότερα αέρια, φουσκώματα, συμπτώματα σπαστικής κολίτιδας και για τον λόγο αυτό συνιστάται και ως ρόφημα (ρυζόνερο) από τις πρώτες μέρες της ζωής.

Το καστανό αναποφλοίωτο ρύζι ελαττώνει τη δυσκοιλιότητα, μειώνει τη χοληστερίνη και πιθανώς τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά, ενώ το άσπρο ρύζι, είναι θεραπευτικό σε ελαφριάς μορφής διάρροιες.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιπαρά – Μειώστε τα «Κακά» και Αυξήστε τα «Καλά»

d.tsagkrinos

Διατροφικές Συμβουλές για να μην Πάρετε Βάρος στις Γιορτές

d.tsagkrinos

Νερό με Τζίντζερ – Για Ποιους Λόγους να το Πίνετε με Άδειο Στομάχι

d.tsagkrinos

Πώς Προκαλείται η Θρόμβωση και με ποιες Τροφές θα την Αποφύγετε

d.tsagkrinos

Τροφές που Καταναλώνουμε Συχνά Αλλά Μπορεί να Προκαλέσουν Φλεγμονή στον Οργανισμό

d.tsagkrinos

Τα Οφέλη του Ελληνικού Καφέ στην Υγεία

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ