Υγεία & Ομορφιά
Υγεία

Χαμηλή Πίεση – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Σας συμβαίνει και εσάς… μόλις σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι ή μόλις ακούτε κάποια ξαφνικά νέα… να αισθάνεστε αδύναμοι, ακόμη και στα πρόθυρα λιποθυμίας; Αυτό είναι αναμφίβολα μια πτώση της αρτηριακής πίεσης. Πρόκειται για ένα καλοήθη φαινόμενο που μπορεί να μειωθεί υιοθετώντας μερικές καλές συνήθειες…

Τι είναι η πτώση της αρτηριακής πίεσης;

Η υπόταση αντιστοιχεί σε μία ξαφνική πτώση της πίεσης στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε διάφορα συμπτώματα, όπως εμβοές, «σκοτείνιασμα» στην όραση, ναυτία, ταχυκαρδία, κ.λπ.

Χαμηλή Πίεση - Αιτίες και Αντιμετώπιση.

Οι αιτίες της υπότασης είναι περίπλοκες, καθώς η αρτηριακή πίεση ρυθμίζεται από πολλούς μηχανισμούς που αφορούν την καρδιά, αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία και το νευρικό σύστημα.

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται σε τιμές έως και 120/80 mm Hg.

Αυτό σημαίνει ένδειξη 120 και κάτω για τη συστολική πίεση και 80 και κάτω για τη διαστολική πίεση. Βέβαια, ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά.

Έτσι, αυτό που θεωρείται χαμηλή πίεση του αίματος για τον ένα, μπορεί να είναι φυσιολογική κατάσταση για τον άλλο. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μόνο εάν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μια αλλαγή σε επίπεδο μόλις 20 mm Hg (π.χ. από 110 σε 90 mm Hg συστολικής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.

Παράγοντες κινδύνου για πτώση της αρτηριακής πίεσης;

  • Οι πτώσεις της αρτηριακής πίεσης είναι ιδιαίτερα συχνές στους ηλικιωμένους, στα άτομα με κιρσούς και σε έγκυες γυναίκες.
  • Επιπλέον, πολλά φάρμακα (διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιυπερτασικά, αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά κ.λπ.) μπορούν να προωθήσουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης.
  • Η αφυδάτωση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου: να ενυδατώνεστε συχνά και να αποφεύγετε τους θερμούς χώρους κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τι μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης;

Μια πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να οφείλεται σε απότομη και γρήγορη μεταβολή της θέσης σας, όταν π.χ. σηκώνεστε πολύ απότομα από το κρεβάτι. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για ορθοστατική υπόταση.

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα έντονο συναίσθημα, π.χ. όταν διασχίζετε τον δρόμο και ξαφνικά «πετάγεται» από το πουθενά ένα αυτοκίνητο μπροστά σας ή όταν συναντάτε ξαφνικά έναν φίλο σας που έχετε να δείτε είκοσι χρόνια. Ως αποτέλεσμα του έντονου συναισθήματος λοιπόν, δύναται να «πέσει» η αρτηριακή πίεση.

Τι μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης;

Τι να κάνετε σε περίπτωση πτώσης της αρτηριακής πίεσης;

  • Εάν είστε επιρρεπείς στην ορθοστατική υπόταση, φροντίστε ώστε να σηκώνεστε σταδιακά.
  • Μόλις αρχίσετε να νιώθετε τα πρώτα συμπτώματα της πεσμένης αρτηριακής πίεσης, καθίστε σε μία καρέκλα ή ακόμη καλύτερα ξαπλώστε για να αποφευχθεί η πτώση σας…κυριολεκτικά.
  • Στη συνέχεια, ξαπλώσετε ανάσκελα και σηκώστε τα πόδια σας ψηλά, προκειμένου να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και να επιτραπεί, έτσι, η καλύτερη οξυγόνωσή της.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, γιατί θα χειροτερέψει την κατάστασή σας!
  • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κάθε ημέρα για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Εάν είστε υποτασικοί, να πίνετε νερό πλούσιο σε νάτριο (αλάτι), καθώς αυτό βοηθά στη διατήρηση του νερού στις αρτηρίες και συνεπώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Η πτώση της αρτηριακής πίεσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, εάν επαναλαμβάνεται συχνά ή / και σχετίζεται με άλλα συμπτώματα, όπως υπερβολική κόπωση ή δύσπνοια, μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα. Είναι επομένως σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλήθειες που ίσως δε Γνωρίζετε για τους Φακούς Επαφής

Editor6 pharma

Καούρες στο Στομάχι – Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

10 Συμβουλές για να Αποκοιμηθείτε σε Λίγα Λεπτά

Κοκκίνισμα Ματιών – Ποιες Αιτίες Μπορούν να Κρύβονται Πίσω από το Σύμπτωμα

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Editor6 pharma

Οι Σοβαρότερες Αιτίες που Προκαλούν Πόνο στην Πλάτη

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ