Υγεία & Ομορφιά
Το αβοκάντο στη διατροφή
Διατροφή

Αβοκάντο – Γιατί Αξίζει να το Εντάξετε στη Διατροφή σας

Το αβοκάντο δεν ανήκει στα συνήθη φρούτα που καταναλώνονται συχνά.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ακριβό, ειδικά ορισμένες εποχές του έτους.

Τα οφέλη του αβοκάντοΔυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δε γνωρίζουν πώς να το εντάξουν στη διατροφή τους.

Όμως, το φρούτο αυτό μπορεί να μπει σε σαλάτες και σάντουιτς, να καταναλωθεί μαζί με λαχανικά, κοτόπουλο, με ψάρι ή ακόμη και μόνο του.

Έχει περισσότερες θερμίδες από το μέσο φρούτο.

Ωστόσο αυτό δεν το καθιστά απαγορευτική τροφή, χάρη στα πολλά οφέλη του για την υγεία.

Συγκεκριμένα, περιέχει καλά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, ενώ παράλληλα χαρίζουν υγιές δέρμα και μαλλιά.

Εάν τα παραπάνω δεν σας έπεισαν να το εντάξετε στη διατροφή σας, δείτε μερικά επιπλέον οφέλη του για τον οργανισμό.

Βοηθά στο αδυνάτισμα

Σε έρευνα που εξέτασε το κατά πόσο επηρεάζει το αβοκάντο τον κορεσμό της πείνας, το “ζάχαρο” του αίματος, την ινσουλίνη και το τσιμπολόγημα σε 26 υπέρβαρα αλλά υγιή άτομα, οι συμμετέχοντες άλλοτε έτρωγαν απλώς το μεσημεριανό τους και άλλοτε προσέθεταν σ’ αυτό μισό φρέσκο αβοκάντο.

Διαπιστώθηκε ότι περιλαμβάνοντας το αβοκάντο στο μεσημεριανό γεύμα, η όρεξη ήταν κατά 40% μειωμένη μετά από τρεις ώρες και κατά 28% μειωμένη μετά από πέντε ώρες.

Επίσης, η προσθήκη του αβοκάντο στο γεύμα δεν αύξησε το “ζάχαρο” του αίματος.

Το αβοκάντο στη διατροφή – Μειώνει την κακή χοληστερόλη

Μια πολύ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το φρούτο ρίχνει όχι μόνο τη χοληστερίνη, αλλά και τα τριγλυκερίδια.

Σε αυτήν συμμετείχαν 45 υπέρβαρα άτομα, τα οποία δοκίμασαν τρεις διαφορετικές δίαιτες.

Όλες τους μείωναν τη χοληστερίνη.

Τα οφέλη του αβοκάντο για την υγείαΑρχικά οι εθελοντές κατανάλωσαν τη συνήθη αμερικανική διατροφή για δύο εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη διατροφή αποτελείται κατά 34% από λίπος, κατά 51% από υδατάνθρακες και κατά 16% από πρωτεΐνες.

Στη συνέχεια, όλα τα άτομα ακολούθησαν τις παρακάτω δίαιτες για πέντε εβδομάδες την καθεμία:

Δίαιτα χαμηλών λιπαρών χωρίς αβοκάντο (το 24% των θερμίδων προερχόταν από το λίπος και το 11% από το μονοακόρεστο λίπος).

Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά χωρίς αβοκάντο (το 34% των θερμίδων προερχόταν από το λίπος και το 17% από το μονοακόρεστο λίπος).

Τέλος, δίαιτα πλούσια σε λιπαρά αλλά με ένα αβοκάντο την ημέρα (το 34% των θερμίδων προερχόταν από το λίπος και το 17% από το μονοακόρεστο λίπος).

Σε σύγκριση με τη συνήθη αμερικανική διατροφή, η δίαιτα με το αβοκάντο έριξε την κακή χοληστερίνη (LDL) κατά 13,5 mg/dL.

Με τις άλλες δίαιτες η μείωση της χοληστερίνης ήταν μικρότερη.

Περιέχει πολύ κάλιο

Μπορεί οι μπανάνες φημίζονται για το κάλιο που περιέχουν και γι’ αυτό να προτείνονται για την καταπολέμηση της υπέρτασης, αλλά το αβοκάντο περιέχει ακόμη περισσότερο.

Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο προσφέρουν το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας παροχής, ενώ τα 100 γραμμάρια μπανάνας προσφέρουν το 10%.

Να σημειωθεί ότι το κάλιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που αρκετές φορές υπολείπεται στη διατροφή.

Το αβοκάντο στη διατροφή – Έχει αρκετές φυτικές ίνες

Τα 100 γραμμάρια αβοκάντο περιέχουν 5-6 γραμμάρια φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέση γυναίκα πρέπει να παίρνει 25 γραμμάρια φυτικές ίνες την ημέρα και ο μέσος άντρας 38 γραμμάρια.

Το 25% των φυτικών ινών του αβοκάντο είναι διαλυτές και το 75% είναι αδιάλυτες.

Είναι γνωστό ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες τρέφουν τα βακτήρια που έχουμε στο έντερο και αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας με πολλούς τρόπους.

Παρέχει σημαντικές βιταμίνες και αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών

Εκτός από κάλιο, το αβοκάντο περιέχει, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, βιταμίνη K, βιταμίνη Β5 και βιταμίνη Β6 σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Ακόμη περιέχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, Β1, Β2 και Β3.

Περιέχει βέβαια και λίπος.

Όμως, από τη στιγμή που αυτό δεν οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη συνολικών θερμίδων, αλλά το αντίθετο, είναι ωφέλιμο.

Τέλος, μια μελέτη έχει βρει ότι η προσθήκη 150 γραμμαρίων αβοκάντο στη σαλάτα αυξάνει την απορρόφηση των διαφόρων καροτενοειδών.

Μάλιστα, το ίδιο το αβοκάντο είναι πλούσιο σε δύο καροτενοειδή, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι τα άλλα φρούτα που περιέχουν καροτενοειδή δεν είναι λιπαρά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γονιμότητα – Πώς την Επηρεάζει η Διατροφή;

Σπανάκι – Λόγοι που Θεωρείται Υπερτροφή

Evi Makavelou

Διατροφικός Αγώνας κατά της Γήρανσης

yoadmin

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Κρυμμένη Ζάχαρη

a.alefragkis

Τα Τρόφιμα που Βλάπτουν την Καρδιά

Evi Makavelou

2 Βήματα για να Απαλλαγείτε από τα Περιττά Κιλά

yoadmin

Γλουτένη – Πώς θα την Αποφύγετε Έξυπνα;

Evi Makavelou

Πώς θα Αποφύγετε τη Γλουτένη;

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Σταματούν τις Στομαχικές Διαταραχές

Βιταμίνη D και Κατάλληλες Τροφές

Evi Makavelou

Η Αποτοξίνωση του Οργανισμού

yoadmin

Αβοκάντο – Τα Οφέλη του στην Υγεία

a.alefragkis