Υγεία & Ομορφιά
Αρθρίτιδα και συμπτώματα
Αρθροπάθειες Διατροφή

Αρθρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Με το πέρασμα της ηλικίας οι αρθρώσεις του σώματος γίνονται όλο και πιο ευαίσθητες και παρουσιάζουν προβλήματα με αποτέλεσμα να μειώνεται η ευλυγισία τους.

Η πιο γνωστή πάθηση των αρθρώσεων είναι η αρθρίτιδα, η οποία όμως μπορεί και να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η αρθρίτιδα είναι μια φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων που μπορεί να καθυστερήσει να εμφανιστεί με αποτέλεσμα να μην ταλαιπωρηθεί κάποιος από πολύ νωρίς.

Πρόκειται ουσιαστικά για φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Οι φλεγμονές μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες αρθρώσεις και εκδηλώνονται με πόνο, οίδημα, δυσκαμψία των αρθρώσεων, ερυθρότητα, αύξηση του αρθρικού υγρού και τελικά περιορισμό των κινήσεων.

Οι πόνοι της αρθρίτιδαςΥπολογίζεται ότι πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της αρθρίτιδας.

Η πιο συνηθισμένη μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία πλήττει τους χόνδρους και χαρακτηρίζεται από τη φθορά των αρθρώσεων και την εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.

Παράγοντες κινδύνου

Η αρθρίτιδα σχετίζεται άμεσα με την ηλικία.

Όσο μεγαλώνει κανείς οι αρθρώσεις παρουσιάζουν φθορές.

Η αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μετά τα 50 κυρίως στα γόνατα, στα ισχία και στις αρθρώσεις των χεριών.

Το φύλο επίσης παίζει ρόλο στην εμφάνιση της αρθρίτιδας με τις γυναίκες να είναι περισσότερο επιρρεπείς στα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Άλλοι παράγοντες που πυροδοτούν την πάθηση είναι η βαριά σωματική εργασία και τα απαιτητικά αθλήματα όταν ασχολείται κανείς εντατικά με αυτά επί σειρά ετών.

Από την άλλη όμως, και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα καθώς το μυϊκό σύστημα αποδυναμώνεται κι έτσι το βάρος του σώματος στηρίζεται περισσότερο στις αρθρώσεις και τις ταλαιπωρεί.

Η εμμηνόπαυση είναι ένας ακόμα λόγος που η αρθρίτιδα εμφανίζεται στις γυναίκες επειδή μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Τέλος, η παχυσαρκία επιβαρύνει τις αρθρώσεις και επιδεινώνει τα συμπτώματά της.

Αντιμετώπιση

Η ήπια σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της αρθρίτιδας αλλά και στην αντιμετώπισή της.

Το ήπιο περπάτημα έστω και 15 λεπτά την ημέρα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Όταν τα συμπτώματα είναι σε έξαρση κάθε δραστηριότητα θα πρέπει να μειώνεται ή να διακόπτεται μέχρι να υποχωρήσουν.

Για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, η απώλεια βάρους αν χρειάζεται ή η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι απαραίτητη καθώς έτσι ελέγχεται η ένταση των συμπτωμάτων.

Ο ρόλος της διατροφής

Η λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών συμβάλλει στην πρόληψη και στη διαχείριση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο συμβάλλει  στον σχηματισμό του κολλαγόνου και των πρωτεογλυκανών που αποτελούν συστατικά των χόνδρων και βοηθούν τις αρθρώσεις.

Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα πορτοκάλια, στις πιπεριές, στο ακτινίδιο, στο πεπόνι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και στον ανανά.

Ο σχηματισμός του κολλαγόνου είναι απαραίτητος γιατί αποτελεί την πρωτεΐνη του συνδετικού ιστού και των αρθρώσεων και συμβάλλει στην ευλυγισία τους.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D που υπάρχει μεν σε κάποιες τροφές, αλλά είναι ευκολότερο να την πάρει κανείς από τον ήλιο είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη δομή των οστών.

Ω3 λιπαρά οξέα

Τα ω3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις φλεγμονές και τους πόνους.

Βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, στον λιναρόσπορο και στα καρύδια.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση χάρη στην κουρκουμίνη, η οποία συμβάλλει στον έλεγχο της φλεγμονής και ανακουφίζει από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας.

Η θειική γλουκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη αποτελούν συστατικά των χόνδρων και μπορούν να ληφθούν μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία εστιάζουν στην καλή λειτουργία και την προστασία των αρθρώσεων.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθαρή Διατροφή – Η Νέα Διατροφική Τάση

Bάνα Νικολαίδου

4 Ερωτήσεις για τη Διατροφή στον Χώρο Εργασίας

d.tsagkrinos

Τι Είναι η Σπονδυλική Στένωση και από τι Προκαλείται;

d.tsagkrinos

5 Λόγοι που η Μεσογειακή Διατροφή Θεωρείται η πιο Υγιεινή

d.tsagkrinos

Αυτοί Είναι οι Υδατάνθρακες που Μπορείτε να Τρώτε Όταν Κάνετε Δίαιτα

d.tsagkrinos

Αρθροπάθειες

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ