Υγεία & Ομορφιά
Τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα
Διατροφή

Αποξηραμένα Φρούτα – Ποια Είναι τα πιο Θρεπτικά

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή αν θέλετε ένα εύκολο και υγιεινό σνακ που να είναι ταυτόχρονα και γλυκό.

Ταιριάζουν υπέροχα με το γιαούρτι.

Θρεπτικά αποξηραμένα φρούταΤα αποξηραμένα φρούτα δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και ταυτόχρονα είναι και πολύ θρεπτικά.

Αποξηραμένα φρούτα – Πώς προκύπτουν;

Πρόκειται για ωμά φρούτα που έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία μέσω μεθόδων αποξήρανσης για να τους αφαιρεθεί το νερό.

Με αυτήν τη διαδικασία το φρούτο συρρικνώνεται χωρίς όμως να έχει χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία.

Οι σταφίδες αποτελούν το παλαιότερο είδος αποξηραμένου φρούτου.

Τώρα βλέπουμε μια μεγάλη ποικιλία αποξηραμένων φρούτων που περιλαμβάνει δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, φράουλες, ακτινίδια, κάποια είδη μούρων, χουρμάδες, μπανάνες και άλλα πολλά.

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα και δε χρειάζονται ψυγείο.

Περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα φρούτα.

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν τέσσερις φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρέσκων φρούτων.

Όμως, υπάρχουν εξαιρέσεις σε κάποιες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη C, της οποίας η περιεκτικότητα μειώνεται σημαντικά όταν το φρούτο αποξηραίνεται.

Γενικά πάντως, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών και αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Μάλιστα, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.

Γνωρίστε τα πιο δημοφιλή από αυτά.

Σταφίδες

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος αποξηραμένου φρούτου.

Οι σταφίδες μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης περιορίζοντας έτσι την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι σταφίδες δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Οι σταφίδες δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα.

Τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα – Δαμάσκηνα

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα καροτίνη και βιταμίνη Κ.

Είναι πασίγνωστα για την έντονα καθαρτική τους ιδιότητα.

Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ενός σακχάρου, της σορβιτόλης.

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα όταν καταναλώνονται τακτικά ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα και την εντερική λειτουργία αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα.

Χουρμάδες

Οι χουρμάδες αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και άλλων φυτικών ουσιών.

Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών μειώνοντας δραστικά τις οξειδωτικές βλάβες στον οργανισμό.

Τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα – Βερίκοκα

Τα βερίκοκα παρέχουν σχεδόν το μισό της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Α και αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Ε και χαλκού.

Παράλληλα, η βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες επιταχύνοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

Το ίδιο ισχύει και για τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C.

Σύκα

Το σύκο είναι πολύ ιδιαίτερο ως αποξηραμένο φρούτο.

Αυτό συμβαίνει επειδή δε χάνει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της διατροφικής του αξίας, όση επεξεργασία και να υποστεί κατά την αποξήρανση.

Τα σύκα περιέχουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών και θεωρούνται υπερτροφή.

Παπάγια

Τέλος, η παπάγια, αν και δεν ευδοκιμεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι μαζί με το δαμάσκηνο η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον, βοηθά στην πέψη και στην απορρόφηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των καλών λιπαρών από τον οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Σημαντικά Οφέλη που Έχουν τα Μήλα για τον Οργανισμό

a.alefragkis

Υγιεινά Σνακ για τις Βραδινές Λιγούρες!

Evi Makavelou

Αντιφλεγμονώδης Διατροφή

yoadmin

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

yoadmin

Φρούτα – Πάρτε Όλες τις Βιταμίνες τους

Evi Makavelou

Το Ένοχο Αλάτι στη Διατροφή μας

Η Μεσογειακή Διατροφή και τα Τρόφιμά της

Evi Makavelou

Η Διατροφή που Αυξάνει το Κολλαγόνο στον Οργανισμό

a.alefragkis

Διατροφή για Ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

yoadmin

Εσείς Λαμβάνετε τη Σωστή Ποσότητα Πρωτεΐνης;

Αθηρωμάτωση και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Έτοιμες Σαλάτες – Πόσο Υγιεινές Είναι;

Evi Makavelou