Υγεία & Ομορφιά
Πηγές βιταμίνης C
Συμπληρώματα Διατροφής

Τα Οφέλη και οι Ιδιότητες της Βιταμίνης C

Η βιταμίνη C λέγεται και ασκορβικό οξύ και είναι μια από τις πιο πολύτιμες βιταμίνες για τον οργανισμό.

​Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη με πολλαπλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που την καθιστούν απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού.

Πέρα από την αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου που αποτελεί βασικό δομικό συστατικό όλων των ιστών του σώματος, της νορεπινεφρίνης που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και ως ορμόνη και της καρνιτίνης, του αμινοξέος που μεταφέρει ενέργεια στα κύτταρα, ενισχύοντας τον μεταβολισμό των κυττάρων.

Μάνγκο και βιταμίνη C​Οφέλη και ιδιότητες

Πέρα από την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου καθώς και τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Γενικά μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και χρόνιων παθήσεων.

Εκτός από τα οφέλη της στην υγεία του δέρματος, η βιταμίνη C συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Τέλος, προφυλάσσει και από τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Συνέπειες ανεπάρκειας σε βιταμίνη C

Η περισσότερο γνωστή συνέπεια της έλλειψης σε βιταμίνη C είναι το σκορβούτο.

Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια κατάσταση σχετικά σπάνια σήμερα, με συμπτώματα όπως η δυσφορία, η εξάντληση και ο λήθαργος.

Η ελλιπής πρόσληψη σε βιταμίνη C για διάστημα τριών μηνών οδηγεί σε αναιμία με συμπτώματα όπως μυαλγίες, πόνους στα κόκαλα, μώλωπες, προβλήματα στα ούλα, απότομες αλλαγές στη διάθεση και άλλα.

Αν και η δράση της στη φυσιολογία του σώματος είναι μεγάλη, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να συνθέτει βιταμίνη C.

Το πρόβλημα με τη βιταμίνη C είναι πως πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που σημαίνει πως ο οργανισμός την αποβάλλει με τα ούρα και δεν έχει τη δυνατότητα να την αποθηκεύσει.

Επομένως πρέπει να λαμβάνουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά από τη διατροφή μας, μέσα από πλούσιες πηγές φυσικής βιταμίνης C που έχουν μεγάλη απορροφητικότητα από τον οργανισμό, αλλά και μέσα από συμπληρώματα διατροφής, αν αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα.

Κορυφαίες πηγές βιταμίνης C

Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μια σειρά από φρούτα και λαχανικά με κυρίαρχο το πορτοκάλι που τελικά δεν έχει τόσο πολλή βιταμίνη C όσο πιστεύουμε.

Κι αυτό επειδή ένα μετρίου μεγέθους πορτοκάλι περιέχει 70 mg βιταμίνης C, λιγότερο συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά.

Υπάρχουν κάποια φρούτα και λαχανικά που περιέχουν ανά γραμμάριο πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα θρεπτικών συστατικών με κύριο τη βιταμίνη C.

Αυτά είναι οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές, οι πιπεριές τσίλι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, οι φράουλες, το κέιλ, ο ανανάς, τα ακτινίδια και το μάνγκο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Αξία της Σπιρουλίνας ως Συμπλήρωμα Διατροφής

Bάνα Νικολαίδου

Βιταμίνη Ε, Η Βιταμίνη της Ομορφιάς και της Νεότητας

yoadmin

Η Σημασία του Μαγνησίου για τον Ανθρώπινο Οργανισμό

Σίδηρος: Το πιο Σημαντικό Ιχνοστοιχείο

yoadmin

Συμπληρώματα Διατροφής Σεληνίου και Ψευδαργύρου

Νικήστε τον Χρόνο με τη Δύναμη των Αντιοξειδωτικών

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ