Υγεία & Ομορφιά
Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερόλη
Διατροφή

Υψηλή Χοληστερόλη – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κόκκινο κρέαςΟρισμένα τρόφιμα όπως η βρώμη, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης.

Όμως τα αυγά που είναι μια τροφή που τείνει να ανεβάζει τη χοληστερόλη, δεν είναι βλαβερή, αν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Κι αυτό επειδή ναι μεν έχουν πολλή χοληστερόλη, αλλά περιέχουν και πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά είναι αυτές που χρειάζονται προσοχή καθώς μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης αλλά και το σωματικό βάρος.

Μάθετε λοιπόν εδώ τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη.

Κόκκινο κρέας

Κόκκινο κρέας θεωρείται το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί που έχουν γενικά υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Φυσικά, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, δε χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, αλλά να το τρώτε περιστασιακά και αφού έχετε αφαιρέσει το περιττό λίπος.

Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Τέτοιες είναι το κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή το στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου, τα ψάρια και τα φασόλια.

Γενικά, το φιλέτο και το στήθος είναι τα πιο άπαχα κομμάτια.

Οι τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερόληΕπεξεργασμένα κρέατα

Είναι τα hot dogs, τα λουκάνικα, το μπέικον, η πάριζα, το ζαμπόν και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά μέρη του κόκκινου κρέατος και περιέχουν πολλή χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.

Τα λουκάνικα από κοτόπουλο ή γαλόπουλα ακούγονται πιο υγιεινά και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη από αυτά του κόκκινου κρέατος.

Όμως και πάλι, δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.

Τηγανητά

Όλες οι τροφές που έχουν τηγανιστεί σε λάδι είναι από τις χειρότερες από άποψη χοληστερόλης.

Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα και τις θερμίδες των τροφίμων.

Έτοιμα ψημένα προϊόντα

Είναι όλα τα κέικ, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα κράκερ και τόσα άλλα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συνήθως παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου, κάτι που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη.

Δε χρειάζεται να τα αποφεύγετε εντελώς, αλλά να τα αντικαταστήσετε έξυπνα με τις πιο υγιεινές εκδοχές τους.

Για παράδειγμα, όταν ψήνετε ένα κέικ χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνα αντί για βούτυρο ή μαγειρικό λίπος.

Για το επιδόρπιό σας, επιλέξτε ένα μπολ παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με τα φρούτα της αρεσκείας σας.

Γενικότερα, υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές που μπορείτε να αξιοποιήσετε υπέρ σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρούτα – Τα Οφέλη τους Κατά την Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Τι θα σας Συμβεί αν Κόψετε τα Γαλακτοκομικά;

Evi Makavelou

Πέντε Φρούτα για το Καλοκαίρι

Ζάχαρη Καρύδας – Οι Διαφορές από τη Λευκή Ζάχαρη

a.alefragkis

Χολίνη – Γιατί Είναι Απαραίτητη;

Evi Makavelou

5 Λόγοι που η Μεσογειακή Διατροφή Θεωρείται η πιο Υγιεινή

a.alefragkis

Διατροφή και Όραση

yoadmin

Νερό με Τζίντζερ – Τα Οφέλη και οι Πιθανές Παρενέργειές του για την Υγεία

a.alefragkis

Μυρωδικά και Υπέρταση

yoadmin

Ξηροί Καρποί – Πόσο Παχαίνουν

Evi Makavelou

Υγιεινά Φαγητά για Μείωση της Χοληστερόλης

Evi Makavelou

Ποιες Είναι οι Τροφές που Δυσκολεύουν τον Ύπνο

a.alefragkis