Υγεία & Ομορφιά
Τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερόλη
Διατροφή

Υψηλή Χοληστερόλη – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Κόκκινο κρέαςΟρισμένα τρόφιμα όπως η βρώμη, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης.

Όμως τα αυγά που είναι μια τροφή που τείνει να ανεβάζει τη χοληστερόλη, δεν είναι βλαβερή, αν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες.

Κι αυτό επειδή ναι μεν έχουν πολλή χοληστερόλη, αλλά περιέχουν και πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά είναι αυτές που χρειάζονται προσοχή καθώς μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης αλλά και το σωματικό βάρος.

Μάθετε λοιπόν εδώ τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη.

Κόκκινο κρέας

Κόκκινο κρέας θεωρείται το βοδινό, το χοιρινό και το αρνί που έχουν γενικά υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Φυσικά, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, δε χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, αλλά να το τρώτε περιστασιακά και αφού έχετε αφαιρέσει το περιττό λίπος.

Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες χαμηλότερες σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Τέτοιες είναι το κοτόπουλο χωρίς πέτσα ή το στήθος γαλοπούλας ή κοτόπουλου, τα ψάρια και τα φασόλια.

Γενικά, το φιλέτο και το στήθος είναι τα πιο άπαχα κομμάτια.

Οι τροφές που ανεβάζουν τη χοληστερόληΕπεξεργασμένα κρέατα

Είναι τα hot dogs, τα λουκάνικα, το μπέικον, η πάριζα, το ζαμπόν και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά μέρη του κόκκινου κρέατος και περιέχουν πολλή χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά.

Τα λουκάνικα από κοτόπουλο ή γαλόπουλα ακούγονται πιο υγιεινά και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη από αυτά του κόκκινου κρέατος.

Όμως και πάλι, δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη.

Τηγανητά

Όλες οι τροφές που έχουν τηγανιστεί σε λάδι είναι από τις χειρότερες από άποψη χοληστερόλης.

Το τηγάνισμα αυξάνει την ενεργειακή πυκνότητα και τις θερμίδες των τροφίμων.

Έτοιμα ψημένα προϊόντα

Είναι όλα τα κέικ, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα κράκερ και τόσα άλλα που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συνήθως παρασκευάζονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου, κάτι που τα καθιστά υψηλά σε χοληστερόλη.

Δε χρειάζεται να τα αποφεύγετε εντελώς, αλλά να τα αντικαταστήσετε έξυπνα με τις πιο υγιεινές εκδοχές τους.

Για παράδειγμα, όταν ψήνετε ένα κέικ χρησιμοποιήστε σάλτσα μήλου ή μπανάνα αντί για βούτυρο ή μαγειρικό λίπος.

Για το επιδόρπιό σας, επιλέξτε ένα μπολ παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με τα φρούτα της αρεσκείας σας.

Γενικότερα, υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές που μπορείτε να αξιοποιήσετε υπέρ σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάλα – Γιατί να το Καταναλώνετε Καθημερινά;

Evi Makavelou

Αλλαντικά – Πόσο Επικίνδυνα Είναι για την Υγεία;

Evi Makavelou

Σε τι Κάνει Καλό η Αποτοξίνωση;

admin

Τα Καλύτερα Πρωινά με Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

Η Βιταμίνη Α και τα Οφέλη της

admin

Πώς θα Καταπολεμήσετε τον Εθισμό στα Ανθυγιεινά Τρόφιμα;

Διατροφικός Αγώνας κατά της Γήρανσης

admin

Hacks για να Τρώτε Γλυκά Χωρίς Τύψεις

Evi Makavelou

Ποιες Τροφές Προστατεύουν τον Εγκέφαλο;

admin

Δυσθρεψία & δυσαπορρόφηση στους ενήλικες

Akis Karamanos

Σπανάκι – Πόσο Ωφέλιμο Είναι για την Υγεία;

Evi Makavelou

Διατροφή για να Προλάβετε τις Κράμπες

Evi Makavelou