Οι δίαιτες που αποκλείουν την πρόσληψη υδατανθράκων είναι πολύ δημοφιλείς επειδή μας ξεφουσκώνουν και μας αδυνατίζουν.
Ενδέχεται όμως να κρύβουν και κάποιους κινδύνους.
Πρώτα ήταν οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, τώρα περιζήτητες είναι εκείνες που τους αποκλείουν εντελώς.
Αν και μόλις ακούμε τη λέξη «υδατάνθρακας» το μυαλό μας πηγαίνει στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και τη ζάχαρη, δεν είναι μόνο αυτά που τους περιέχουν.
Υπάρχουν άφθονα λαχανικά, ξηροί καρποί, αλλά και φρούτα που περιέχουν μια μικρή ποσότητα υδατανθράκων.
Επομένως, αποκλείοντας και αυτά, το διαιτολόγιό μας περιορίζεται σημαντικά.
Επακόλουθο είναι να παρουσιαστούν ελλείψεις στον οργανισμό σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι να επιλέγουμε τις τροφές που είναι καλύτερες ποιοτικώς σε σχέση με κάποιες άλλες.
Είναι φανερό ότι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε να φάμε, για παράδειγμα, μια σαλάτα από καρότο παρά δύο φέτες ψωμί ή ένα πιάτο μακαρόνια.
Με λίγα λόγια, μπορούμε να χάσουμε βάρος ή να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες χωρίς να αποκλείσουμε κάποια σημαντική ομάδα που μας προσφέρει πολύτιμα συστατικά.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμό μας για περισσότερη ενέργεια.
Εξάλλου, μια δίαιτα χωρίς καθόλου υδατάνθρακες είναι δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.
Κίνδυνοι από τον αποκλεισμό υδατανθράκων
Όπως είπαμε, Νο1 κίνδυνος είναι τα θρεπτικά συστατικά που χάνει ο οργανισμός μας.
Μαζί με τις θερμίδες που μειώνονται, μειώνεται και η πρόσληψη σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, καλών λιπαρών και φυτικών ινών.
Όλες αυτές οι ελλείψεις αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία της καρδιάς, τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Μειώνουν την πνευματική μας διαύγεια, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων και Αλτσχάιμερ.
Η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να μας κάνει ευερέθιστους και νευρικούς γιατί επηρεάζει σημαντικά και τη διάθεση.
Προκαλεί όμως και άλλα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, ζαλάδες, ναυτίες, μυϊκή κόπωση και μυϊκούς πόνους.
Όλη αυτή η αναστάτωση συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα διατροφικά δεδομένα.
Επίσης, χωρίς να το καταλάβουμε βλάπτουμε το πεπτικό μας σύστημα.
Η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών δυσκολεύει τη λειτουργία του εντέρου και προκαλεί δυσκοιλιότητα.
Κάποια είδη φυτικών ινών δρουν ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις φλεγμονές.
Μια διατροφή πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης παθήσεων, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η απουσία υδατανθράκων ευνοεί επίσης την κακοσμία του στόματος.
Το σώμα καίει λίπος για να πάρει την απαιτούμενη ενέργεια και αυτή η διαδικασία απελευθερώνει κάποιες χημικές ουσίες, τις κετόνες, που κάνουν την αναπνοή δυσάρεστη επειδή απελευθερώνονται από το στόμα.
Τα κιλά που χάνονται λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, δεν είναι ακριβώς λίπος, αλλά υγρά, τουλάχιστον στην αρχή.
Στη συνέχεια, ο οργανισμός θα αναγκαστεί να στραφεί στο λίπος, άρα κάποια ακόμα κιλά θα χαθούν.
Αυτό θα είναι προσωρινό όμως, γιατί είναι αδύνατο να ζήσουμε για πάντα χωρίς καθόλου υδατάνθρακες.