Υγεία & Ομορφιά
ξηροί καρποί και οφέλη
Διατροφή

Ξηροί Καρποί και Οφέλη για την Υγεία

Οι ξηροί καρποί είναι πυρήνες σπόρων γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά.

Στις κλασικές επιλογές ανήκουν τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια, τα φιστίκια, καθώς και τα κάσιους.

Αν και τα κάστανα είναι ξηροί καρποί, διαφέρουν από όλους τους άλλους κοινούς ξηρούς καρπούς επειδή είναι πιο αμυλώδη κι έχουν διαφορετικό προφίλ θρεπτικών συστατικών.

Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη για την υγεία που θα έχετε από την κατανάλωση ξηρών καρπών.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.1. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται πολυφαινόλες, που έχουν προστατευτική δράση στο σώμα.

Βοηθούν στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Μια μελέτη που εξέτασε την προστατευτική δράση των καρυδιών και των αμυγδάλων έδειξε ότι η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα που με τη σειρά της βοήθησε στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

2. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, με τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια Αιγίνης να είναι από τα πιο πλούσια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη.

Η αύξηση των φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί επίσης να υποστηρίξει και να ρυθμίσει την πεπτική σας λειτουργία.

Οι πολυφαινόλες στους ξηρούς καρπούς βοηθούν επίσης στο να διατηρούμε τα έντερα μας υγιή.

Ωφελουν δηλαδή τα καλά βακτήρια που κατοικούν εκεί.

3. Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικές ουσίες που δυσκολευόμαστε να αφομοιώσουμε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απορροφήσουμε περίπου το 5 με 15% των θερμίδων των ξηρών καρπών.

Έτσι εξηγείται γιατί η κατανάλωση μέτριας ποσότητας, όπως μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, σχετίζεται αντιστρόφως με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Μια μελέτη του 2013 κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τα αμύγδαλα, όταν καταναλώνονται ως σνακ, βοηθούν στη μείωση της πείνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γνωρίστε την Ωμοφαγική Διατροφή

a.alefragkis

Αναπληρώστε τη Βιταμίνη D Μέσω της Διατροφής

Evi Makavelou

Μικρά Μυστικά για Δίαιτα Χωρίς Πείνα

a.alefragkis

Καλά Λιπαρά – Οφέλη και Καλύτερες Πηγές

Evi Makavelou

Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β – Ποιες Τροφές τις Περιέχουν;

a.alefragkis

Υγιεινά Γιαούρτια που Πρέπει να Δοκιμάσεις

Evi Makavelou

Βήματα για Αποτελεσματική Απώλεια Βάρους

Διατροφικές Συμβουλές για να Ενισχύσετε τη Μνήμη σας

yoadmin

Είδη Πείνας – Αιτίες και Τρόποι Αντιμετώπισης

a.alefragkis

6 Τροφές Μετά την Προπόνηση

Evi Makavelou

Αθηρωμάτωση και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Σεροτονίνη – Τα Τρόφιμα που την Ανεβάζουν

Evi Makavelou