Η βιταμίνη Ε είναι μία βιταμίνη που έχει δράση λιποδιαλύτη.
Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει ως βασική λειτουργία την προστασία των ιστών του σώματος από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.
Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες;
Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που παράγονται στον οργανισμό και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Θεωρείται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες παθήσεις και κυρίως σχετίζονται με την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Η βιταμίνη Ε είναι επίσης σημαντική για τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος και βοηθά το σώμα να αξιοποιήσει τη βιταμίνη Κ.
Ακόμη, συμβάλλει στην αποφυγή της πήξης του αίματος και τον σχηματισμό θρόμβων, καθώς βοηθά στην στην διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων.
Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Ε για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.
Σε ποιες τροφές βρίσκεται;
Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Ε είναι μέσω της διατροφής.
Η βιταμίνη Ε βρίσκεται εν αφθονία στις παρακάτω τροφές:
- Φυτικά έλαια (όπως από φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας)
- Καρποί με κέλυφος (όπως αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κλπ)
- Σπόροι (όπως οι ηλιόσποροι)
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι και το μπρόκολο)
Σε τι ποσότητα πρέπει να λαμβάνεται ημερησίως;
Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν τα βρέφη είναι:
0 έως 6 μηνών: 4 mg/ημέρα
7 έως 12 μηνών: 5 mg/ημέρα
Η ενδεικτική ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά είναι:
1 έως 3 ετών: 6 mg/ημέρα
4 έως 8 ετών: 7 mg/ημέρα
9 έως 13 ετών: 11 mg/ημέρα
Οι έφηβοι και ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν τη βιταμίνη Ε ως εξής:
14 ετών και άνω: 15 mg/ημέρα
Οι έγκυες γυναίκες: 15 mg/ημέρα
Οι θηλάζουσες γυναίκες: 19 mg/ημέρα