Υγεία & Ομορφιά
Βιταμίνη Α, οφέλη και πηγές
Διατροφή

Η Βιταμίνη Α και τα Οφέλη της

Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, καθώς ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να το συνθέσει.

Ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και συναντάται στα τρόφιμα σε δύο βασικές μορφές: τη ρετινόλη και την προβιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της τροφής, καθώς ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να το συνθέσει.

Η ρετινόλη περιέχεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Τέτοια είναι το κρέας, και ιδιαίτερα το συκώτι, τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την άλλη, ο όρος προβιταμίνη Α αναφέρεται σε ορισμένα είδη καροτενοειδών.

Το βασικότερο είναι το β-καροτένιο, ενώ τα καροτενοειδή αποτελούν πρόδρομα μόρια της βιταμίνης.

Στις πλουσιότερες πηγές προβιταμίνης Α ανήκουν τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και πράσινο χρώμα.

Τέτοια είναι το καρότο, η κολοκύθα, η γλυκοπατάτα, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανίδα και άλλα χόρτα).

Επίσης, ορισμένα φρούτα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το μάνγκο και η παπάγια.

Βιταμίνη Α – Ο ρόλος της στην υγεία

Ο βασικότερος ρόλος της βιταμίνης Α εντοπίζεται στην υγεία των ματιών και τη φυσιολογική λειτουργία της όρασης.

Ωστόσο, η βιολογική της δράση δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, καθώς συμμετέχει επίσης στη σύνθεση και διαφοροποίηση των κυττάρων.

Είναι ακόμη απαραίτητη για τον σχηματισμό των οργάνων και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επίσης, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύει την υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων του σώματος.

Ο όρος προβιταμίνη Α αναφέρεται σε ορισμένα είδη καροτενοειδών, με βασικότερο το β-καροτένιο, που αποτελούν πρόδρομα μόρια της βιταμίνης.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη διαμορφώνεται στα 900 μg και 700 μg για υγιείς ενήλικες άντρες και γυναίκες αντίστοιχα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι στην περίπτωση της βιταμίνης Α, η υπερβολική πρόσληψη μέσω αυξημένης κατανάλωσης πλούσιων πηγών ρετινόλης, όπως το συκώτι, ή συμπληρωμάτων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τοξικότητας.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην περίπτωση της κύησης, όπου η υπερπρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση σοβαρών γενετικών ανωμαλιών.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί πως η πιθανότητα υπερδοσολογίας αφορά μόνο στην κατανάλωση πηγών ρετινόλης ή συμπληρωμάτων που περιέχουν βιταμίνη Α σε μορφή ρετινόλης.

Το ίδιο δεν ισχύει για την περίπτωση αυξημένης πρόσληψης καροτενοειδών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Κατάλληλα Βότανα για Αποτοξίνωση

Evi Makavelou

Διαλειμματική Νηστεία: Οι 3 Δημοφιλέστεροι Τύποι

Vasiliki Tsantila

Αθηρωμάτωση και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Τροφές για Δυνατά Πνευμόνια

Evi Makavelou

Οι Υδατάνθρακες που Χρειάζεστε

Evi Makavelou

Υπερτροφές για Λαμπερό και Υγιές Δέρμα

Evi Makavelou

Κάντε την Υγιεινή Διατροφή Ευκολότερη

Evi Makavelou

Δες γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να πίνουν από πλαστικά μπουκάλια

Akis Karamanos

Γι’ Αυτούς τους Λόγους Πεινάτε Συνεχώς

Evi Makavelou

6 Μύθοι για τη Σοκολάτα που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

admin

Μύθοι και Αλήθειες για το Πράσινο Τσάι

Τροφές που Συμβάλλουν στην Παραγωγή Μελατονίνης

admin