Υγεία & Ομορφιά
Οι τροφές με πρόσθετη ζάχαρη
Διατροφή

Τροφές με Πρόσθετη Ζάχαρη

Η προσθήκη επιπλέον ζάχαρης στα τρόφιμα είναι κάτι που γίνεται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια.

Δεν πρόκειται για τα φυσικά σάκχαρα που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται σε φρούτα και γαλακτοκομικά, τα οποία δίνουν ενέργεια στον οργανισμό μέσα στην ημέρα.

Οι σάλτσες είναι ένας από τους τρόπους που μια φαινομενικά υγιεινή σαλάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια κακή επιλογή.

Πρόκειται για την πρόσθετη επεξεργασμένη ζάχαρη που είναι αποδεδειγμένα πολύ πιο βλαβερή για την υγεία.

Η πρόσθετη ζάχαρη χωνεύεται πολύ γρήγορα και προκαλεί απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη περισσότερης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει νεφροπάθειες, αντίσταση στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και άλλες συστηματικές φλεγμονές, καταστάσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Πολλές από τις τροφές που περιέχουν επιπλέον ζάχαρη δεν είναι καν γλυκές, δίνοντας την εντύπωση ότι είναι απαλλαγμένες από ζάχαρη.

Κάποιες άλλες, όπως αυτές που ακολουθούν, θεωρούμε ότι είναι πιο αγνές.

Αυτό όμως δεν ισχύει, αφού έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν προστεθεί σε αυτές και κάποια σάκχαρα για να βελτιωθεί η γεύση τους.

Τροφές με πρόσθετη ζάχαρη – Γιαούρτια με γεύσεις

Κανονικά το γιαούρτι θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα με τα πιο υγιεινά τρόφιμα, αλλά τελικά αυτό εξαρτάται από το είδος που αγοράζουμε.

Τα επιδόρπια γιαουρτιού με φρούτα συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη παρά φρούτα.

Γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες.

Αν η ζάχαρη αναγράφεται ανάμεσα στα τρία πρώτα συστατικά, καλό είναι να μην τα αγοράζουμε.

Η ζάχαρη επίσης αναγράφεται και με άλλες ονομασίες όπως γλυκόζη, σιρόπι, σουκραλόζη και άλλες παρόμοιες.

Μπορεί να εμφανιστεί με πάνω από 60 διαφορετικές ονομασίες.

Η καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή είναι το απλό γιαούρτι με λίγα λιπαρά και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Σούπες σε κονσέρβα

Γενικά τα τρόφιμα σε κονσέρβα έχουν πολύ αλάτι, αλλά περιέχουν και ζάχαρη.

Συνήθως βρίσκουμε υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σούπες με βάση την ντομάτα.

Η ζάχαρη μειώνει την οξείδωσή της εξισορροπώντας τη γεύση της.

Καλό είναι λοιπόν, να διαβάζουμε προσεκτικά και τα συστατικά αυτών των προϊόντων.

Τροφές με πρόσθετη ζάχαρη – Έτοιμες σάλτσες για σαλάτες

Οι σάλτσες είναι ένας από τους τρόπους που μια φαινομενικά υγιεινή σαλάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια κακή επιλογή.

Κάποιες τέτοιες έτοιμες σάλτσες περιέχουν εκτός από λιπαρά και μέχρι έξι γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Όσο για τις πιο light εκδοχές τους, αυτές τείνουν να έχουν ακόμα περισσότερα σάκχαρα.

Όταν οι βιομηχανίες αφαιρούν λιπαρά από το προϊόν, συχνά προσθέτουν περισσότερη ζάχαρη για να τους προσδώσουν γεύση.

Η καλύτερη λύση είναι να φτιάχνουμε τη δική μας σάλτσα μόνοι μας.

Σάλτσες ντομάτας

Οι έτοιμες σάλτσες ντομάτας είναι βολικές, αλλά μπορεί να αποτελούν ύπουλες πηγές ζάχαρης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η ζάχαρη εδώ συνήθως προστίθεται για να μειώσει την ξινή γεύση της ντομάτας και για να διατηρήσει το προϊόν φρέσκο για περισσότερο χρόνο.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι τα επιπλέον επεξεργασμένα σάκχαρα.

Ας επιλέγουμε τις απλές ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες για να φτιάχνουμε μόνοι μας τη σάλτσα μας.

Τροφές με πρόσθετη ζάχαρη – Χυμοί φρούτων

Δε φτιάχνονται όλοι οι χυμοί φρούτων με τον ίδιο τρόπο.

Κάποια προϊόντα είναι απλοί χυμοί, όπως ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού που υπάρχει στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ.

Άλλοι έχουν την ετικέτα του χυμού, αλλά περιέχουν επιπλέον σάκχαρα και άλλα συστατικά.

Από την τεράστια ποικιλία χυμών θα πρέπει να διαβάζουμε τις ετικέτες και να αποφεύγουμε οτιδήποτε αναφέρεται ως “φρουτοποτό” ή “νέκταρ”.

Ακόμα καλύτερα είναι να προμηθευόμαστε μόνοι μας τα φρούτα και να φτιάχνουμε τους χυμούς μας.

Μπάρες δημητριακών

Κάποιες μπάρες δημητριακών καταλήγουν να είναι πιο νόστιμες και πιο γλυκές και από τη σοκολάτα.

Αν και γενικά θεωρούνται υγιεινή επιλογή, δεν είναι όλες οι μπάρες υγιεινές.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τις μπάρες που αναγράφουν τη ζάχαρη ανάμεσα στα τρία πρώτα συστατικά τους και ξεπερνούν τις 200 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Αποξηραμένα φρούτα

Τέλος, τα αποξηραμένα φρούτα ακούγονται πιο υγιεινά από όσο είναι.

Μόλις μια χούφτα αποξηραμένων κράνμπερι μπορεί να περιέχει μέχρι και 27 γραμμάρια επιπλέον ζάχαρης εκτός από τα φυσικά σάκχαρα των ίδιων των φρούτων.

Ας επιλέγουμε λοιπόν εκείνα τα αποξηραμένα φρούτα που περιέχουν μόνο το ίδιο το φρούτο στα συστατικά τους και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Συνήθως αυτά θα αναγράφουν μπροστά στη συσκευασία τη φράση «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Τροφές που Μειώνουν τα Συμπτώματα του Διαβήτη

Evi Makavelou

Πότε η Σχέση με το Φαγητό Θεωρείται Διαταραγμένη;

Evi Makavelou

Ανθρακούχο Νερό – Είναι Ασφαλής η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Τροφές που Βοηθούν να Χαλαρώσετε!

Evi Makavelou

Τα Θετικά που Προσφέρει το Μεταλλικό Νερό

Evi Makavelou

Τα Εκπληκτικά Οφέλη των Λαχανικών

Evi Makavelou

Γλυκαιμικός Δείκτης Τροφών – Διατροφή και Αδυνάτισμα

a.alefragkis

Έτοιμες Σαλάτες – Πόσο Υγιεινές Είναι;

Evi Makavelou

Διατροφικός Αγώνας κατά της Γήρανσης

yoadmin

Διατροφή για Σφιχτούς Κοιλιακούς

Evi Makavelou

Γιατί Είναι Σημαντικό να Καταναλώνετε Πρωτεΐνη;

Evi Makavelou

Τροφές που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

Evi Makavelou