Υγεία & Ομορφιά
Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη
Πρόληψη

Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη

Καρδιά, Καρκίνος και Ιατρικά Λάθη

Αυτά είναι τα 3 βασικά αίτια θανάτου, σύμφωνα με μια έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία αποκαλύπτει ότι τα λάθη των Ιατρών αποτελούν την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου, μετά την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Όσο για τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, σε αυτές το πρόβλημα των θανατηφόρων Ιατρικών λαθών μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο.

Τρίτη Αιτία Θανάτων τα Ιατρικά Λάθη

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, ανέλυσαν στοιχεία από νοσοκομεία των ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων οφείλονται σε κάποιου είδους Ιατρικά σφάλματα.

Στην πρώτη θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ, βρίσκονται οι θάνατοι από καρδιά και ακολουθούν οι θάνατοι από καρκίνο.

Στην τέταρτη θέση μετά τα Ιατρικά λάθη είναι οι θάνατοι από χρόνιες πνευμονοπάθειες και στην πέμπτη τα ατυχήματα.

Τα θανατηφόρα λάθη των Ιατρών περιλαμβάνουν τη λανθασμένη διάγνωση ασθένειας, τη χορήγηση φαρμάκων στα οποία ήταν αλλεργικοί οι ασθενείς, τους θανάτους από λοιμώξεις, τα σφάλματα στις χειρουργικές επεμβάσεις, κ.α.

Μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ακόμη και το ΚΕΕΛΠΝΟ των ΗΠΑ δεν διαθέτει κάποιον αξιόπιστο μηχανισμό για να καταγράφει τους θανάτους από Ιατρικά λάθη.

Καρδιά Καρκίνος και Ιατρικά Λάθη

Ο αριθμός των θανάτων ετησίως βασίζεται σε στατιστική εκτίμηση, που μπορεί να διαφέρει από τον πραγματικό.

{loadmoduleid 233}

Όμως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι αυτή η εκτίμηση μάλλον είναι χαμηλότερη από την πραγματικότητα, καθώς κατά πάσα πιθανότητα οι θάνατοι από Ιατρικά λάθη είναι ακόμη περισσότεροι, καθώς περιλαμβάνουν μόνο όσους συμβαίνουν στα νοσοκομεία, όμως Ιατρικά λάθη συμβαίνουν και εκτός νοσοκομείων.

Οι επιστήμονες των ΗΠΑ ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή στο ζήτημα των Ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους Ιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ασφαλώς ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την Ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα Ιατρικά πρωτόκολλα και οι νοοτροπίες του Ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.

Η μελέτη πάντως αναγνωρίζει ότι βασικό εμπόδιο για μεγαλύτερη διαφάνεια αποτελεί ο φόβος των Ιατρών και των νοσοκομείων ότι, αν παραδεχθούν το μοιραίο λάθος τους, τότε θα συρθούν στα δικαστήρια από τους συγγενείς των θανόντων.

Πηγή: ΑΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Πόδια σας Αντανακλούν την Υγεία σας

yoadmin

Ποια Οφέλη Έχει το Έλαιο Ρίγανης για την Υγεία

d.tsagkrinos

Προληπτικά Μέτρα για να Κρατήσετε τον Καρκίνο Μακριά

Bάνα Νικολαίδου

Εμβόλια – Συχνοί Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από Αυτά

6 Φάρμακα που Προκαλούν Ξηροδερμία

Η Πρόληψη Σώζει Ζωές

Χαραμή ΑΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ