Υγεία & Ομορφιά
Παντζάρι και οφέλη στην υγεία
Διατροφή

Παντζάρι – Πώς Ωφελεί την Υγεία;

Το παντζάρι είναι ένα ακόμη φάρμακο της φύσης που βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Το παντζάρι είναι ένα ακόμη φάρμακο της φύσης, που βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Τέτοια είναι η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Παντζάρι και οφέλη – Ενίσχυση της αντοχής

Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στον μεταβολισμό.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε κατά 16% περισσότερο.

Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας τη γυμναστική πιο εύκολη.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για τη βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης.

Έρευνα του Queen Marry University of London έδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες.

Αυτό οφείλεται στη μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.

Παντζάρι και οφέλη – Μείωση της χοληστερίνης

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.

Η βηταΐνη είναι μια χολίνη, η οποία συντελεί αποτελεσματικά στη μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Παντζάρι και οφέλη – Αποτρέπει την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου.

Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βοηθά στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων

Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθά και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Αυτή μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, τον διαβήτη.

Παντζάρι και οφέλη – Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια.

Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Έρευνες πάνω στον καρκίνο του εντέρου έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8.

Πρόκειται για τα κύτταρα που εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών.

Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα.

Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές Είναι οι Τροφές που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

admin

Οι Τροφές που Εξισορροπούν τις Ορμόνες σας

Evi Makavelou

Hacks για να Τρώτε Γλυκά Χωρίς Τύψεις

Evi Makavelou

Υγιεινές Ιδέες για Μεσημεριανό Γεύμα

Evi Makavelou

Οι Λόγοι που Μπορεί να Πεινάτε Αμέσως Μετά το Γεύμα σας

admin

Τα Θετικά που Προσφέρει το Μεταλλικό Νερό

Evi Makavelou

Πού Κρύβεται το Λίπος;

admin

Λεμόνι – Τα Απίστευτα Οφέλη του για την Υγεία

Τα Μήλα Αυξάνουν τα Τριγλυκερίδια;

Evi Makavelou

Είναι το Γάλα Ωφέλιμο για την Υγεία των Ενηλίκων;

admin

Οι Καλύτερες Δίαιτες για Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Υπερτροφές – Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

admin