Υγεία & Ομορφιά
Τι Πρέπει να Ξέρετε για τα Τεστ Εγκυμοσύνηςρέπει να Ξέρετε για τα Τεστ Εγκυμοσύνης
Εγκυμοσύνη

Τι Πρέπει να Ξέρετε για τα Τεστ Εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα καθυστέρησης σε μια γυναίκα, συνοδεύονται σχεδόν πάντα από έντονη αγωνία και άγχος, είτε η γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος, είτε όχι…

Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης στα πρώτα της στάδια (πρησμένο στήθος, «πονάκια» ή κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, κόπωση κ.λπ.), είναι τα ίδια με αυτά κατά την αναμονή της εμμήνου ρύσης.

Το τεστ εγκυμοσύνης είναι ο μόνος τρόπος για να δώσετε τέλος στο άγχος και τα σενάρια στο μυαλό σας.

Αρκεί να λάβετε υπόψιν σας την σημαντικότερη παράμετρο για την επιτυχία ενός τεστ εγκυμοσύνης:

«Σε ποια ημέρα καθυστέρησης βρίσκεστε;»

Τα έγκυρα τεστ που ενδιαφέρονται για την αξιοπιστία τους, σέβονται τις γυναίκες που βρίσκονται σε αγωνία και δεν επιθυμούν να εκθέσουν το φαρμακοποιό που τα προτείνει.

Γράφουν ξεκάθαρα στη συσκευασία τους «από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης», διότι σύμφωνα με αναρίθμητες μελέτες παγκοσμίως, η ασφαλής διάγνωση μίας εγκυμοσύνης με τεστ ούρων γίνεται μόνο από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης και ύστερα.

Η επιστημονική εξήγηση της χρονικής αυτής επισήμανσης βρίσκεται στα επίπεδα της ορμόνης hCG, τα οποία μετρούν όλα τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται κατ’ οίκον.

 Τι Πρέπει να Ξέρετε για τα Τεστ Εγκυμοσύνηςρέπει να Ξέρετε για τα Τεστ Εγκυμοσύνης

Ορμόνη hCG

Η hCG (χοριακή γοναδοτροπίνη) είναι μία πρωτεϊνική ορμόνη που ανιχνεύεται στα ούρα μίας γυναίκας όταν είναι έγκυος.

Η παραγωγή της hCG ξεκινά στις αρχές μίας εγκυμοσύνης, λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, πριν ακόμη από την εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα.

Η είσοδος της hCG στη μητρική λειτουργία γίνεται με την εμφύτευση του ωαρίου, η οποία συμβαίνει περίπου στην 21η ημέρα του κύκλου.

Η μικρή αυτή ποσότητα που εισέρχεται στη λειτουργία της μήτρας την 21η ημέρα του κύκλου (<5 mIU/ml στον ορό του αίματος ή το πλάσμα), είναι ανεπαρκής για να ανιχνευθεί από τα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται στο σπίτι σε αυτή τη χρονική στιγμή.

Στη συνέχεια, η συγκέντρωση της hCG αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό, διπλασιαζόμενη κάθε δύο ημέρες.

Περί την 28η ημέρα, η στατιστικά μέση τιμή της hCG είναι περίπου 100 mIU/ml και είναι ασφαλώς ανιχνεύσιμη.

Αιτίες Ψευδούς Ελπίδας Εγκυμοσύνης

Αυξημένη hCG μπορεί να εμφανισθεί, όμως, και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Πρόωρη αποβολή (early pregnancy loss) – όταν η μήτρα αποβάλλει το έμβρυο

• Βιοχημική κύηση (biochemical pregnancy) – όταν δεν γίνεται επιτυχής εμφύτευση του εμβρύου (γονιμοποιημένου ωαρίου) στη μήτρα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά των ανωτέρω περιπτώσεων αθροιστικά είναι μεγαλύτερα του 50%.

Αιτίες Ψευδούς Ελπίδας Εγκυμοσύνης

Οι παραπάνω περιπτώσεις χαρακτηρίζονται στη βιβλιογραφία και ως αιτίες «ψευδούς ελπίδας εγκυμοσύνης» (false-hopes of pregnancy), καθώς οι γυναίκες, κάνοντας ένα τεστ που αναφέρει ότι δίνει αποτέλεσμα πριν από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης, λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα που όμως είναι ψευδές.

Οι ανωτέρω περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα συχνές και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία.

Όπως έχει αποδειχθεί μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες στις οποίες συνέβη κάτι τέτοιο δεν το γνώριζαν ούτε και το έμαθαν ποτέ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα έγκυρα τεστ εγκυμοσύνης προτείνουν να γίνεται το τεστ από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης και μετά και όχι πριν από αυτήν, ούτως ώστε να γίνεται διάγνωση μιας πραγματικά βιώσιμης κλινικής εγκυμοσύνης και να μην έχουμε ψευδή αποτελέσματα.

Μια μικρή συμβουλή: Στην αγορά, θα βρείτε βέβαια και τεστ εγκυμοσύνης που υπόσχονται αποτελέσματα έως και 4 ημέρες πριν την ημέρα της αναμενόμενης περιόδου, όμως αν κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά την συσκευασία, θα δείτε ότι το ποσοστό ακρίβειας τους «πέφτει» αρκετά, αν το κάνουμε πολύ νωρίς.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιγεννητικό Πένθος

yoadmin

Διαταραχές Ύπνου στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

yoadmin

Εγκυμοσύνη: Ποιοι Είναι οι Κίνδυνοι της Υπέρτασης;

Πρόωρος Τοκετός – Δείτε Ποια Σημάδια δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

Εγκυμοσύνη – Τι νιώθει το μωρό σας όταν κλαίτε

Τα Θρεπτικά Συστατικά που Χρειάζεστε αν Θέλετε να Μείνετε Έγκυος

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ