Υγεία & Ομορφιά
Φροντίδα για τη Γυναίκα

Τι Μπορεί να Καθυστερήσει την Περίοδο εκτός από την Εγκυμοσύνη

Ο έμμηνος κύκλος είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα.

Όταν ο κύκλος μιας γυναίκας είναι κανονικός, οι ωοθήκες της ωριμάζουν ένα ωάριο κάθε μήνα και το απελευθερώνουν περίπου 14 μέρες μετά την αρχή της περιόδου, οπότε και συμβαίνει η ωορρηξία.

Αν το ωάριο δε γονιμοποιηθεί, 14 μέρες μετά περίπου ξεκινά η περίοδος.

Σε άλλες γυναίκες όλο αυτό γίνεται συντομότερα και σε κάποιες άλλες πιο αργά.

Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που αν και το ωάριο δεν έχει γονιμοποιηθεί, για διάφορους λόγους η περίοδος μπορεί να καθυστερήσει.

Σωματική άσκηση και περίοδοςΑν η καθυστέρηση κρατήσει και μετά το διάστημα τριών μηνών, τότε υπάρχει δευτεροπαθής αμηνόρροια, στην οποία μπορεί να οδηγήσουν οι παρακάτω καταστάσεις.

Προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος.

Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δηλαδή παράγει λιγότερες ορμόνες, σε αντίθεση με τον υπερθυρεοειδισμό.

Και οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην περίοδο, ακόμα και αμηνόρροια, η οποία συνήθως εδώ συνοδεύεται από κούραση ή ανεξήγητο εκνευρισμό, τριχόπτωση, ανεξήγητη και ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους, αίσθηση κρύου ή ζέστης ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Η ορμονική δυσλειτουργία που υπάρχει όταν μια γυναίκα έχει πολυκυστικές ωοθήκες έχει επίδραση συνολικά στην υγεία της, ακόμα και στην εμφάνιση της.

Εκτός από τις κύστες και τις διαταραχές στην περίοδο, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα ή αλλαγές που βιώνει μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες, όπως στην ποσότητα του αίματος που έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου, αλλαγές στην επιδερμίδα, αύξηση βάρους που μπορεί να φτάσει μέχρι την παχυσαρκία, λέπτυνση των τριχών των μαλλιών αλλά αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, στην πλάτη, στην κοιλιά και στους μηρούς και τέλος, προβλήματα γονιμότητας.

Αλλαγές στο σωματικό βάρος

Ξαφνικές και μεγάλες αλλαγές στο σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία και επομένως διαταραχές και καθυστερήσεις στην περίοδο.

Η μεγάλη απώλεια βάρους που συνοδεύεται από μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλης διάρκειας αμηνόρροια και σε δύσκολη επαναφορά της περιόδου στα κανονικά της χρονικά διαστήματα.

​Αύξηση της ορμόνης προλακτίνης

Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη που συνήθως παράγεται στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό, καθώς βοηθά στην παραγωγή του γάλακτος για τον θηλασμό.

Γι’ αυτό και συνήθως οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν περίοδο.

Μερικές φορές όμως, όταν γίνεται χρόνια λήψη κάποιων φαρμάκων, υπάρχει έντονο άγχος ή εμφανίζεται κάποιο αδένωμα στην υπόφυση, η προλακτίνη μπορεί να αυξηθεί χωρίς να υπάρχει εγκυμοσύνη ή θηλασμός.

Και εδώ όμως οδηγεί σε απώλεια της περιόδου.

​Μακροχρόνιο άγχος

Ένα μικρής διάρκειας άγχος, όπως όταν συμβαίνει πριν από τις εξετάσεις, μπορεί να δημιουργήσει μικρές αλλαγές ή καθυστέρηση στην περίοδο.

Όμως το χρόνιο άγχος έχει επίδραση σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις ωοθήκες αυξάνοντας την πιθανότητα να προκληθεί αμηνόρροια.

Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία συνεπάγεται πολύ χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους αυξάνοντας την πιθανότητα να προκληθεί πλήρης απώλεια περιόδου.

Υπερβολική άσκηση

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την υπερβολική άσκηση και ιδιαίτερα σε γυναίκες που έχουν ήδη πολύ χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους.

​Κλιμακτήριος

Σε μερικές γυναίκες η κλιμακτήριος που προηγείται της εμμηνόπαυσης μπορεί να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τα πενήντα που συνήθως συμβαίνει.

Τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν ανωμαλίες στην περίοδο, περιόδους με μικρή ποσότητα αίματος ή αντίθετα μεγάλες αιμορραγίες, εξάψεις, προβλήματα στον ύπνο, κολπική ξηρότητα, διαταραχές στη διάθεση και πεσμένη λίμπιντο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Κολπική Μυκητίαση

Bάνα Νικολαίδου

Από τη Γονιμότητα έως την Υπογονιμότητα

yoadmin

Οδηγός Επιλογής Αντηλιακής Φροντίδας

yoadmin

Πόνοι στον Κόλπο – Αυτές Είναι οι Συχνότερες Αιτίες που τον Προκαλούν

d.tsagkrinos

Φαγούρα στο Στήθος – Ποιες Αιτίες Μπορεί να την Προκαλούν

Αλλαγές στο Γυναικείο Στήθος – Πότε να Ανησυχήσετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ