Η τερηδόνα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις των δοντιών που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.
Το σχολαστικό βούρτσισμα
Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιώνκαι η χρήση οδοντικού νήματος για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών, ενώ το ετήσιο τσεκ απ είναι απαραίτητο.
Το βούρτσισμα και το νήμα απομακρύνουν τα υπολείμματα των τροφών, τα οποία όταν παραμένουν αρχίζουν να σχηματίζουν την οδοντική πλάκα.
Η πλάκα παράγει οξέα προκαλώντας στη συνέχεια τερηδόνα και ουλίτιδα.
Εκτός από τον σωστό καθαρισμό των δοντιών, οι οδοντίατροι προτείνουν και κάποια τρόφιμα που καλό είναι να καταναλώνονται, καθώς έχουν την ιδιότητα να προάγουν τη στοματική υγεία.
Η κατάλληλη διατροφή
Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνη D και βοηθούν στην καταπολέμηση της τερηδόνας.
Η βιταμίνη D ενισχύει τη διαδικασία ανάπτυξης των δοντιών και τους μηχανισμούς προστασίας τους.
Σκληρές ή τραγανές τροφές
Μπορεί να φοβάστε να δαγκώσετε ή να μασήσετε σκληρές τροφές φοβούμενοι μη σπάστε τα δόντια σας.
Όμως χρειάζεται να μασάτε γερά τροφές όπως τα καρότα, τα μήλα, τα αγγούρια και όσες άλλες χρειάζονται γερό δάγκωμα γιατί διαφορετικά τα δόντια αδρανούν.
Χρειάζεται όμως και επειδή τέτοιου είδους τροφές μπλοκάρουν την οδοντική πλάκα και λειτουργούν ως μηχανισμοί καθαρισμού. Έτσι αντί να παραμένουν στο στόμα βακτήρια, παρασύρονται και απομακρύνονται από τα δόντια.
Κράνμπερι
Τα κράνμπερι περιέχουν πολυφαινόλες που εμποδίζουν την πλάκα από το να κολλήσει στα δόντια κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος τερηδόνας.
Προσοχή χρειάζεται στην κατανάλωση κατεψυγμένων κράνμπερι, τα οποία περιέχουν επιπλέον ζάχαρη.
Γιαούρτι
Το σκέτο γιαούρτι χωρίς πρόσθετα συστατικά, δηλαδή ζάχαρη, φρούτα ή άλλα συντηρητικά αποτελεί ένα υγιεινό πρωινό ή ένα εξαιρετικό σνακ.
Περιέχει καζεΐνη και ασβέστιο που είναι δύο συστατικά που ενδυναμώνουν το σμάλτο των δοντιών.
Τυρί
Το τυρί περιέχει υψηλά επίπεδα φωσφορικού άλατος και ασβέστιο που ενδυναμώνουν φυσικά τα δόντια και τα οστά.
Το τυρί επίσης βοηθά στην εξισορρόπηση του pH του στόματος που συνεπάγεται λιγότερα βλαβερά οξέα και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης τερηδόνας.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α ρυθμίζει το pH του στόματος κι έτσι προλαμβάνει τη φθορά των δοντιών.
Οι γλυκοπατάτες είναι μια τροφή πλούσια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο που προσφέρει κι άλλα οφέλη στον οργανισμό.
Βούτυρο
Το βούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι πολύτιμη γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει τις πληγές του στόματος και να τονώσει την υγεία των ούλων. Η βιταμίνη Β12 καταπολεμά και την περιοδοντίτιδα.
Υπάρχουν κι άλλες τροφές που περιέχουν επαρκείς ποσότητες Β12, όπως το τυρί, η σόγια και το ρύζι.