Υγεία & Ομορφιά
Καμπύλη σακχάρου
Διαβήτης

Τι Δείχνει η Καμπύλη Σακχάρου και πώς Γίνεται

Η καμπύλη σακχάρου είναι η εξέταση που γίνεται για τη μέτρηση της ικανότητας του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας.

Η εξέταση της καμπύλης σακχάρου γίνεται με σκοπό την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι απαραίτητη και για τις έγκυες καθώς υπάρχει ένα ποσοστό εγκύων που παρουσιάζει διαβήτη κύησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης.

Όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να αντισταθμίσει αυτό που συμβαίνει, αναπτύσσεται υπεργλυκαιμία, δηλαδή άνοδος στις τιμές του σακχάρου.

Μέτρηση σακχάρουΗ αντίσταση στην ινσουλίνη παρουσιάζεται αργά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίπου στις 20-26 εβδομάδες, δηλαδή γύρω στον έβδομο μήνα της κύησης.

Τότε γίνεται και η σχετική εξέταση.

Η εξέταση της καμπύλη σακχάρου έχει ορισμένα στάδια.

Τρεις μέρες πριν από την εξέταση, χρειάζεται να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή με τουλάχιστον 150 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα από φρούτα, ψωμί, δημητριακά, πατάτες, καλαμπόκι, αρακά και φασόλια που είναι όλα καλές πηγές υδατανθράκων.

Με αυτόν τον τρόπο το πάγκρεας ανταποκρίνεται καλύτερα στην εξέταση.

Όμως τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από την εξέταση απαγορεύεται η κατανάλωση τροφής, ροφημάτων, το κάπνισμα και η έντονη σωματική άσκηση.

Η εξέταση γίνεται σε μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί με μια πρώτη αιμοληψία από τη φλέβα για τον έλεγχο του σακχάρου.

Στη συνέχεια λαμβάνεται μέσα σε 5-10 λεπτά ένα ποτήρι με νερό μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75 γραμμάρια άνυδρης γλυκόζης.

Πρόκειται για μια σκόνη γλυκόζης που υπάρχει στα φαρμακεία.

Μετά από δύο ώρες αναμονής χωρίς φαγητό ή κάπνισμα γίνεται μια δεύτερη αιμοληψία για να διαπιστωθεί πόσο έχει ανέβει το σάκχαρο.

Φυσιολογικά, η τιμή του σακχάρου μετά τις δύο ώρες πρέπει να βρίσκεται κάτω από τα 140 mg/dl.

Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται αν το σάκχαρο έχει φτάσει ή ξεπεράσει τα 200 mg/dl.

Οι ενδιάμεσες τιμές αφορούν μια διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.

Όσον αφορά τον διαβήτη κύησης, αυτός αποτελεί ειδική περίπτωση.

Οι έγκυες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης είναι όσες παρουσίασαν διαβήτη σε προηγούμενη κύηση, όσες έχουν γεννήσει παιδί με βάρος πάνω από τέσσερα κιλά, όσες έχουν ιστορικό ανεξήγητου ενδομήτριου θανάτου και όσες είναι παχύσαρκες ή πάσχουν από γλυκοζουρία που είναι η ύπαρξη γλυκόζης στα ούρα.

Οι περισσότερες έγκυες που θα παρουσιάσουν διαβήτη κύησης μπορούν να τον ελέγξουν με αλλαγές στη διατροφή τους, ενώ μόνο το 10% αυτών θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη πριν από τον τοκετό.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαμάχες στη Διατροφική Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη

yoadmin

Διαβήτης στα Παιδιά

yoadmin

Πώς να Συμβιώσετε Αρμονικά με τον Διαβήτη

yoadmin

10 Τροφές για Διαβητικούς

yoadmin

Διαβητική Κετοξέωση

yoadmin

Διαβητική Νευροπάθεια

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ