Υγεία & Ομορφιά
Θρεπτικά συστατικά
Διατροφή

Τα Θρεπτικά Συστατικά του Χειμώνα

Ο χειμώνας είναι πάντα μια δύσκολη εποχή για τον οργανισμό μας, καθώς γίνεται πιο ευάλωτος σε ιώσεις και κρυολογήματα.

Εκτός από το να παραμένουμε δραστήριοι, να βγαίνουμε στον καθαρό αέρα και να ξεκουραζόμαστε αρκετά, χρειαζόμαστε και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Μια σωστή διατροφή εξισορροπεί τις επιπτώσεις του χειμώνα στον οργανισμό μας που χρειάζεται θωράκιση.

Χειμώνας και διατροφήΑκολουθούν τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε περισσότερο τους χειμερινούς μήνες και οι σημαντικότερες πηγές τους.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C προσφέρει προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης και βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί.

Επίσης θρέφει το δέρμα, του δίνει λάμψη, διατηρεί τα οστά και τα δόντια υγιή και επουλώνει τις πληγές γρήγορα.

Τροφές που την περιέχουν είναι οι πιπεριές, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το μπρόκολο και οι ντομάτες.

Θρεπτικά συστατικά του χειμώνα – Βιταμίνη D

Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D τον χειμώνα.

Αυτό συμβαίνει επειδή λαμβάνουμε τη βιταμίνη D κυρίως από τον ήλιο.

Τον χειμώνα η ηλιοφάνεια δεν είναι δυνατή και γι’ αυτό θα πρέπει να προσλάβουμε τη βιταμίνη D από άλλες πηγές.

Παρόλα αυτά όποτε έχει ήλιο μπορούμε να βγαίνουμε έξω για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει και να μεταβολίσει βασικά μέταλλα, συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των κυττάρων και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η βιταμίνη D βρίσκεται στο βούτυρο, στα γαλακτοκομικά, στα αβγά, στα μανιτάρια και στα λιπαρά ψάρια.

Σίδηρος

Ο σίδηρος συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή γρίπης.

Κατά τα άλλα, συμβάλλει στη διατήρηση της ενέργειάς μας σε υψηλά επίπεδα και τον χειμώνα.

Ο σίδηρος συμβάλλει και στη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα προσφέροντας θρέψη σε όλα τα όργανα, ώστε να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι φακές, τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά.

Θρεπτικά συστατικά του χειμώνα – Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος δρα ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών.

Επίσης, εξισορροπεί τις ορμόνες και υποστηρίζει την υγιή ανοσία και την πέψη.

Όταν έχουμε έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να νιώθουμε άρρωστοι και κουρασμένοι, κάτι που συμβαίνει αρκετά τον χειμώνα.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το σπανάκι, το βοδινό κρέας, τα φασόλια, τα θαλασσινά, οι σπόροι κολοκύθας και οι ξηροί καρποί.

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ είναι ένα συστατικό που έχει την ιδιότητα μεταξύ άλλων να ρυθμίζει και τη διάθεση.

Το φολικό οξύ μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τη μελαγχολία του χειμώνα.

Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επίσης, υποστηρίζει την ανάπτυξη των υγιών κυττάρων.

Το φολικό οξύ βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα φασόλια, στις φακές, στα μπιζέλια, στο αβοκάντο, στους σπόρους, στους ξηρούς καρπούς και στο μπρόκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Τροφές που Προκαλούν και Εντείνουν τη Δυσκοιλιότητα

Evi Makavelou

Λιπαρά – Μειώστε τα «Κακά» και Αυξήστε τα «Καλά»

a.alefragkis

Το Ρόδι και τα Αμέτρητα Οφέλη του στον Οργανισμό

a.alefragkis

Ποια Οφέλη Έχουν τα Φουντούκια για την Υγεία μας

a.alefragkis

Ελαιόλαδο – Πόσο Υγιεινό Είναι;

Evi Makavelou

Υπέρταση – Οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε

Evi Makavelou

Θυμάρι – Οι Άγνωστες Ευεργετικές Δράσεις του για την Υγεία

Βιταμίνη Α – Γιατί Είναι Τόσο Πολύτιμη για τα Μάτια;

Evi Makavelou

Matcha και Πράσινο Τσάι – Όλες οι διαφορές

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Καθαρίζουν τους Πνεύμονες Αποτελεσματικά

Evi Makavelou

Τα Υπέρ και τα Κατά της Ωμοφαγίας

Evi Makavelou

Οι Υδατάνθρακες που Πρέπει να Καταναλώνετε

Evi Makavelou