Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή

Τα Κρυφά Οφέλη της Σοκολάτας Υγείας στον Οργανισμό μας

Είναι δύσκολο να της αντισταθούμε, ενώ από την άλλη μας πιάνουν τύψεις κάθε φορά που ενδίδουμε σε ένα κομματάκι σοκολάτα.

Έχει κατηγορηθεί για τα λιπαρά και τη ζάχαρη που περιέχει, όπως και για το ότι προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και ακμή.

Τα οφέλη από την κατανάλωση σοκολάτας υγείαςΕπειδή όμως όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις, έτσι και η σοκολάτα και ιδιαίτερα η σοκολάτα υγείας, έχει πολλά καλά.

Το κακάο που περιέχει είναι το βασικό συστατικό της, το οποίο θεωρείται κορυφαίο superfood λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης.

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη.

Η σοκολάτα λοιπόν και κυρίως η μαύρη, μπορεί να καταπολεμήσει τη γήρανση, το οξειδωτικό στρες και να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση.

Τι άλλο προσφέρει η σοκολάτα υγείας;

Όλα τα οφέλη είναι σχετικά.

Αυτό δε σημαίνει ότι αρκεί η τακτική κατανάλωσή της για να δει κανείς θεαματικά αποτελέσματα στην υγεία του.

Συμβάλλει όμως, σε σημαντικό ποσοστό στα εξής:

Βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών σοκολάτας καθημερινά μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης και στην καλή υγεία του εγκεφάλου.

Ο λόγος είναι ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη ροή του αίματος σε κάποια σημεία του εγκεφάλου.

Επίσης, κάποιες ουσίες του κακάο αποτρέπουν τις βλάβες σε εκείνες τις νευρικές οδούς που καταστρέφονται με το Αλτσχάιμερ.

Μείωση πιθανότητας καρδιακών παθήσεων

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης κάποιας καρδιακής πάθησης.

Το ποσοστό μείωσης δεν είναι πολύ μεγάλο, μόλις το ένα τρίτο.

Όμως, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει λιγότερες διαταραχές στην καρδιακή λειτουργία.

Μια κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 100 γραμμάρια την ημέρα, μπορεί να συνδεθεί με λιγότερα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μείωση πιθανότητας εγκεφαλικών

Σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε στον Καναδά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν σοκολάτα τακτικά παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες (γύρω στο 20%) να υποστούν εγκεφαλικό.

Καλύτερες αθλητικές επιδόσεις

Θα σκεφτεί κανείς ότι σοκολάτα και αθλητισμός δε συνδέονται.

Όμως, έρευνες που έχουν γίνει προσπαθώντας να συνδέσουν αυτά τα δύο, έχουν δείξει ότι μια μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του οξυγόνου που είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου

Η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού μαύρης σοκολάτας (έως 30 γραμμάρια) ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Μείωση χοληστερόλης

Τέλος, η κατανάλωση μιας λογικής ποσότητας σοκολάτας ημερησίως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης μακροπρόθεσμα.

Αυτό, και σε συνάρτηση με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, βελτιώνοντας και τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνη D και Κατάλληλες Τροφές

Evi Makavelou

Φυτικά Γάλατα και Οφέλη που Έχουν

Evi Makavelou

Η Αποτοξίνωση του Οργανισμού

yoadmin

Hashimoto και ο Ρόλος της Διατροφής

yoadmin

Αμύγδαλα – Το Ιδανικό Σνακ για τους Διαβητικούς

a.alefragkis

Τροφές Κατά της Κυτταρίτιδας

Evi Makavelou

Τα Κεράσια και η Υγεία μας

yoadmin

Ξεκινώντας μια Ισορροπημένη Διατροφή Φέτος το Καλοκαίρι

yoadmin

Η Σημαντικότητα του Πρωινού Γεύματος

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

yoadmin

Τι μας Συμβαίνει Όταν δεν Καταναλώνουμε Υδατάνθρακες;

Evi Makavelou

Μικρά Μυστικά για Δίαιτα Χωρίς Πείνα

a.alefragkis