Υγεία & Ομορφιά
Υγεία

Συχνές Ερωτήσεις των Ασθενών για τη Γρίπη και οι Κατάλληλες Απαντήσεις

«Είμαι έγκυος και φοβάμαι ότι το εμβόλιο της γρίπης έχει κινδύνους για το μωρό μου»

Η γρίπη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη μητέρα, με κίνδυνο να είναι δυνητικά θανατηφόρα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τις γυναίκες ιδιαίτερα ευάλωτες σε ασθένειες (διαβήτης, η υπέρταση, το άσθμα…).

Το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο, ανεκτό και ασφαλές και ο εμβολιασμός της μητέρας είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία, για μωρά από 0-6 μηνών μέσω της μεταφοράς των μητρικών αντισωμάτων στο παιδί, που βοηθά στην προστασία του βρέφους για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Συχνές Ερωτήσεις των Ασθενών για τη Γρίπη και οι Κατάλληλες Απαντήσεις.

«Ποτέ δεν είμαι άρρωστος και δεν θέλω να εμβολιάζομαι κάθε χρόνο»

Διαφορετικά στελέχη του ιού που κυκλοφορεί διαφέρουν κάθε χρόνο και ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ο ετήσιος εμβολιασμός βελτιστοποιεί την προστασία και την ενίσχυση της παραγωγής αντισωμάτων.

«Έχω καιρό να εμβολιαστώ και δεν θα είμαι καλά προστατευμένος»

Όλα εξαρτώνται από το πότε θα κηρυχτεί η επιδημία. Στην ιδανική περίπτωση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει το νωρίτερο τον Οκτώβριο και το αργότερο μέχρι 15 Νοεμβρίου. Ανοσία αναπτύσσεται δέκα με δεκαπέντε ημέρες μετά και διαρκεί εννέα έως δώδεκα μήνες.

«Έχω εμβολιαστεί κατά της γρίπης, αλλά παρ’ όλα αυτά γριπώθηκα»

Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100%, μειώνει από 75 έως 90% τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από τον ιό και όταν η γρίπη εμφανίζεται, έχει λιγότερο έντονα συμπτώματα από ότι σε απουσία του εμβολιασμού. Σημειώστε ότι η ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο είναι μικρότερη σε ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένα άτομα ή αποδυναμωμένα από χρόνια προβλήματα ασθενειών.

«Έχω γρίπη και δεν έχω εμβολιαστεί, ένα αντι-ικό μπορεί να είναι αποτελεσματικό;»

Αντι-ιική θεραπεία είναι χρήσιμη σε κάθε περίπτωση: μειώνει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων και τον κίνδυνο επιπλοκών, εφόσον ξεκινήσει μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων. Από εκεί και πέρα, δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

«Ένα από τα παιδιά μου είναι συχνά άρρωστο και εγώ διστάζω να το εμβολιάσω»

Στην αρχή κάθε επιδημίας, η γρίπη επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, στο παιδί η γρίπη είναι μεταδοτική περισσότερο από τους ενήλικες, επειδή ο ιός έχει μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εντός του σώματος του. Είναι επικίνδυνη η εξάπλωση του ιού σε άλλα μέλη της οικογένειας. Για την προστασία των αδελφών είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός που επιτρέπεται από την ηλικία των έξι μηνών.

Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει 100%, μειώνει από 75 έως 90% τον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από τον ιό και όταν η γρίπη εμφανίζεται, έχει λιγότερο έντονα συμπτώματα από ότι σε απουσία του εμβολιασμού.

«Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω γρίπη;»

Μετά από μια περίοδο επώασης από μία έως πέντε ημέρες, ο πολλαπλασιασμός του ιού της γρίπης γίνεται εκρηκτικός και ενεργοποιεί ισχυρές ανοσοποιητικές αντιδράσεις. Η κλινική εκδήλωση είναι συχνά ξαφνική και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό (39 ° C) και ρίγη, ενώ συνοδεύονται από αρθραλγία και μυαλγία, και έντονη κεφαλαλγία που μπορεί να σχετίζεται με φωτοφοβία και πισω-οφθαλμικό πόνο.

«Διαρκεί καιρό;»

Τα αναπνευστικά συμπτώματα είναι ήπια στην αρχή και εκδηλώνονται με ρινική καταρροή, πονόλαιμο, δυσκολία στη κατάποση και ξηρό βήχα. Εξασθένιση συνοδεύει την παρούσα κλινική κατάσταση που εξελίσσεται ευνοϊκά σε λίγες ημέρες με απουσία επιπλοκών. Ωστόσο, η κόπωση μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των άλλων συμπτωμάτων.

«Φοβάμαι τις επιπλοκές»

Η πιο κοινή είναι αυτή των σοβαρών βακτηριακών λοιμώξεων, όταν υπάρχει υποκείμενη νόσος. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι βρογχίτιδα ιογενούς ή βακτηριακής προέλευσης, πνευμονία, ιγμορίτιδα. Η ηλικία φυσικά συσχετίζεται με την συχνότητα των επιπλοκών. Ο τρόπος ζωής παίζει επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή.

«Περίπτωση επαναμόλυνσης από την ίδια ομάδα ιών ισχύει;»

Παρά τα αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση, ορισμένοι ιοί προκαλούν ασθένεια ξανά, κάθε φορά που επιμολύνουν ένα άτομο. Οι λόγοι θα πρέπει να αναζητηθούν στην αντιγονική εξασθένηση ή στον αριθμό των υπο-τύπων του ιού. Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, η επίκτητη ανοσία κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς λοίμωξης να είναι κακή.

«Η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο από την αναπνευστική οδό;»

Υπάρχουν δύο τύποι ιών. Οι πρώτοι είναι ιοί με περίβλημα το οποίο περιλαμβάνει τον ιό της γρίπης και τον ιό παρα-γρίππης (para-influenzae). Αυτοί μεταβιβάζονται από τα μικρο-σταγονίδια του βήχα ή το φτέρνισμα, και έχουν περιορισμένη επιβίωση στα αντικείμενα και τα χέρια. Σε αντίθεση, οι λεγόμενοι «γυμνοί» ιοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες σε ένα υπόστρωμα. Αυτή είναι η περίπτωση του ρινοϊού και αδενοϊού. Εξ ου και η ανάγκη για την τήρηση της βασικής υγιεινής.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί Έχετε Υψηλό Σάκχαρο το Πρωί;

Evi Makavelou

Καθαρτικά της Φύσης για να Καταπολεμήσετε τη Δυσκοιλιότητα

Editor6 pharma

Θα Ήθελα Κάτι για τον Πονοκέφαλο

Πόδια, Δάχτυλα και Υγεία

Evi Makavelou

Tips για τον Πονοκέφαλο από τον Υπολογιστή

Evi Makavelou

Πώς να Καταπολεμήσετε Αποτελεσματικά την Οστεοπόρωση

Editor6 pharma

Τα Πάντα για την Αντηλιακή Προστασία

Evi Makavelou

Αϋπνία και Τεχνικές για να Ξανακοιμηθείτε

Προβλήματα Μνήμης και Πιθανές Αιτίες

Τρόποι για να Αυξήσετε την Καλή Χοληστερόλη στο Αίμα σας

Editor6 pharma

Γάλα – Τα Οφέλη στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε αν Έχετε Υπέρταση

Editor6 pharma