Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εμβόλια

Προλαμβάνοντας τη Γρίπη με Εμβολιασμό

Αναλύοντας τα ελληνικά δεδομένα στο τέλος της φετινής περιόδου γρίπης 2018-19, φαίνεται ότι παρουσιάστηκε μεγάλη νοσηρότητα, με 154 συνάνθρωπους μας να έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή και 374 ασθενείς να έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο γνωρίζουμε ότι πεθαίνουν περίπου 40.000 άνθρωποι εξαιτίας της νοσηρότητας και των επιπλοκών της γρίπης.

Ασθενείς που νοσούν από γρίπη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο στις πρώτες 15 ημέρες μετά τη γρίπη, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα στο έτος.

Ωστόσο είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι περίπου 90% των θανάτων αυτών εμφανίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών και ειδικότερα σε εκείνους που διαθέτουν συνοδά νοσήματα.

Αυτές οι ομάδες ασθενών καλύπτουν το 36% του πληθυσμού της Ε.Ε.

Ωστόσο, παρά τα επιστημονικά αποτελέσματα, φαίνεται ότι άνθρωποι, που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση δεν εμβολιάζονται όπως θα έπρεπε.

Πιθανώς να μην είναι πολύ γνωστό ότι το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί καθώς μεγαλώνουμε, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.

Για τον λόγο αυτό οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως πνευμονία ή καρδιολογικά συμβάματα.

Οι κλινικές μελέτες σημειώνουν ισχυρή συσχέτιση εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από γρίπη.

Ασθενείς που νοσούν από γρίπη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο στις πρώτες 15 ημέρες μετά τη γρίπη, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο χρονικό διάστημα στο έτος.

Παράλληλα, αξιολόγηση των εισαγωγών, δείχνει ότι οι εισαγωγές για οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου είναι 6 φορές περισσότερες την εβδομάδα που ακολουθεί της νόσησης από γρίπη.

Από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να ξεχωρίσουμε και τους ασθενείς με διαβήτη, όπου η γρίπη μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και καρδιολογικές, νευρολογικές επιπλοκές.

Oι ασθενείς με διαβήτη είναι 3-6 φορές πιθανότερο να νοσηλευτούν κατά τη διάρκεια επιδημιών γρίπης, είτε λόγω απορρύθμισης της ίδιας της νόσου, είτε λόγω εμφάνισης επιπλοκών.

Για τις παραπάνω ομάδες ασθενών, ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος και μείωσης κινδύνου εμφάνισης επιπλοκών.

Ιωάννα Τσιαούση, Md, MBA, Γυναικλόγος – Μαιευτήρας, Ιατρικός Διευθυντής Vaccine Division Vianex SA/Sanofi Pasteur
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβολιασμός στο Φαρμακείο: Μια Υπηρεσία που Άλλαξε την Οπτική του Ασθενούς

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Εμβολιασμό και τις Ιώσεις

yoadmin

Ο Εμβολιασμός ως Μέτρο Πρόληψης της Μηνιγγίτιδας

yoadmin

Να Κάνω το Εμβόλιο της Γρίπης;

yoadmin

Ο Εμβολιασμός Ασπίδα Προστασίας από Σοβαρές Λοιμώξεις

yoadmin

Η Σωστή Χορήγηση του Εμβολίου της Γρίπης

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ