Υγεία & Ομορφιά
10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό
10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό
Εμβόλια

10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό

Τα κρούσματα της γρίπης αυξάνονται συνεχώς, ειδικά στην καρδιά του χειμώνα.

Ας δούμε ποιοί και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν:

1. Παρόλο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η γρίπη μπορεί να είναι θανατηφόρα ακόμη και σε άτομα με πολύ καλή υγεία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένα άτομα σε μεγάλη ηλικία ή άτομα που υποφέρουν από διάφορες ασθένειες, βρίσκονται σε κίνδυνο.

2. Η εποχιακή γρίπη έρχεται κάθε χρόνο και είναι αδύνατον να προβλέψουμε από πριν τη στιγμή που θα εξελιχθεί σε επιδημία.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το εμβόλιο χρειάζεται 2-3 εβδομάδες για να αποκτήσει ανοσία το άτομο στον ιό και η ανοσία αυτή διαρκεί 6-7 μήνες περίπου.

Επίσης, η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου ποικίλει ανάλογα με την ηλικία και την φυσική κατάσταση του ατόμου.

3. Η γρίπη προκαλεί κλινικά συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο βήχας, ο πόνος στους μύες και το αίσθημα κόπωσης που διαρκούν κατά μέσο όρο 5-10 μέρες και αναγκάζουν το άτομο να σταματήσει κάθε δραστηριότητα.

10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό

Στη συνέχεια, παρατηρείται μια γενική εξασθένηση που μπορεί να διαρκέσει έως και μερικές εβδομάδες.

Σε μεμονωμένες περιπτώσεις η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

4. Η γρίπη είναι μεταδοτική 24-48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του ασθενούς.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν κυρίως μικρά παιδιά που δεν έχουν εμβολιασθεί μόνο μετά τους 6 μήνες ζωής, ηλικιωμένοι, άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή λόγω χημειοθεραπείας και άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

5. Η γρίπη μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε ηλικιωμένα άτομα στα οποία συνιστάται παράλληλα και ο εμβολιασμός κατά του Πνευμονιόκκοκου.

6. Στα νεαρά παιδιά κάτω των 3 ετών η γρίπη είναι πολύ συχνή, και κυρίως σε παιδιά που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.

7. Η γρίπη είναι περισσότερο επικίνδυνη στους ασθματικούς ασθενείς, σε άτομα που υποφέρουν από Χρόνια Αναπνευστική Πνευμνοπάθεια, σε ασθενείς με διαταραχές κυκλοφορικού, με καρδιακή ανεπάρκεια ή με διαταραχές καρδιακού ρυθμού.

Σε έγκυες γυναίκες παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος για προσβολή από τον ιό της γρίπης

Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν επίσης οι διαβητικοί και οι νεφροπαθείς.

Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών είναι απαραίτητο να υπάρχει μια επιπλέον φροντίδα πρόληψης της επιμόλυνσης από τον ιό, με πρώτη και κύρια ενέργεια τον εμβολιασμό.

8. Σε έγκυες γυναίκες παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος για προσβολή από τον ιό της γρίπης και αυτό γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο αν η εγκυμοσύνη βρίσκεται μετά το 2ο τρίμηνο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

9. Άτομα τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και όσοι δουλεύουν σε κλειστούς χώρους με πολυκοσμία και ελλιπή αερισμό, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από τον ιό της γρίπης.

10. Όλοι οι επαγγελματίες υγείας αποτελούν επίσης ομάδα υψηλού κινδύνου, καθώς συναναστρέφονται καθημερινά με ασθενείς και γι’ αυτό θα πρέπει να εμβολιάζονται.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να Κάνω το Εμβόλιο της Γρίπης;

yoadmin

Ο Εμβολιασμός Έναντι του Έρπητα Ζωστήρα

yoadmin

Εμβολιασμός στο Φαρμακείο: Μια Υπηρεσία που Άλλαξε την Οπτική του Ασθενούς

Πάντα Είναι η Κατάλληλη Εποχή να Προφυλαχθούμε από τον Πνευμονιόκοκκο

Danae Stratiki

Εμβόλια – Συχνοί Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από Αυτά

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Εμβολιασμό και τις Ιώσεις

yoadmin

Η Σωστή Χορήγηση του Εμβολίου της Γρίπης

yoadmin

Μην Αφήσετε τον Έρπητα Ζωστήρα να Διαταράξει τη Ζωή σας

yoadmin

Μύθοι και Πραγματικότητα για τα Εμβόλια

yoadmin

Λοίμωξη HPV και Καρκίνος της Μήτρας

yoadmin

Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη – Πότε Είναι Απαραίτητος ο Εμβολιασμός;

yoadmin

Προλαμβάνοντας τη Γρίπη με Εμβολιασμό

yoadmin