Υγεία & Ομορφιά
Στρες στην επιδερμίδα
Δερματολογία Πρόσωπο

Στρες στην Επιδερμίδα – Πώς θα το Διώξετε

Το άγχος και γενικότερα οποιαδήποτε στρεσογόνα κατάσταση μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και την επιδερμίδα σας.

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος, όπως η ακμή και οι διάφορες δερματίτιδες, να επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης και την παραγωγή ελεύθερων ριζών, να αυξήσει το οξειδωτικό στρες και τη λιπαρότητα της επιδερμίδας.

Το άγχος ενεργοποιεί επίσης την κορτιζόλη, την ορμόνη που θανατώνει τα κύτταρα, τα οποία ανεβαίνουν ταχύτατα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται θαμπό και κουρασμένο.

Όταν αυτό γίνεται κατ’ επανάληψη, η συνεχιζόμενη παραγωγή κορτιζόλης οδηγεί σε απώλεια του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.

Αυτοφροντίδα και περιποίησηΟποιοσδήποτε λόγος κι αν κρύβεται πίσω από το άγχος σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει στην επιδερμίδα σας πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, μείωση της ενυδάτωσης και της ελαστικότητάς της, κηλίδες, ξηρότητα και θαμπάδα, αυξημένη ευαισθησία και διάφορες φλεγμονές.

Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και αν δεν μπορείτε να το καταπολεμήσετε ριζικά, θα πρέπει τουλάχιστον να μάθετε να το διαχειρίζεστε, όχι μόνο για το καλό της ψυχικής υγείας σας αλλά και για το καλό της επιδερμίδας σας.

Μια ιδέα για να περιορίσετε το άγχος είναι να ασκείστε περισσότερο.

Η άσκηση μειώνει το άγχος και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος κάνοντας την επιδερμίδα πιο λαμπερή.

Η αυτοφροντίδα σας είναι επίσης σημαντική για να διαχειριστείτε το άγχος.

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας κάνοντας κάτι που σας αρέσει, ακόμα κι αν έχετε περιορισμένο χρόνο στη διάθεσή σας.

Μπορείτε να ακούσετε μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να πάτε έναν μικρό περίπατο στον ήλιο.

Η εκμάθηση κάποιων τεχνικών διαχείρισης άγχους, όπως οι ασκήσεις αναπνοής, η γιόγκα και ο διαλογισμός θα σας βοηθήσουν.

Επίσης, θα διαχειριστείτε το άγχος σας καλύτερα και θα κάνετε ένα υπέροχο δώρο στην επιδερμίδα σας αν ξεκινήσετε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Σημαντικό είναι να διώξετε ό,τι περιττό από τη ζωή σας μαθαίνοντας να λέτε πιο συχνά «όχι».

Βάζοντας τα όριά σας και αφήνοντας στην άκρη υποθέσεις που δεν σας αφορούν θα βγάλετε ένα μεγάλο μέρος του άγχους από τη ζωή σας.

Τέλος, σταματώντας το κάπνισμα, αν είστε καπνιστές, και υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα αποβάλετε πιο εύκολα το άγχος, ακόμα κι αν στην αρχή αυτό σας φανεί δύσκολο.

Παράλληλα με τα παραπάνω, καλό είναι να επιλέξετε και τα σωστά προϊόντα περιποίησης προσώπου, αυτά που είναι κατάλληλα για τον δικό σας τύπο δέρματος και τις ιδιαίτερες ανάγκες του.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Δώσετε Λάμψη στα Μάτια σας

Πώς να Προστατευτείτε από το Μελάνωμα

Μυστικά για να Μειώσετε τις Ρυτίδες στα Μάτια σας

Όσα Χρειάζεται να Γνωρίζετε για την Απολέπιση Προσώπου

Εξαφανίστε τα Μαύρα Στίγματα από το Πρόσωπό σας

Προστατέψτε τα Μαλλιά σας από τη Φθινοπωρινή Τριχόπτωση