Υγεία & Ομορφιά
Σπαράγγια και οφέλη για την υγεία
Διατροφή

Σπαράγγια – Γιατί να τα Προτιμήσετε;

Τα σπαράγγια ή όπως λέγονται επιστημονικά Asparagus officinalis, είναι ένα λαχανικό με λίγες θερμίδες, πολλά ωφέλιμα συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Από όλα αυτά, το κάλιο και το φυλλικό οξύ βρίσκονται σε σημαντικά ποσοστά στα σπαράγγια.

Τα σπαράγγια μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους.

Είδη σπαραγγιών και ιδιότητες

Τα σπαράγγια διατίθενται σε μια ποικιλία χρωμάτων, πράσινα, λευκά και μοβ.

Η έλλειψη χρώματος στα λευκά σπαράγγια οφείλεται στο ότι καλλιεργούνται κάτω από το χώμα.

Σύμφωνα με πολλούς, είναι πιο γλυκά σε γεύση από τα πράσινα και τα μοβ.

Επειδή δεν απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου τα σπαράγγια αυτά δεν παράγουν χλωροφύλλη, από την οποία παίρνουν το πράσινο χρώμα τους τα φυτά, όπως και κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τα σπαράγγια μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους.

Τα λεπτά σπαράγγια έχουν έντονη γεύση χόρτου.

Το πιο χοντρό μέρος τους είναι πιο ώριμο.

Για να τα αγοράσετε, αναζητήστε εκείνα τα ματσάκια που είναι σταθερά στην αφή με κλειστά μπουμπούκια στην κορυφή τους.

Κι αυτό επειδή αν οι άκρες είναι ανθισμένες και ξεχωρίζουν, το φυτό δεν έχει έντονη γεύση.

Επειδή τα σπαράγγια χάνουν αρκετά γρήγορα τη γεύση τους, καλό είναι να τα καταναλώνετε όσο πιο άμεσα γίνεται αφού τα αγοράσετε.

Όταν δε χρειάζεται να αποθηκεύσετε τους μίσχους, τυλίξτε το υπόλοιπο μέρος σε μια βρεγμένη πετσέτα ή τοποθετήστε το σε ένα ποτήρι με λίγο νερό.

Σπαράγγια και οφέλη

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θερμίδες.

Μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια έχει μόλις 20 θερμίδες.

Τα σπαράγγια διαθέτουν μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η ριβοφλαβίνη.

Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει μεγάλο ρόλο στην εγκυμοσύνη, αλλά και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες και διεργασίες του οργανισμού, όπως η κυτταρική ανάπτυξη και ο σχηματισμός του DNA.

Τα σπαράγγια είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Περιλαμβάνουν τις βιταμίνες C και Ε, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.

Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τη συσσώρευση των βλαβερών ελεύθερων ριζών και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Τα σπαράγγια μπορούν να βελτιώσουν επίσης την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ως καλή πηγή φυτικών ινών, προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Επίσης, συμβάλλουν σε μια καλή εγκυμοσύνη, προστατεύοντας την υγεία του εμβρύου.

Κι αυτό επειδή είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το θρεπτικό συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών στο νευρικό σύστημα του εμβρύου.

Τα σπαράγγια είναι ιδανικά για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Περιέχουν κάλιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, συμβάλλουν στο αδυνάτισμα.

Έχουν λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες.

Όλα αυτά τα καθιστούν μια τροφή ιδανική για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία

yoadmin

Ζάχαρη και Κορυφαία Φυσικά Υποκατάστατα

Evi Makavelou

Μικρά Μυστικά για Δίαιτα Χωρίς Πείνα

a.alefragkis

Αντιφλεγμονώδης Δίαιτα και Τροφές

Evi Makavelou

Γλουτένη – Πώς θα την Αποφύγετε Έξυπνα;

Evi Makavelou

Βιταμίνη D – Σε ποιες Τροφές τη Βρίσκετε;

Evi Makavelou

Οι Κορυφαίες Αντιγηραντικές Τροφές που Χρειάζεστε

Evi Makavelou

Η Συμβολή της Βιταμίνης D στον Οργανισμό σας

Τα Οφέλη για την Υγεία από τα Κεράσια

Evi Makavelou

Ντομάτα – Οφέλη στην Υγεία μας

Evi Makavelou

Τρόποι που το Πρωινό σε Κάνει να Παχαίνεις

Evi Makavelou

Το Πεπόνι και τα Πολλαπλά Οφέλη του