Υγεία & Ομορφιά
Η Σημαντικότητα του Πρωινού Γεύματος
Διατροφή

Η Σημαντικότητα του Πρωινού Γεύματος

Σύμφωνα με την πληθώρα των ερευνών, το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, χαρίζοντας στον ανθρώπινο οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά…

Η Σημαντικότητα του Πρωινού Γεύματος.Δυστυχώς, σήμερα, με τους νέους ρυθμούς ζωής, οι περισσότεροι έχουμε χρόνο να χαζέψουμε στο κινητό, στο ίντερνετ και στον υπολογιστή, αλλά όχι να φτιάξουμε ένα σωστό πρωινό.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται η γλυκόζη στο αίμα και πρέπει να αυξηθεί με το πρώτο γεύμα της ημέρας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ξεκινάει η μέρα μας με ένα καλό πρωινό το οποίο μπορεί να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας. Οπότε οι επιλογές είναι πολλές.

Η προετοιμασία του πρωινού είναι εύκολη και απαιτεί ελάχιστο χρόνο.

Αξίζει, συνεπώς, να αφιερώσετε πέντε λεπτά στο ξεκίνημα της ημέρας σας για τη διατροφή σας και κατ’ επέκταση για τον εαυτό σας, καθώς η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη πολλαπλά.

Τι προσφέρει ένα πρωινό γεύμα;

Ένα πλήρες, υγιεινό και ισορροπημένο πρωινό, παρέχει στον οργανισμό σας ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τα οποία τονώνουν τις λειτουργίες του και συντελεί ώστε να έχετε μεγαλύτερη διαύγεια, ευεξία, σωματική και πνευματική απόδοση, καλύτερη μνήμη, να είστε πιο δραστήριοι και πιο αποδοτικοί.

Ποια τα οφέλη της συστηματικής κατανάλωσης πρωινού;

  • Παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την έναρξη μίας παραγωγικής ημέρας.
  • Παρέχει τις αναγκαίες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  • Αποτρέπει τις μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
  • Μειώνει την όρεξη για ανθυγιεινά τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
  • Μειώνει τις καρδιακές παθήσεις.
  • Βοηθάει στις λειτουργίες του εγκεφάλου.
  • Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες μακροζωίας.
  • Έχει θετικά αποτελέσματα στις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο.

Οι επιπτώσεις της μη κατανάλωσης πρωινού γεύματος

  • Κακή καρδιολογική υγεία
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Μειωμένη μνήμη
  • Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
  • Κακή ψυχική διάθεση
  • Μειωμένη επίδοση σε δραστηριότητες
  • Πολλές πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη πρωινού στα παιδιά έχει ως συνέπεια την ανεπαρκή ανάπτυξή τους, την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης, αυξημένης χοληστερόλης αργότερα στη ζωή, μειωμένη αντοχή στη γυμναστική, αυξημένες απουσίες από το σχολείο, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής, ελαττωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, χειρότερο συντονισμό ματιών και χεριών και είναι λιγότερο δημιουργικά σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε πρωινό καθημερινά.

Πολύ συχνά, εξάλλου, τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό είναι ή υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Τι τροφές πρέπει να περιέχει ένα υγιεινό πρωινό;

Ένα υγιεινό πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης
    (νιφάδες βρώμης, δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης)
  • Πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
    (τυριά με χαμηλά λιπαρά, αυγά)
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (αποβουτυρωμένο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά).

Το γάλα και τα προϊόντα του εφοδιάζουν τον οργανισμό με ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά εξασφαλίζουν γερό σκελετό, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Επίσης, το γιαούρτι παρέχει προβιοτικά. Η κατανάλωση τροφίμων με προβιοτικά βελτιώνει τη χλωρίδα του εντέρου και βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του.

Βοηθά σε γαστρεντερικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα, σπαστική κολίτιδα, διάρροιες).

Επιπλέον, το γιαούρτι είναι μια πολύ καλή εναλλακτική του γάλακτος για τα άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα λακτόζης συγκριτικά με το γάλα.

Φρέσκα φρούτα και χυμοί φρούτων

Παρέχουν επαρκείς ποσότητες υδατοδιαλυτών κυρίως βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων.

Ο χυμός πορτοκαλιού σας εφοδιάζει με βιταμίνη C, έχει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Άλλα φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα σταφύλια, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα και τα μούρα.

Τα φρούτα μπορούν να καταναλώνονται είτε σε μορφή χυμού είτε ολόκληρα, αλλά σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι τα ολόκληρα φρούτα εξασφαλίζουν τις απαραίτητες για τον οργανισμό φυτικές ίνες.

Αυτές οι βασικές ομάδες συνολικά παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, μία μικρή ποσότητα λίπους και ιχνοστοιχεία.

Αποτελούν έναν συνδυασμό ο οποίος παρέχει μεγάλα οφέλη για την υγεία σας και σας καλύπτει με θρεπτικά συστατικά για αρκετές ώρες.

Μπορείτε να επιλέξετε από αυτές τις βασικές ομάδες, ακόμα και να τις συνδυάσετε μεταξύ τους, για να έχετε ένα ολοκληρωμένο πρωινό!

Ελένη Μεϊντάνη, Νοσηλεύτρια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιφλεγμονώδεις Τροφές – Ο Ρόλος τους

Evi Makavelou

Το Μαγνήσιο και τα Οφέλη του

4 Μύθοι που Πρέπει να Γνωρίζετε για το Νερό με Λεμόνι

a.alefragkis

Τα Καλύτερα Φυτικά Υποκατάστατα Γάλακτος

a.alefragkis

Υψηλή Χοληστερόλη – Συμπτώματα και Λύσεις

5 Λόγοι που η Μεσογειακή Διατροφή Θεωρείται η πιο Υγιεινή

a.alefragkis

Ενεργειακά Ποτά – Πόσο Απειλούν Τελικά την Υγεία μας;

a.alefragkis

4 Τροφές που μας Γερνάνε

yoadmin

Τροφές που Εμποδίζουν τις Ελεύθερες Ρίζες

Evi Makavelou

Γιατί να Εντάξετε τα Ακτινίδια στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Η Κατάλληλη Διατροφή αν Έχετε Υπόταση

Evi Makavelou

Οι Ωφέλιμες Ιδιότητες του Κάστανου

Evi Makavelou