Υγεία & Ομορφιά
Image default
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες Σεξ

Σεξυπνία – Μια Περίεργη Σεξουαλική Διαταραχή

Η σεξυπνία είναι μια σεξουαλική διαταραχή που επειδή συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να χαρακτηριστεί και σαν διαταραχή ύπνου, ανάλογη με την υπνοβασία και το παραμιλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Πρόκειται για μια διαταραχή που εμφανίζεται στο στάδιο που ο ύπνος είναι βαθύς.

Την αντιμετωπίζουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή στην καθημερινότητά τους, αλλά την ώρα του ύπνου τους μπορεί να αυνανίζονται ή να εμπλέκονται σε σεξουαλική πράξη με τον ερωτικό τους σύντροφο χωρίς να θυμούνται τίποτα το επόμενο πρωί από όλα όσα συνέβησαν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, το άτομο με σεξυπνία μπορεί να προχωρήσει ακόμα και σε βίαιες ερωτικές πράξεις, όπως να αναγκάσει τον σύντροφό του που κοιμάται δίπλα του να κάνει σεξ μαζί του παρά τη θέλησή του.

Αιτίες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα σχετικά με το τι ακριβώς προκαλεί αυτήν τη διαταραχή.

Όμως η σεξυπνία δε σχετίζεται με το να δει κανείς απλά ένα σεξουαλικό όνειρο, πράγμα που είναι φυσιολογικό να συμβεί, αλλά με την κανονική εμπλοκή σε σεξουαλική πράξη.

Η έλλειψη ύπνου, το άγχος και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σεξυπνίας.

Δε σημαίνει δηλαδή ότι ένα άτομο κάνει πράξη αυτό που βλέπει στο όνειρό του, αλλά μάλλον όλο αυτό που συμβαίνει σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στη λειτουργία του εγκεφάλου του και όχι με κάποιο σοβαρό ψυχικό ή σεξουαλικό νόσημα ή πρόβλημα.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις η διαταραχή εμφανίζεται μετά την εφηβεία και είναι πιο συνηθισμένη στα άτομα που υπνοβατούν ή παραμιλούν στον ύπνο τους.

Η σεξυπνία εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που έχουν άγχος και φόβο συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης, σε όσους κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, παίρνουν ναρκωτικές ουσίες και υπνωτικά φάρμακα.

Επίσης, η έλλειψη ύπνου, το άγχος και η σωματική και ψυχική κόπωση μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια σεξυπνίας.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για το πόσο συχνά εμφανίζεται ούτε για το προφίλ των ατόμων που την παρουσιάζουν.

Όσο παράξενη και άγνωστη κι αν ακούγεται η σεξυπνία κάθε άλλο παρά σπάνια είναι, καθώς το ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού ταλαιπωρείται από αυτήν, με τους περισσότερους να είναι άντρες.

Θεραπεία

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι πραγματικά πάσχουν από σεξυπνία, μιας και οι πάσχοντες μπορεί να μην το γνωρίζουν.

Από την άλλη, αν το γνωρίζουν από τον σύντροφό τους, μπορεί να αποφεύγουν να μιλήσουν για αυτό το πρόβλημα.

Επίσης μπορεί να μη γνωρίζουν ότι πρόκειται για διαταραχή ή ακόμα και αν έχουν ενημερωθεί μπορεί να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια.

Πάντως, αν κάποιο άτομο αντιληφθεί πως πάσχει από σεξυπνία, καλό θα ήταν να αναζητήσει τη βοήθεια ειδικών.

Η μέθοδος που συνιστάται για τη θεραπεία της είναι ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι να Κάνετε Όταν η Σεξουαλική σας Ζωή δεν σας Ικανοποιεί

Editor6 pharma

Όταν το Δάκρυ Πάει Σύννεφο

yoadmin

Σπέρμα – Ποια Οφέλη Μπορεί να Έχει στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Θλίψη ή Κατάθλιψη – Πώς να τα Ξεχωρίσετε

d.tsagkrinos

Τα Ψυχοσωματικά Συμπτώματα της Κατάθλιψης

Editor7 pharma

Αντικειμενικές Αλήθειες για τη Σεξουαλική Ζωή

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ