Υγεία & Ομορφιά
Σερβιέτα, Ταμπόν ή Εμμηνορροϊκό Κύπελλο; Τι να Επιλέξετε και Γιατί;
Φροντίδα για τη Γυναίκα

Σερβιέτα, Ταμπόν ή Εμμηνορροϊκό Κύπελλο; Τι να Επιλέξετε και Γιατί;

Σερβιέτες, ταμπόν, εμμηνορροϊκό κύπελλο…

Όσον αφορά την προσωπική υγιεινή της γυναίκας, ουσιαστικά δεν υπάρχει σωστή ή λανθασμένη επιλογή. Ωστόσο, ορισμένες προφυλάξεις μπορούν να προταθούν…

Σερβιέτα, Ταμπόν ή Εμμηνορροϊκό Κύπελλο; Τι να Επιλέξετε και Γιατί;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου – ταμπόν ή σερβιέτα;

Δεν υπάρχουν ιατρικές συστάσεις που να υποστηρίζουν τη μία ή την άλλη επιλογή.

Το κριτήριο επιλογής για την κάθε γυναίκα βασίζεται κυρίως στην άνεση και στην εφαρμογή.

Προσοχή! Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η παρουσία αίματος στον κόλπο προκαλεί ανισορροπία του pH και της κολπικής χλωρίδας. Συνεπώς, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από κάποια κολπική λοίμωξη (ερεθισμός, κολπίτιδα κ.λπ.).

Προφανώς, αυτή δεν είναι η πρώτη σκέψη που θα κάνει μία γυναίκα κατά την αγορά του εκάστοτε προϊόντος. Ωστόσο, αυτές οι παράμετροι βοηθούν στον καθορισμό της καλύτερης αγοράς για εσάς.

Εάν το οποιοδήποτε προϊόν προσωπικής υγιεινής σας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα, είτε είναι σερβιέτα ή ταμπόν, είναι προτιμότερο να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο.

Σημειώστε ότι δεν υπάρχει γενικός κανόνας: μερικές γυναίκες ανατριχιάζουν στην ιδέα του ταμπόν, ενώ άλλες δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις σερβιέτες.

Σερβιέτες και ταμπόν… με άρωμα

Τα αρώματα που εμπεριέχονται στις σερβιέτες και στα ταμπόν τείνουν να αυξάνουν τον κίνδυνο ερεθισμού. Επομένως είναι καλύτερα να τα αποφύγετε, ειδικά εάν είστε επιρρεπείς στους ερεθισμούς.

Εσείς γνωρίζετε το εμμηνορροϊκό κύπελλο;

Πρόκειται για ένα μικρό κύπελλο σε σχήμα καμπάνας, διαθέτει στρογγυλεμένες άκρες και στο τελείωμά του έχει ένα μικρό στέλεχος. Το εμμηνορροϊκό κύπελλο, κατασκευασμένο από σιλικόνη, προσελκύει ολοένα και περισσότερες γυναίκες τον τελευταίο καιρό.

  • Οι γυναίκες που το χρησιμοποιούν εκτιμούν την οργανική και οικονομική του πτυχή, καθώς το κύπελλο της εμμήνου ρύσεως είναι επαναχρησιμοποιήσιμο.
  • Το συγκεκριμένο κύπελλο εισάγεται στον κόλπο σαν ταμπόν, αλλά σε αντίθεση με το τελευταίο, δεν απορροφά το αίμα, απλώς το συλλέγει. Επομένως, θα πρέπει να το αδειάσετε στο τέλος της ημέρας. Μεταξύ κάθε χρήσης, απλώς το ξεπλένετε με καθαρό νερό. Με το τελείωμα της περιόδου σας, το κύπελλο θα πρέπει να αποστειρώνεται και να αποθηκεύεται μέχρι την επόμενη χρήση. Πώς θα το κάνετε αυτό; Πολύ εύκολα! Διεισδύστε το εμμηνορροϊκό κύπελλο σε ένα μπολ με καυτό νερό για 5 λεπτά ώστε να το αποστειρώσετε και στη συνέχεια αποθηκεύστε το, αφού πρώτα το αφήσετε να στεγνώσει φυσικά.
  • Το εμμηνορροϊκό κύπελλο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, εμποδίζει τον κόλπο να έρθει σε επαφή με το αίμα, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμού.
  • Το μειονέκτημά του: εάν η ροή του αίματος είναι υψηλή, τότε θα πρέπει να το αδειάσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που δεν είναι και τόσο πρακτικό ή ευχάριστο όταν βρίσκεστε σε δημόσιες τουαλέτες.

Το σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ) είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί από ταμπόν.

Τι γίνεται με το σύνδρομο τοξικού σοκ;

Το σύνδρομο τοξικού σοκ (ΣΤΣ) είναι μια λοίμωξη που μπορεί να προκληθεί από ταμπόν. Παρ’ όλα αυτά πρόκειται για πολύ σπάνια αντίδραση του οργανισμού και αφορά περιπτώσεις όπου το ταμπόν έχει παραμείνει στον γυναικείο κόλπο για αρκετές ημέρες. Με τη χρήση σερβιέτας ή με τη χρήση του εμμηνορροϊκού κυπέλλου μειώνεται ο συγκεκριμένος κίνδυνος.

Συμβουλές «κλειδιά»

Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις:

  • Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αλλάξετε τη σερβιέτα ή το ταμπόν ή το εμμηνορροϊκό κύπελλο. Και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ταμπόν ή εμμηνορροϊκό κύπελλο!
  • Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων που βρίσκονται στην τσάντα σας… από τον προηγούμενο μήνα. Και αυτό, όχι μόνο εξ αιτίας της πιθανής αλλοίωσης της συσκευασίας (π.χ. σκισμένη συσκευασία και πιθανή εισροή σκόνης), αλλά και λόγω των υψηλών η χαμηλών θερμοκρασιών, υγρασία, κ.λπ.
  • Εάν παρατηρήσετε λευκές εκκρίσεις ή / και δύσοσμα υγρά στην περιοχή του κόλπου, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Αιτίες που Προκαλούν Υπερέκκριση Κολπικών Υγρών

Κολπική Αιμορραγία: Οι Κύριες Αιτίες

Οι Εξετάσεις που Πρέπει Κάθε Γυναίκα να Κάνει Μετά τα 40

Bάνα Νικολαίδου

Εγκυμοσύνη, Περίοδος και τα Κοινά τους Συμπτώματα

Editor6 pharma

Πόνος στην Κοιλιά μετά την Εισαγωγή Σπιράλ

Όταν η Περίοδός σας Είναι Επώδυνη…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ