Η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας σε πολλές χώρες με αρνητικές φυσικά συνέπειες.
Επιβαρύνει την υγεία των ατόμων με βάρος που είναι περιττό με αποτέλεσμα να έχει επιπτώσεις και στην ψυχική τους υγεία.
Οι λόγοι που η παχυσαρκία έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις είναι η κακή ποιότητα της τροφής, οι υπερβολικά μεγάλες ποσότητες που σερβίρονται και η συνήθεια του να τρώει κανείς έτοιμο φαγητό απέξω.
Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης και η καθιστική ζωή επιδεινώνουν την κατάσταση.
Κι ενώ θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι ένας άνθρωπος με παραπάνω κιλά δεν κινδυνεύει από οστεοπόρωση, από έλλειψη θρεπτικών συστατικών και δύναμης, δε σημαίνει ότι τρώει από όλα και ό,τι χρειάζεται.
Επομένως, δε σημαίνει ότι είναι και υγιής.
Η παχυσαρκία είναι συνώνυμη με την αλόγιστη αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα.
Ούτε έχει σχέση με το ποσοστό της μυϊκής μάζας.
Ένας παχύσαρκος άνθρωπος λοιπόν, δε σημαίνει ότι έχει και αυξημένη μυϊκή μάζα.
Συχνά για λόγους ευκολίας εκτιμάμε την παχυσαρκία με τον δείκτη μάζας σώματος.
Ο δείκτης μάζας σώματος όμως εκτιμά απλώς το βάρος σε σχέση με το ύψος.
Δεν κάνει ανάλυση του βάρους και δε διευκρινίζει πόσο λίπος και πόση μυϊκή μάζα υπάρχει στο σώμα.
Επομένως, δεν μπορεί να εκτιμήσει και πόσο παχύσαρκος είναι κάποιος.
Η μυϊκή μάζα για να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα και να μη χαθεί, χρειάζεται ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση.
Αυτές οι δύο προϋποθέσεις είναι βασικές επειδή ενώ η ηλικία περνάει, η μυϊκή μάζα μειώνεται.
Η ελλιπής διατροφή, η καθιστική ζωή, κάποιες παθήσεις και οι φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να επιταχύνουν τον ρυθμό απώλειας μυϊκής μάζας.
Σαν αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι άνω των 50 ετών και ιδιαίτερα αν είναι παχύσαρκοι, είναι υποσιτισμένοι και σαρκοπενικοί, παρόλο που μπορεί να τρώνε πολύ.
Το ζήτημα είναι τι τρώνε.
Έτσι λοιπόν φτάνουμε σε μια κατάσταση όπου παχύσαρκοι άνθρωποι παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες όπως είναι η Α, η D και η Β12, αλλά και σε σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σε άλλα μέταλλα.
Ο λόγος είναι ότι η διατροφή τους στερείται σε ποιότητα, αν και όχι σε ποσότητα.
Όταν αυτό συνδυάζεται και με μια καθιστική ζωή, τότε το μυϊκό σύστημα ατροφεί ακόμα πιο γρήγορα και τότε υπάρχει σαρκοπενία.
Η σαρκοπενία μειώνει την κινητικότητα του ατόμου, την ισορροπία του και επιδρά αρνητικά στην ποιότητα της ζωής του.
Γι’ αυτό οι παχύσαρκοι μπορεί να είναι και σαρκοπενικοί.
Η σαρκοπενία μπορεί να διαγνωστεί με την ίδια μέθοδο που μετριέται η οστική πυκνότητα, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι.
Πρόληψη
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η σαρκοπενία μπορεί να προληφθεί με τακτική άσκηση που περιλαμβάνει αντιστάσεις.
Επίσης, με πρόσληψη ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεϊνών και κατανάλωση τροφών που δεν αυξάνουν τα οξέα του σώματος.
Η άσκηση με αντιστάσεις περιλαμβάνει τις ασκήσεις με βάρη ή το βάρος του σώματος, όπως είναι το πιλάτες γιατί τονώνει και διατηρεί το μυϊκό σύστημα και επιβραδύνει την απώλεια μυϊκής μάζας.
Συνδυαστικά με μια διατροφή που περιλαμβάνει υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο.
Τέτοιες τροφές είναι το κρέας χωρίς λίπος, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, το ασπράδι του αυγού, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Τέλος, το διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει σε μεγάλο ποσοστό φρούτα και λαχανικά συνδυασμένα με τις τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση κρέατος και δημητριακών.