Υγεία & Ομορφιά
Τα φτερνίσματα και οι ενοχλήσεις στο λαιμό βρίσκονται σε έξαρση και δεδομένης της πανδημίας το παραμικρό σύμπτωμα μπορεί να μας τρομοκρατήσει.
Πρόληψη

Πώς να Προλάβετε το Κρυολόγημα Πριν σας Ρίξει στο Κρεβάτι

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι ιώσεις και οι ασθένειες καραδοκούν.

Τα φτερνίσματα και οι ενοχλήσεις στο λαιμό βρίσκονται σε έξαρση και δεδομένης της πανδημίας το παραμικρό σύμπτωμα μπορεί να μας τρομοκρατήσει.

Ωστόσο, πριν πανικοβληθούμε, ας σκεφτούμε μήπως πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που δεν απειλεί σοβαρά την υγεία μας.

Ο μέσος ενήλικας, άλλωστε, αρρωσταίνει από κρυολόγημα κατά μέσο όρο 3 φορές το χρόνο, με την κάθε φορά να διαρκεί περίπου 9 ημέρες.

Δεν χρειάζεται, όμως, να περάσετε πάνω από μια εβδομάδα στο κρεβάτι, ούτε να πηγαίνετε στη δουλειά παλεύοντας με τα χαρτομάντιλα και το βήχα.

Μπορείτε να προλάβετε το κρύωμα και να το σταματήσετε με απλούς τρόπους, που αν τους εφαρμόσετε, θα νιώσετε καλύτερα την επόμενη κιόλας ημέρα.

Πίνετε νερό και χυμούς

Κρατώντας τον εαυτό σας ενυδατωμένο, μειώνετε την ένταση των συμπτωμάτων, όπως τον πονόλαιμο και τη μπουκωμένη μύτη.

Φροντίστε να πίνετε συχνά νερό και χυμούς πορτοκαλιού ή να καταναλώνετε τα πορτοκάλια ολόκληρα για να λαμβάνετε και βιταμίνη C για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Κάντε γαργάρες με αλατόνερο

Αν ο λαιμός σας έχει αρχίσει να σας ενοχλεί επικίνδυνα και το «γρατζούνισμα» που νιώθετε σας κάνει να βασανίζεστε κάθε φορά που καταπίνετε, δοκιμάστε να προσθέσετε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και να κάνετε γαργάρες.

Το αλάτι διώχνει το παραπάνω νερό που μπορεί να βρίσκεται στους ιστούς του λαιμού, μειώνοντας τη φλεγμονή και καθαρίζοντας τη βλέννα και ό,τι άλλο ερεθίζει το λαιμό.

Η μέθοδος αυτή, μάλιστα, σας βοηθάει να καθαρίσετε τα βακτήρια και τους ιούς κι έτσι να εμποδίσετε την επιδείνωση του κρυώματος ή ακόμη και να αποτρέψετε την εμφάνισή του εξ αρχής.

Κρατήστε τη μύτη σας καθαρή

Χρησιμοποιήστε κάποιο αλατούχο διάλυμα, φυσιολογικό ορό ή ρινικό εκνέφωμα, με το που αισθανθείτε τα πρώτα συμπτώματα, έτσι ώστε να μειώσετε την έντασή τους, όπως συστήνουν οι ειδικοί.

Η ζεστή υγρασία βοηθάει στον καθαρισμό των ρινικών διόδων.

Μπορείτε να προλάβετε το κρύωμα και να το σταματήσετε με απλούς τρόπους, που αν τους εφαρμόσετε, θα νιώσετε καλύτερα την επόμενη κιόλας ημέρα.

Πάρτε ένα παυσίπονο

Πιθανόν όλα να σας δείχνουν το δρόμο προς το, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τον ακολουθήσετε.

Αν αισθάνεστε πόνο στο σώμα ή το λαιμό, πάρτε ένα ελαφρύ αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη, ενώ υπάρχουν και διάφορα φάρμακα που δίνονται χωρίς συνταγή γιατρού για την καταρροή και τα υγρά μάτια, τα οποία καθαρίζουν τις ρινικές διόδους και σας βοηθούν να αναπνεύσετε φυσιολογικά, τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.

Αποφύγετε τη δουλειά

Το σώμα μας μπορεί να πολεμήσει την ίωση πολύ πιο γρήγορα αν είναι ξεκούραστο και η δουλειά μόνο αυτό δεν μπορεί να του προσφέρει στη συγκεκριμένη φάση.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να παραβρεθείτε στην εργασία σας, τότε τολμήστε το για λίγες ώρες και φροντίστε να κρατήσετε τις αποστάσεις σας από τους υπόλοιπους, καθώς τις 3 πρώτες ημέρες οι ιώσεις μεταδίδονται πιο εύκολα από τις υπόλοιπες.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα μοιραστείτε τα μικρόβιά σας με τους υπόλοιπους, πλένετε τα χέρια σας συχνά ή χρησιμοποιήστε τακτικά το αντιμικροβιακό σας τζελ.

Μην ξεχνάτε τα υγρά

Όπως και με τα πρώτα συμπτώματα, έτσι και στη συνέχεια –αν δεν καταφέρετε να τη γλιτώσετε- τα υγρά είναι απαραίτητα.

Γι’ αυτό συνεχίστε να πίνετε αρκετό νερό, χυμό, τσάι και προτιμήστε την κοτόσουπα σαν γεύμα, η οποία θα σας βοηθήσει στο στομάχι, είναι θρεπτική και θεωρείται ότι μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος.

Αυξήστε σταδιακά τη δραστηριότητά σας

Αν νιώθετε ότι μπορείτε, αυξήστε λίγο τη δραστηριότητά σας με ήπιες ασκήσεις που μπορούν στην πραγματικότητα να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας.

Δώστε, όμως προσοχή: οι ασκήσεις πρέπει να είναι ήπιας έντασης και οι παλμοί σας να μην ξεπεράσουν τους 100.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι να Κάνετε αν Καείτε από τον Ήλιο

Τα Μικρόβια στον Χώρο Εργασίας

Απαλλαγείτε από τα Σπυράκια με Φυσικό Τρόπο

Το Φαρμακείο των Διακοπών σας

Συμβουλές για να Προλάβετε τη Θυλακίτιδα

Τι Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Αποφασίσεις να Υποβληθείς σε Αισθητική Επέμβαση