Υγεία & Ομορφιά
Ένα κορίτσι θα βιώσει πολλές αλλαγές στο σώμα του με τον ερχομό της περιόδου και σίγουρα θα έχει πολλές απορίες για όσα της συμβαίνουν.
Εφηβεία Οικογένεια

Πρώτη Περίοδος – Πώς να Προετοιμάσετε την Κόρη σας για Αυτήν

Η πρώτη περίοδος είναι ένα σημείο-ορόσημο στη ζωή κάθε γυναίκας.

Είναι ένα γεγονός που κατά κάποιον τρόπο συμβολίζει τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στη γυναικεία ωριμότητα.

Ένα κορίτσι θα βιώσει πολλές αλλαγές στο σώμα του με τον ερχομό της περιόδου και σίγουρα θα έχει πολλές απορίες για όσα της συμβαίνουν.

Δείτε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε σωστά την κόρη σας, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη νέα αυτή κατάσταση που μπαίνει στη ζωή της:

Μην το κάνετε με τη μία

Αν της αναφέρετε απλά ένα σωρό στοιχεία και άγνωστους όρους μπορεί να την τρομάξετε, επομένως είναι προτιμότερο να θίξετε το θέμα σταδιακά κατά τη διάρκεια διαφόρων συζητήσεων.

Μετά την πρώτη κουβέντα θα έχει σίγουρα απορίες όπως εάν θα πονέσει ή εάν είναι φυσιολογικό που δεν της έχει έρθει ακόμα η περίοδος.

Εδώ είναι καλύτερο να αναφέρετε ξανά το θέμα μετά από κάποιον καιρό σε περίπτωση που θέλει να ρωτήσει κάτι και κρατήστε ανοιχτή τη μεταξύ σας επικοινωνία.

Η αμηχανία είναι φυσιολογική αντίδραση

Μπορεί να νιώσει ντροπή, αηδία ή θυμό μόλις ξεκινήσετε να εξηγείτε το θέμα της περιόδου.

Μπορεί ακόμη να σας διακόψει και να σηκωθεί να φύγει.

Η εφηβεία είναι μια περίπλοκη περίοδος που συνοδεύεται από συναισθηματικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα με όλες αυτές τις ορμόνες που κατακλύζουν τον οργανισμό μιας νέας γυναίκας, γι’ αυτό μην πάρετε προσωπικά τυχόν αρνητική αντίδραση.

Απλά πείτε της ότι θα είστε δίπλα της για να το συζητήσετε, όταν είναι έτοιμη.

Η πρώτη περίοδος είναι ένα σημείο-ορόσημο στη ζωή κάθε γυναίκας.

Καταρρίψτε τους μύθους

Οι διάφοροι μύθοι που μπορεί να ακούσει από φίλες και συμμαθήτριες μπορεί να οδηγήσουν σε παραπληροφόρηση και σύγχυση.

Μπορεί να έχει ακούσει διάφορες ανακρίβειες, όπως για παράδειγμα ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να αθλούνται ή να λούζουν τα μαλλιά τους όταν έχουν περίοδο, ότι το αίμα της περιόδου διαφέρει από το «κανονικό» και ότι όλοι οι έμμηνοι κύκλοι διαρκούν ακριβώς 28 ημέρες.

Όλα αυτά βέβαια δεν ευσταθούν και είναι σημαντικό να της δώσετε ακριβή και αξιόπιστα στοιχεία που θα την κάνουν να νιώσει σιγουριά και όχι φόβο.

Διευκρινίστε της ότι η περίοδος διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα όσον αφορά τα συμπτώματα, την ηλικία κατά την οποία ξεκινά, τη διάρκεια και τη ροή.

Προετοιμάστε την κατάλληλα

Ετοιμάστε ένα πακέτο με ένα κουτί σερβιέτες και ίσως μια αλλαξιά εσώρουχα.

Διατηρήστε το σε σημείο που να το έχει εύκαιρο, όπως στο ντουλάπι του μπάνιου και ενημερώστε την ότι βρίσκεται εκεί για να συνηθίσει στην ιδέα.

Μια εξίσου καλή ιδέα είναι να έχει ένα μικρότερο πακέτο στη σχολική της τσάντα, έτσι ώστε να είναι έτοιμη όταν ξεκινήσει η πρώτη της περίοδος.

Αν η ιδέα της περιόδου προκαλεί σύγχυση και αμηχανία στην κόρη σας, καλό είναι να της θυμίσετε πως όλες οι γυναίκες – ανάμεσα τους και εσείς – βρίσκονται στην ίδια θέση.

Μην δώσετε έκταση σε αρνητικά συμβάντα και μοιραστείτε μαζί της τις δικές σας εμπειρίες και παρατηρήσεις.

Θα νιώσει κάπως πιο ώριμη μόλις συνειδητοποιήσει ότι η περίοδος είναι απλά κομμάτι του να είσαι γυναίκα.

Ενημερώστε την για ό, τι χρειάζεται να ξέρει

Η ενημέρωση πάνω σε διάφορα ζητήματα που πρέπει να έχει υπόψη της μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ωφέλιμη για ένα κορίτσι που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την περίοδό της.

Παραδείγματος χάρη, είναι καλό να γνωρίζει ότι μπορεί να αθληθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου, χωρίς κανένα πρόβλημα, ότι μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους σερβιέτας ανάλογα με τη ροή της και ότι υπάρχουν διαφορετικές σερβιέτες για τον ύπνο.

Όταν είναι έτοιμη, εξηγήστε της λεπτομερώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν να είναι σωστά προετοιμασμένη.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά – Πότε Είναι Απαραίτητα

d.tsagkrinos

Το 90% των Δηλητηριάσεων στα Παιδιά Συμβαίνει στο Σπίτι

yoadmin

Πώς θα Κάνετε το Παιδί σας να Αγαπήσει την Άσκηση

Παιδί Εθισμένο στο Διαδίκτυο – Αναγνωρίστε τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Κατοικίδια και Παιδιά – Τα Υπέρ, τα Κατά και πώς να Κάνετε τη Συμβίωση να Πετύχει

d.tsagkrinos

Πώς θα Κάνετε το Παιδί σας να Αγαπήσει την Άσκηση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ