Στο άκουσμα της λέξης πρωτεΐνη ή συμπλήρωμα πρωτεΐνης ο νους όλων πηγαίνει στους αθλητές άρσης βαρών.
Είναι αυτοί που όπως και άλλοι αθλούμενοι, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματά τους ή ετοιμάζουν ένα ρόφημα πρωτεΐνης σε σκόνη κάθε φορά που τελειώνουν μια προπόνηση.
Πρόκειται ουσιαστικά για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, την οποία πίνουν για να αυξήσουν τον όγκο τους.
Πρωτεΐνη – Σε ποιους είναι απαραίτητη;
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος όμως, είναι απαραίτητη όχι μόνο για αυτούς τους αθλητές και τους πρωταθλητές.
Είναι απαραίτητη και για όλους όσοι ασκούνται στο γυμναστήριο, ασχολούνται με κάποιο άθλημα ή κάνουν οποιοδήποτε άλλο είδος έντονης προπόνησης.
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός για να είναι υγιής.
Βοηθά στην αποκατάσταση των βλαβών, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνει δύναμη και ευεξία.
Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλες τις κυτταρικές διεργασίες που αφορούν το DNA και την επιδιόρθωση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού.
Είναι λοιπόν απαραίτητη σε αυτούς που ασκούνται καθημερινά.
Κάποιος που γυμνάζεται καθημερινά χρειάζεται περισσότερη πρωτεΐνη από κάποιον που δε γυμνάζεται.
Πρωτεΐνη μετά την άσκηση – Πώς λειτουργεί;
Με την άσκηση οι μυϊκές ίνες τραυματίζονται, άρα πρέπει να αποκατασταθούν, κάτι που μόνο η πρωτεΐνη μπορεί να κάνει.
Η κατανάλωση πρωτεΐνης ορού γάλακτος λοιπόν, είναι πολύ σημαντική μετά από μια προπόνηση.
Σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης οι μύες επιβαρύνονται εργαζόμενοι σκληρά.
Γι’ αυτό, ιδιαίτερα όσοι κάνουν προπονήσεις με πολλά βάρη καταναλώνουν μπάρες πρωτεΐνης ή πίνουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος αμέσως μετά την προπόνηση.
Αυτό το κάνουν για να επιταχύνουν την αποκατάσταση των μυών.
Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος τροφοδοτεί τον οργανισμό με τα απαραίτητα αμινοξέα για καλή και ομαλή μυϊκή ανάπτυξη.
Με την πρωτεΐνη ο οργανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μυϊκή του ανάπλαση και την ταχύτερη αποκατάσταση.
Η πρωτεΐνη βοηθά τον ασκούμενο να ξεκουραστεί πιο γρήγορα.
Επίσης, όταν η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συνδυάζεται με υδατάνθρακες, ο οργανισμός απορροφά την πρωτεΐνη καλύτερα.
Στη συνέχεια τη μετατρέπει σε ακόμα μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.
Κάποιος που γυμνάζεται αλλά νιώθει πεσμένη την ενέργειά του ή βλέπει ότι η μυϊκή του μάζα δεν αυξάνεται, μπορεί να μη λαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη από τη διατροφή του.
Εδώ έρχεται η συμβολή της πρωτεΐνης ορού γάλακτος για να ενισχύσει τον οργανισμό με περισσότερη πρωτεΐνη.
Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεται κανείς μετά την άσκηση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες:
την έντασή της, τη διάρκεια, τις ασκήσεις που εκτελούνται και από το σωματικό βάρος και το ποσοστό μυϊκής μάζας του κάθε ασκούμενου.
Για παράδειγμα, δε χρειάζεται την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ένας αθλητής της άρσης βαρών με έναν δρομέα ή έναν κολυμβητή.
Η κατανάλωση περίπου 25 γραμμαρίων πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας μέσα σε 30 λεπτά μετά την άσκηση παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για τη διατήρηση και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.
Αυτό ισχύει για όλους.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζει κανείς πως η πρόσληψη περισσότερης από αυτήν την ποσότητα πρωτεΐνης δεν ευνοεί παραπάνω τη μυϊκή ανάπτυξη.