Υγεία & Ομορφιά
Καλοκαίρι Πρόληψη

Προστατέψτε τα Μάτια σας από τον Ήλιο

Αδιαμφισβήτητα ο ήλιος αποτελεί πηγή ζωής και ενέργειας. Ωστόσο, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αποβεί βλαβερή και καταστροφική, τόσο για το δέρμα, όσο και για τα μάτια σας.

Ο βαθμός επικινδυνότητας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας της καταστροφής του όζοντος στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια όλο και περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία να εισέρχεται στη Γη.

Ηλιακή ακτινοβολία

Οι υπεριώδεις ακτίνες είναι ένας τύπος φωτός που παράγεται από τον ήλιο, αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Τα μήκη κύματος UV χωρίζονται σε τρεις τύπους: UVA, UVB και UVC.

Οι ακτίνες αυτές προκαλούν βλάβες τόσο στους εξωτερικούς χιτώνες του ματιού, όσο και στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στον οποίο απεικονίζεται το είδωλο της εικόνας που βλέπουμε. Η βλαπτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι συσσωρευτική, δηλαδή προστίθεται χρόνο με τον χρόνο. Μελέτες αναφέρουν ότι περισσότερο από το 90% των καρκίνων του δέρματος οφείλεται στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία και σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που βιώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η έκθεση στις ακτίνες UV από το ηλιακό φως έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται στενά με ένα ευρύ φάσμα οφθαλμικών παθήσεων, όπως:

 • Καρκίνωμα κάτω βλεφάρου
 • Φωτοκερατίτιδα
 • Καταρράκτης
 • Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
 • Ηλιακή ωχροπάθεια
 • Πτερύγιο

Πώς να επιλέξετε τα γυαλιά ηλίου;

 • Να διαβάζετε τις ετικέτες πριν αγοράσετε γυαλιά ηλίου

Τα ιδανικά γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φέρουν κατ’ αρχάς την ένδειξη «CE» (Conformité Européene) κατά τρόπο ανεξίτηλο και ευανάγνωστο και επίσης να αναγράφουν ότι δεσμεύουν κατά 99% ή 100%, τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UV-A) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UV-B).

Τα γυαλιά ηλίου επίσης μπορεί να αναγράφουν την κατηγορία φιλτραρίσματος (κατηγορία 1 έως 4). Υπάρχουν 4 κατηγορίες, που διακρίνονται ως εξής:

Κατηγορία 0: Δεν παρέχουν καμία προστασία απέναντι στον ήλιο.

Κατηγορία 1 και 2: Για μέτρια και μεσαία φωτεινότητα (στην πόλη).

Κατηγορία 3: Δυνατή φωτεινότητα (στην πλαζ).

Κατηγορία 4: Ακραίες συνθήκες φωτεινότητας (στα χιόνια και στην ανοιχτή θάλασσα).

 • Στυλ

Τα φαρδιά, εντοιχισμένα πλαίσια είναι ιδανικά για προστασία από τον ήλιο. Μεγαλύτερα γυαλιά βοηθούν επίσης στην αποτροπή περισσότερου ηλιακού φωτός.

 • Πολωτικοί φακοί

Οι πολωτικοί φακοί συμβάλλουν στη μείωση της αντανάκλασης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή πονοκεφάλων ή ημικρανιών.

 • Ανθεκτικότητα

Συνήθως είναι καλύτερο να ξοδεύετε λίγο περισσότερο σε γυαλιά ηλίου με πλαίσιο καλής ποιότητας. Τα σπασμένα γυαλιά ηλίου δεν θα κάνουν την καλύτερη δουλειά προστατεύοντας τα μάτια σας!

Η προστασία των ματιών σας από την ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να τηρείται όλους τους μήνες του χρόνου.

Προστασία των ματιών σας

Η προστασία των ματιών σας από την ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να τηρείται όλους τους μήνες του χρόνου.

Απαραίτητη λοιπόν είναι…

 • Η χρήση γυαλιών ηλίου που έχουν ειδικά προστατευτικά φίλτρα, τόσο για την υπεριώδη ακτινοβολία, όσο και για το επικίνδυνο μπλε φως, το οποίο προκαλεί βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
 • Η χρήση γυαλιών ηλίου ακόμα και όταν βρίσκεστε στη σκιά.
 • H χρήση γυαλιών ηλίου ειδικά στο χιόνι, επειδή το φρέσκο χιόνι μπορεί αντανακλά το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας, διπλασιάζοντας σχεδόν την έκθεσή σας στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Αν κάνετε σκι ή snowboard, να επιλέγετε ειδικά γυαλιά για την προστασία σας κατά την κάθοδο στις πίστες.
 • Η χρήση γυαλιών ηλίου ακόμα και αν φοράτε φακούς επαφής με φίλτρο που εμποδίζουν τις υπεριώδεις ακτίνες.
 • Η χρήση καπέλου τους καλοκαιρινούς μήνες για ευρύτερη προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου.
 • Η χρήση ειδικών υποαλλεργικών αντηλιακών κρεμών, οι οποίες προστατεύουν την περιοχή των ματιών και των βλεφάρων.
 • Ποτέ μην κοιτάτε απευθείας τον ήλιο με «γυμνά» μάτια, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να είναι επιβλαβές. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παρακολουθείτε μια ηλιακή έκλειψη, για παράδειγμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Αν δεν είστε σίγουρος για τον δείκτη προστασίας των γυαλιών σας, μπορείτε να τα πάτε στον ιατρό σας ή στον οπτικό σας, για εκτίμηση. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα, όπως το σπεκτροφωτόμετρο, που μπορεί να μετρήσει την ποσότητα της ορατής αλλά και της υπεριώδους ακτινοβολίας που εμποδίζουν οι φακοί των γυαλιών σας.

Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να αγοράζετε τα γυαλιά ηλίου σας μόνο από εξειδικευμένα σημεία πώλησης!

Ελένη Μεϊντάνη, Νοσηλεύτρια
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα Επιλέξετε τα Κατάλληλα Γυαλιά Ηλίου για το Παιδί σας

Σωματικά Συμπτώματα που Χρειάζεται να Προσέξετε

5 Συμβουλές για Λιγότερα Κρυολογήματα

Τα Οφέλη του Υαλουρονικού Οξέος στην Υγεία μας

Υψηλή Χοληστερόλη – Τι Πρέπει να Αποφύγετε για να την Προλάβετε

10 Συμβουλές για Υγιή και Καλά Γεράματα