Υγεία & Ομορφιά
Η αξία της πρόπολης
Εναλλακτικές Θεραπείες

Πρόπολη και Ευεργετικές Ιδιότητες

Το μέλι είναι το πιο δημοφιλές προϊόν που παράγουν οι μέλισσες, καθώς οι πολύτιμες ιδιότητές του το καθιστούν θρεπτικό για τη διατροφή και κατάλληλο ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά προϊόντα.

Ένα ακόμα παράγωγο των μελισσών είναι και η πρόπολη.

Η πρόπολη είναι μια κολλώδης ουσία και η συμβολή της στη δημιουργία του μελισσιού είναι σπουδαία καθώς βάζει τα θεμέλια της κυψέλης.

Η πρόπολη παράγεται από τον χυμό των δέντρων που έχουν βελόνες και συνολικά των δέντρων που είναι αειθαλή.

Ο συνδυασμός του χυμού αυτού με τα εκκρίματα και το κερί των μελισσών παράγει ένα κολλώδες προϊόν σε πρασινωπό καφέ χρώμα που χρησιμοποιείται ως επικάλυψη για να χτίσει τις κυψέλες.

Η πρόπολη χρησιμοποιήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια για φαρμακευτικούς σκοπούς, όπως για τη θεραπεία των αποστημάτων και των τραυμάτων ώστε να καταπολεμηθούν οι λοιμώξεις και να επιταχυνθεί η διαδικασία της επούλωσης.

Πρόπολη και φαρμακευτικήΗ σύνθεση της πρόπολης ποικίλει ανάλογα με την περιοχή, τα δέντρα και τα λουλούδια στα οποία πηγαίνουν οι μέλισσες.

Έτσι η πρόπολη από ήπειρο σε ήπειρο, ακόμα και από χώρα σε χώρα δεν έχει την ίδια σύσταση.

Έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες ενώσεις με την πρόπολη.

Οι περισσότερες είναι μορφές πολυφαινολών, τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για διάφορες ασθένειες και φλεγμονές στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η πρόπολη περιέχει τις πολυφαινόλες, τα γνωστά φλαβονοειδή που παράγονται στα φυτά για να τα προστατέψουν.

Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρόπολη διαθέτει αντιβακτηριακές, αντιιικές, αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Παρά την πρόοδο των ερευνών δεν είναι ακόμα γνωστές όλες οι διαδικασίες δράσης της, αλλά είναι βέβαιο ότι η πρόπολη παρέχει προστασία από κάποια βακτήρια, ιούς και μύκητες.

Η πρόπολη σύμμαχος του ανοσοποιητικού συστήματος

Όπως ειπώθηκε, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν την πρόπολη στους επιδέσμους με τους οποίους θα έδεναν τις πληγές, ως τρόπο πρόληψης των επιμολύνσεων αυτών.

Η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί ως τοπική θεραπεία για εγκαύματα ή μικρές πληγές στο δέρμα, μιας και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα φλαβονοειδή που περιέχει συμβάλλουν στη μείωση των οιδημάτων και των ερεθισμών.

Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες της πρόπολης την καθιστούν κατάλληλη για τη θεραπεία των στοματικών μολύνσεων.

Χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία των πληγών που προκαλούνται από τον ιό του επιχείλιου έρπητα.

Όμως η πρόπολη είναι περισσότερο γνωστή για τη συμβολή της στην ενίσχυση και την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σύμφωνα με έρευνα, ο συνδυασμός αντιβίωσης και πρόπολης μπορεί να καταπολεμήσει τις ιογενείς λοιμώξεις.

Γενικά η πρόπολη υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλοντας στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και την ανθεκτικότητά του στις λοιμώξεις κάθε είδους.

Η πρόπολη διεγείρει την παραγωγή και τη δράση των μακροφάγων ανοσολογικών κυττάρων που συμμετέχουν στην άμυνα κατά των παθογόνων μικροοργανισμών και στην ανάπτυξη των αντισωμάτων.

Υπάρχει διαθέσιμη σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής και καλό είναι να λαμβάνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες για την πρόληψη των κρυολογημάτων και των ιώσεων που φέρνει μαζί της η εποχή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Αντιμετώπιση του Άγχους… Φυσικά

yoadmin

Ρολό Μασάζ – 3 Έξυπνες Χρήσεις

Τα Οφέλη της Μελισσοθεραπείας

Bάνα Νικολαίδου

Ο Βελονισμός και η Αποτελεσματικότητά του

Bάνα Νικολαίδου

Βοτανική Ολιστική Εναλλακτική Θεραπεία για Γονιμότητα

yoadmin

Μύθοι και Αλήθειες για την Ομοιοπαθητική Ιατρική

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ