Υγεία & Ομορφιά
Πόσο Απαραίτητα Είναι τα Συμπληρώματα Διατροφής για τους Αθλητές;
Συμπληρώματα Διατροφής

Πόσο Απαραίτητα Είναι τα Συμπληρώματα Διατροφής για τους Αθλητές;

Τα συμπληρώματα διατροφής για αθλητές που κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των φαρμακείων και σε άλλους χώρους, έχουν σαν στόχο την αύξηση της μυϊκής μάζας, την επιτάχυνση της απώλειας λίπους και την αύξηση της αθλητικής επίδοσης.

Ωστόσο, προορίζονται μόνο για να συμπληρώσουν την ανεπαρκή θρεπτική πρόσληψη κάποιου συστατικού στον οργανισμό.

Προσοχή όμως! Όπως μια ανεπάρκεια κάποιου συστατικού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας, έτσι και μια περίσσεια θρεπτικών ουσιών μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής.

Πόσο Απαραίτητα Είναι τα Συμπληρώματα Διατροφής για τους Αθλητές;.

Η τάση κατανάλωσης  συμπληρωμάτων διατροφής συνδέεται με την εξέλιξη του αθλητισμού και με τις νέες διατροφικές προσεγγίσεις. Σήμερα, όταν μιλάμε για διατροφή, σκεφτόμαστε συμπληρώματα διατροφής – είτε στον αθλητισμό είτε στην υγεία.

Η συγκεκριμένη αγορά πλέον έχει ως στόχο τόσο τους αθλητές υψηλών επιδόσεων, όσο και τα άτομα που απλώς ξεκινούν μία σωματική δραστηριότητα.

Πράγματι, ακόμη και με μια ισορροπημένη διατροφή, ένα εντερικό πρόβλημα ή μία μεταβολική υπερκινητικότητα είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν τη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Χρειάζεστε όντως συμπληρώματα διατροφής;

Η κατάχρηση ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής είναι επιβλαβής. Η υπερβολική δόση λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α ή ο σίδηρος, μπορεί να προκαλέσει οξειδώσεις, εξ ου και η σημασία μιας εξέτασης αίματος για τον εντοπισμό των πραγματικών ελλείψεων.

Η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμινών και μετάλλων για ενεργειακούς σκοπούς άλλωστε δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων που περιέχουν κόλα ή ταυρίνη, και που καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, προκαλούν αρρυθμία, ευερεθιστότητα, υπέρταση, αϋπνία…

Οι αθλητές θα πρέπει επίσης να προσέχουν τις αναβολικές ουσίες που αυξάνουν τη μυϊκή μάζα χωρίς bodybuilding, όπως η καζεΐνη, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, η κρεατίνη, και μερικά αμινοξέα (αργινίνη, γλουταμίνη).

Προσοχή απαιτείται επίσης με τις ουσίες που ρυθμίζουν τη λιπώδη μάζα και αυτές που επιταχύνουν τον βασικό μεταβολισμό (L-καρνιτίνη, χολίνη καφεΐνη, θεοβρωμίνη, φαινυλαιθυλαμίνη).

Μετά την άσκηση, η συμπλήρωση με αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Παγιδεύοντας τις ελεύθερες ρίζες, αλλάζουν τους φυσικούς μηχανισμούς της φλεγμονής.

Διότι, δημιουργώντας μια μικρο-φλεγμονή, ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί αποκατάστασης μυών.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι ορισμένα προϊόντα που συνήθως διανέμονται από αγνώστου φήμης ιστότοπους περιέχουν επικίνδυνες ή και απαγορευμένες ουσίες.

Οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας. Δώστε έμφαση στον παρασκευαστή του συμπληρώματος αλλά και στο κανάλι διανομής.

Φροντίστε, λοιπόν, να τα προμηθεύεστε από καταστήματα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, όπως ένα φαρμακείο, όπου αφενός τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα από τις ελεγκτικές Αρχές και αφετέρου ο φαρμακοποιός και η ομάδα του θα σας εξηγήσουν τη σωστή χρήση, την καταλληλότητα, την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές αντενδείξεις.

Λάβετε υπόψη ότι ορισμένα προϊόντα που συνήθως διανέμονται από αγνώστου φήμης ιστότοπους περιέχουν επικίνδυνες ή και απαγορευμένες ουσίες.

Διακρίνουμε διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με τον σκοπό τους:

Προϊόντα που παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

Προϊόντα που λαμβάνονται πριν τον αγώνα και μπορούν να καταναλωθούν πριν από την έναρξη της προθέρμανσης για να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο ενυδάτωσης και να βελτιστοποιήσουν τα αποθέματα γλυκογόνου.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα ενεργειακά ποτά είναι ενδιαφέροντα λόγω της πρόσληψης υδατανθράκων και νατρίου.

Τα προϊόντα ανάκτησης διευκολύνουν την ανασύσταση μυϊκών πρωτεϊνών και αποθεμάτων γλυκογόνου στο τέλος μιας έντονης και / ή παρατεταμένης άσκησης.

Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή για πρόσληψη πρωτεΐνης πλούσια σε BCAA (διακλαδισμένες αλυσίδες αμινοξέων) ή διακλαδισμένα αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη).

Η ταυτόχρονη λήψη υδατανθράκων (ώριμη μπανάνα, κομπόστα, χυμός φρούτων, αποξηραμένα φρούτα…), βελτιώνει την ικανότητα των μυών να δεσμεύσουν τις πρωτεΐνες.

Και αν σας πονάνε οι αρθρώσεις σας;

  • Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
  • Η μεμβράνη από το κέλυφος των αυγών δρα στον ιστό των αρθρώσεων.
  • Η σίλικα (διοξείδιο του πυρίτιου) αναγεννά τον χόνδρο.
  • Το υαλουρονικό οξύ παρέχει ελαστικότητα.
  • Το κολλαγόνο παρέχει ευελιξία.

Ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των συμπληρωμάτων διατροφής, ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας για τους πόνους των αρθρώσεων. Και αυτό επειδή τα συμπληρώματα διατροφής στοχεύουν:

  • Στην αποκατάσταση της φυσικής ικανότητας και όχι στην αύξησή τους
  • Στη βελτίωση της υγείας και όχι της αθλητικής απόδοσης.

Παρ’ όλα αυτά, με τις κατάλληλες συμβουλές και με την ορθολογική τους χρήση, τα συμπληρώματα διατροφής είναι υπέροχα προϊόντα!

Το υαλουρονικό οξύ παρέχει ελαστικότητα.

Η άποψη των ειδικών για τα συμπληρώματα διατροφής

Το εντερικό μικροβιώμα είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή. Αυτό είναι το «κλειδί» της απορρόφησης από τον οργανισμό, με κάθε έννοια της λέξης. Και ορισμένοι αθλητές μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι μεταβολές στη ροή του αίματός τους και οι  μεσεντερικές ισχαιμίες αποδυναμώνουν τον εντερικό βλεννογόνο, ιδιαίτερα όταν αυτοί τρέχουν.

Οι λειτουργικές διαταραχές και οι μεταβολές στην ποιότητα ζωής είναι καλοί δείκτες. Ορισμένες βιολογικές εκτιμήσεις μάλιστα αποτελούν πολύ ενδιαφέροντες δείκτες. Και εάν επιβεβαιωθεί η ανάγκη για συμπληρώματα διατροφής, τότε είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα αποτελεσματικό και βιοδιαθέσιμο συμπλήρωμα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιοξειδωτική Δράση με Ψευδάργυρο και Σελήνιο

yoadmin

Βιταμίνη C – Οφέλη και Παρενέργειες από την Υπερβολική Πρόσληψη

Σπιρουλίνα και Οφέλη

Bάνα Νικολαίδου

Πλούσιες Τροφές σε Σίδηρο

yoadmin

Προστατέψτε την Καρδιά σας με Συμπληρώματα Διατροφής

yoadmin

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τους Ηλεκτρολύτες

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ