Με βάση τη μεσογειακή διατροφή που θεωρείται ιδανική για την απώλεια βάρους, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Η καθημερινή κατανάλωσή τους είναι σημαντική.
Προϊόντα ολικής άλεσης και παρασκευή
Τα προϊόντα ολικής άλεσης προκύπτουν μετά από την επεξεργασία των καρπών των σιτηρών.
Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρασκευάζονται με αλεύρι από σιτηρά που έχουν υποστεί επεξεργασία συνολικά.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν υποστεί επεξεργασία σε όλα τα μέρη τους, στον φλοιό, στο φύτρο και στο ενδοσπέρμιο.
Μέσω αυτής της διαδικασίας τα προϊόντα αυτά μπορούν να αποδώσουν περισσότερα θρεπτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά και ανόργανα στοιχεία.
Όλα, συμβάλλουν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων.
Σε αντίθεση με τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα απλά άλευρα παρασκευάζονται από αλεύρι που έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό του.
Γι’ αυτό είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Προϊόντα ολικής άλεσης και οφέλη
Τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αλλά και στην απώλεια βάρους.
Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μειώνουν το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κανείς.
Επίσης βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα προστατεύοντας τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.
Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Γενικά, η υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με μελέτες, αρκούν 300 γραμμάρια παραπάνω από δημητριακά ολικής άλεσης ημερησίως για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%.
Ακόμα, τα προϊόντα ολικής άλεσης ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά και να μην αυξάνουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Προϊόντα ολικής άλεσης για επιτυχημένο αδυνάτισμα
Κάτι τέτοιο εμμέσως συμβάλλει στο αδυνάτισμα.
Έτσι μπορεί να ελέγξει κανείς καλύτερα τις λιγούρες που αυξάνουν την επιθυμία για κατανάλωση λιπαρών τροφών.
Τέλος, τα προϊόντα αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Όσοι καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης ημερησίως έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα στο μέλλον.
Πάντως χρειάζεται προσοχή καθώς δεν είναι όλα τα σκουρόχρωμα προϊόντα ολικής άλεσης.
Ενδέχεται κάποια από αυτά να μοιάζουν με τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά αυτό δε σημαίνει και ότι είναι.
Ο τρόπος με τον οποίο αλέθεται το προϊόν προσδιορίζει αν είναι ολικής άλεσης ή όχι.
Να θυμάστε πως όταν το σιτάρι αλέθεται ολόκληρο, τότε το τρόφιμο που προκύπτει θεωρείται 100% ολικής άλεσης.
Αν κατά την άλεση αφαιρεθεί μέρος του πίτουρου, προκύπτει ένα προϊόν 95% ή λιγότερο ολικής άλεσης.