Υγεία & Ομορφιά
Πώς να Γλιτώσετε από το Κλασσικό Κρυολόγημα;
Πρόληψη

Πώς να Γλιτώσετε από τις Χειμερινές Ιώσεις;

Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του τη γρίπη, το κρυολόγημα και τις εποχιακές ιώσεις που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και μας ταλαιπωρούν όλους, μικρούς και μεγάλους.

Μετάδοση ιών

Μπορεί να κολλήσετε έναν ιό με τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό.

Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα και γι’ αυτό και νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στον λαιμό.

Εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες.

Το ανοσοποιητικό σύστημα απαντάει στέλνοντας λευκά αιμοσφαίρια ως τείχος προστασίας ενάντια στους μικροοργανισμούς.

Πώς να Γλιτώσετε από το Κλασσικό Κρυολόγημα;

Αιτίες εμφάνισης ιώσεων

Να έχετε υπόψη σας ότι οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η αυξημένη υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.

Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό.

Οι ρυθμοί ζωής, όπως έλλειψη σωματικής άσκησης, κακή διατροφή και κάπνισμα, είναι παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, συμβάλλοντας στο να γινόμαστε όλο και περισσότερο ευάλωτοι στις ιώσεις του χειμώνα.

Στατιστικά, σαν ενήλικες είμαστε τουλάχιστον δύο με τέσσερις φορές τον χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα, ενώ στα παιδιά η συχνότητα εμφάνισης μίας ίωσης είναι διπλάσια.

Πρόληψη

Προσέξτε τους κλειστούς χώρους που πρέπει να αερίζονται συχνά, πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας και καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα με τα οποία έρχεστε σε καθημερινή επαφή.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε σαν γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων.

Αντιμετώπιση

Αν δεν γλιτώσετε από μία γρίπη, ίωση ή το κλασικό κρυολόγημα, μην προχωρήσετε σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό.

Ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών, καθώς δεν δρουν ενάντια στους ιούς.

Άλλωστε, οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι τα φάρμακα δεν μπορούν να τους καταπολεμήσουν.

Μόνο ο εμβολιασμός για τη γρίπη είναι η σωστή κίνηση πρόληψης.

Δεν είναι αναγκαίο να παίρνετε αντιβίωση παρά μόνο τότε που ο βήχας συνεχίζει για πάνω από 7-10 ημέρες, εμφανισθεί πυρετός και οι εξετάσεις σας (αντισώματα, γενική αίματος, CRP κ.λπ.) είναι θετικές ή βρεθούν ευρήματα μικροβιακής εστίας στο ανώτερο αναπνευστικό (π.χ. ρινοφαρυγγίτιδα).

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.

Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή θα κολλήσουν κάτι από τους φίλους τους στο σχολείο.

Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση

Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό.

Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Χρησιμοποιείτε αντιπυρετικά – αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και τον πονόλαιμο.

Για το πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα της καταρροής, θα βρείτε ανακούφιση από κάποιο ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.

Για την αντιμετώπιση του βήχα με φλέματα, χρησιμοποιήστε ένα βλεννολυτικό, ενώ για τον ξηρό βήχα ένα αντιβηχικό.

Επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής!

Δυναμωτικά -μαγειρεμένα στο σπίτι- γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται για να πάρετε δυνάμεις.

Εάν δεν τρέφεστε σωστά κάθε μέρα (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορείτε να πάρετε για εσάς και το παιδί σας πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα αγοράσετε μόνο από το φαρμακείο.

Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μην νιώσετε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να εξελιχθούν.

Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον αυτά με εκχύλισμα Ginseng G115 και Echinacea στη σωστή ποσότητα και αναλογία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπουριάζετε; Συμβουλές για Σωστή Στάση Σώματος στη Δουλειά

Νερό – Πώς να Περιορίσετε την Σπατάλη του στην Καθημερινότητά σας

Πώς Μπορείτε να Απαλλαγείτε από τη Χρόνια Δυσκοιλιότητα

Χρήσιμες Συμβουλές για να Προστατέψετε τη Φωνή σας

a.alefragkis

Φυσικοί Τρόποι Πρόληψης της Ενοχλητικής Ναυτίας

Editor6 pharma

Πώς να Επιβραδύνετε τη Διαδικασία της Γήρανσης

Evi Makavelou

Τα Φάρμακα και οι Αλληλεπιδράσεις τους

Τα Προσωπικά Αντικείμενα που δεν Πρέπει να Μοιράζεστε

Editor6 pharma

Οι Συνήθειες που Σαμποτάρουν την Ξεκούρασή σας

a.alefragkis

Συμβουλές Βραδινής Ρουτίνας για Καλύτερο Ύπνο

Χοληστερίνη – Ποια Είναι τα Σωστά Βήματα για την Πρόληψή της

Πώς να Λύσετε το Πρόβλημα των Πανάδων Όταν το Καλοκαίρι Πλησιάζει

Editor6 pharma