Υγεία & Ομορφιά
Ασθένειες/ΠροβλήματαΟικογένεια

Παιδικός Πυρετός – Τι Κάνουν οι Γονείς και τι Συμβουλεύουν οι Ειδικοί

Θερμοφοβία. Πίσω από αυτή τη λέξη κρύβεται ο πανικοβλημένος φόβος του πυρετού που βιώνουν πολλοί γονείς και ο οποίος οφείλεται στην έλλειψη γνώσης σχετικά με τη σωστή στάση που πρέπει να υιοθετήσουν…

Παιδικός Πυρετός - Τι Κάνουν οι Γονείς και τι Συμβουλεύουν οι Ειδικοί.

Πυρετός: το χάσμα μεταξύ πεποιθήσεων και καλών πρακτικών μειώνεται

Από τη γέννηση έως την ηλικία του ενός έτους, τα παιδιά βιώνουν κατά μέσο όρο δέκα περιστατικά υψηλού πυρετού. Πολλοί γονείς αισθάνονται ανίσχυροι μπροστά στον πυρετό του παιδιού τους.

Μια πρόσφατη γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Parisian Pediatric Days και η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 351 γονέων, διερεύνησε τις συνήθειές τους σε περίπτωση πυρετού του παιδιού τους.

Η μελέτη δείχνει ότι οι φυσικές μέθοδοι σε περίπτωση πυρετού είναι αρκετά γνωστές.

Στα αστικά κέντρα, το 88% των γονέων δίνουν κάποιο αντιπυρετικό στο παιδί τους. Ωστόσο, μόνο το 7% αερίζει το δωμάτιο του παιδιού. Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων χρησιμοποιούν παρακεταμόλη, αλλά το 18% χρησιμοποιούν επίσης το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη, το οποίο δεν συνιστάται.

Στην πράξη, το 41% ​​των γονέων θα ανησυχούσε για ένα παιδί με πυρετό 40 ° C που παίζει και τρέχει, όταν η συμπεριφορά του είναι εντελώς καθησυχαστική. Αυτό δείχνει ότι η απλή παρατήρηση ενός πυρετού σε ένα παιδί παρακινεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για περισσότερους από τους μισούς γονείς, χωρίς κανένα πραγματικό ιατρικό λόγο.

Πυρετός: καθησυχαστικά σημάδια

Ο πυρετός ορίζεται ως θερμοκρασία σώματος πάνω από 38 ° C. Δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένας φυσικός αμυντικός μηχανισμός του σώματος (μια ανοσολογική αντίδραση). Και όταν σε περίπτωση πυρετού λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή, αυτή προορίζεται αποκλειστικά για την ανακούφιση του παιδιού και όχι για τη μείωση του πυρετού: η ανακούφιση του παιδιού είναι πιο σημαντική από τον βαθμό του πυρετού.

Τι θεωρείται καθησυχαστικό; Όταν το παιδί είναι άνετο, συμπεριφέρεται και παίζει όπως συνήθως, τρώει κανονικά, ακόμη και αν ο πυρετός είναι σχετικά υψηλός.

Σημειώστε ότι η αντιφλεγμονώδης ουσία ιβουπροφαίνη δεν συνιστάται ως θεραπεία πρώτης γραμμής στα παιδιά, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως η αντένδειξη για την παρακεταμόλη. Το ίδιο ισχύει για την κετοπροφαίνη σε παιδιά άνω των 6 μηνών. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται σε περίπτωση ανεμοβλογιάς και με προσοχή σε περίπτωση βακτηριακής λοίμωξης. Η ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ) δεν συνιστάται σε παιδιά με πυρετό.

Πυρετός: οι σοβαρές ενδείξεις

Τρεις περιπτώσεις πρέπει να είναι ανησυχητικές σε περίπτωση πυρετού ώστε συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον παιδίατρό σας:

  • Ένα παιδί του οποίου η συμπεριφορά είναι μη φυσιολογική, αρνείται να παίξει ή να φάει, παραμένει σιωπηλό, δεν αντιδρά σε καμία διέγερση, παραπονιέται για πονοκεφάλους, εμφανίζει αναπνευστική διαταραχή (ταχεία και σπασμωδική αναπνοή), είναι χλωμό ή κυανωτικό (γύρω από το στόμα και στα άκρα), εκπέμπει αδύναμες κραυγές ή γρυλίσματα… Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ακόμη και αν ο πυρετός είναι μόνο 38,5 ° C.
  • Επιπλέον, ένας δύσκαμπτος λαιμός ή ένα εξάνθημα τύπου πορφύρας πρέπει να σας ανησυχήσει ώστε να μεταφερθείτε άμεσα στα έκτακτα περιστατικά του πλησιέστερου νοσοκομείου. Το τελευταίο αντιστοιχεί σε κόκκινα ή μωβ υποδερμικά σημάδια λόγω αιμορραγίας. Από την άλλη, ίσως πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που ονομάζεται Purpura fulminans και μπορεί το εξάνθημα να σχετίζεται με μηνιγγίτιδα.
  • Τέλος, ορισμένα βρέφη κάτω των τριών μηνών, εκτίθενται περισσότερο σε δυνητικά σοβαρές λοιμώξεις. Θα πρέπει λοιπόν χωρίς δεύτερη σκέψη να συμβουλεύεστε έναν ειδικό, ανεξάρτητα από τον πυρετό ή τη συμπεριφορά του βρέφους. Η ίδια στάση θα πρέπει να υιοθετείται και με τα παιδιά που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και είναι ευάλωτα σε σοβαρές λοιμώξεις.

Γονείς: Παρατηρήστε, δράστε, παρακολουθήστε!

Οι τρεις καλές συμπεριφορές που θα πρέπει να υιοθετήσετε σε περίπτωση παιδικού πυρετού είναι οι εξής:

Παρατηρήστε: Εάν η συμπεριφορά του παιδιού απέχει από τη φυσιολογική, εάν είναι πιο ερυθρό το πρόσωπό του, εάν στην αφή είναι ζεστό. Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να του βάλετε ένα θερμόμετρο.

Αναλάβετε δράση: Ξεντύστε το για να μην είναι βαριά ντυμένο, προσφέρετέ του ανά τακτά διαστήματα φαγητό και νερό, όπως συνηθίζετε καθημερινά. Δώστε του μόνο παρακεταμόλη σε σιρόπι, σκόνη ή υπόθετο: 15 mg / kg σωματικού βάρους κάθε έξι ώρες, με ελάχιστη καθυστέρηση τεσσάρων ωρών μεταξύ δύο λήψεων.

Παρακολούθηση: Εάν το παιδί συμπεριφέρεται όπως συνήθως, συνεχίστε με παρακεταμόλη και παρακολουθήστε το για 48 ώρες. Ο γιατρός θα πρέπει να καλείται εάν ο πυρετός επιμένει πέρα ​​από αυτό το χρονικό διάστημα και εάν η συμπεριφορά του παιδιού γίνει ασυνήθιστη ή εάν αλλάξει ο χρωματισμός του δέρματός του.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Οστρακιά στα Παιδιά και η Θεραπεία της

Πόνος, Αϋπνία, Παλινδρόμηση

yoadmin

Πως να Βοηθήσετε τα Παιδιά σας στη Μάθηση

Παιδική Τερηδόνα – Τι Πρέπει να Προσέχετε

Evi Makavelou

Ανάπτυξη Ισχυρών Δεσμών με τα Παιδιά σας

yoadmin

Προτάσεις Δώρων για τη Γιορτή της Μητέρας

Evi Makavelou

Δυσκοιλιότητα στα Παιδιά – Τι την Προκαλεί και πώς θα την Καταλάβετε

a.alefragkis

Αυτές Είναι οι Τοξίνες που Βλάπτουν τα Παιδιά

Επιστροφή στο Σχολείο την Εποχή του Κορωνοιού! 5+1 Τρόποι για Ομαλή Προσαρμογή!

Πως να Ηρεμήσετε το Μωρό σας Όταν Κλαίει

Καλοκαιρινή Ωτίτιδα στα Παιδιά

Evi Makavelou

Πότε και Πώς να Μιλήσετε στα Παιδιά σας για το Σεξ;