Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου – Το 80% των Παιδιών που Νοσούν από τις Ανεπτυγμένες Χώρες Αναρρώνει

«Κάθε παιδί πρέπει να έχει την ευκαιρία να ζήσει».

Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκίνου, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ τονίζει πως «στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενηλίκους που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές».

Το 80% όσων παιδιών νοσήσουν από καρκίνο στις αναπτυγμένες χώρες, αναρρώνει, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Παρόλα αυτά, ο ΠΙΣ φρονεί ότι οι καρκίνοι της παιδικής και εφηβικής ηλικίας αποτελούν ένα χτύπημα στο υπογάστριο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλο τον κόσμο και ένα μεγάλο στοίχημα για τον ιατρικό κόσμο και τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών και η οποία ευθύνεται για το 1/3 των καρκίνων σε παιδιά.

Εξάλλου, το 20% περίπου των καρκίνων στην παιδική ηλικία συνίσταται σε κακοήθεις όγκους στον εγκέφαλο, ενώ πιο σπάνια εμφανίζονται παιδικά λεμφώματα, νόσος του Hodgin, σαρκώματα του Ewing, ρετινο-βλαστώματα, ραβδομυοσαρκώματα και ηπατοβλαστώματα.

Λιγότερο συχνοί καρκίνοι στα παιδιά είναι ο όγκος στους νεφρούς, ο καρκίνος του νευρικού συστήματος (νευροβλάστωμα) και ο καρκίνος των οστών (οστεοσάρκωμα).

«Ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος» τονίζει ο ΠΙΣ.

Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο.

Ο ΠΙΣ συστήνει στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούργιο, ανεξήγητο και επίμονο.

Συστήνει, επίσης, να μην συγκρίνουν το προσδόκιμο επιβίωσης ενηλίκων ασθενών με αντίστοιχα νοσήματα σε παιδιά, καθώς η ίαση και η επιβίωση στα παιδιά είναι μακράν υψηλότερες.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεξ στην Τρίτη Ηλικία: Καλό για τις Γυναίκες, Επίφοβο για τους Άντρες

admin

Νέα Συλλογή Άγριο Τριαντάφυλλο από την ΚΟΡΡΕΣ

admin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Μερικών Καρκίνων για Όσους Τρώνε Βιολογικά Προϊόντα

admin

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καθορίζει Βασικές Δράσεις για τη Συντονισμένη Καταπολέμηση της Covid-19

Κορωνοϊός – Έσπασε το Φράγμα των 200.000 Εμβολιασμών που η Κυβέρνηση είχε Θέσει ως Στόχο

Τα Συμπληρώματα Διατροφής με Ιχθυέλαιο και η Ανδρική Γονιμότητα

admin

Αποφύγετε τα Καθολικά Lockdowns στο Μέλλον, Κάντε Πολλά Τεστ, Εστιάστε Εφεξής στις Ευπαθείς Ομάδες

admin

Πώς θα Πάμε Διακοπές με Ασφάλεια

admin

Οι Φτωχές Χώρες θα Λάβουν Εμβόλια Κατά της Covid-19 με Καθυστέρηση 6-8 Μηνών

Απογοητευμένοι οι Ρευματοπαθείς για την Εξαίρεσή τους από τα ΦΥΚ

admin

Ο ΠΟΥ Ζητάει να Εξαλειφθούν τα Τρανς Λιπαρά

admin

Τα Εμβόλια Covid-19 Απέτρεψαν 20 εκατ. Θανάτους Παγκοσμίως