Μία συγκεντρωτική μελέτη – ορόσημο για τον καρκίνο ανέλυσε τον γενετικό κώδικα 2.658 μορφών της ασθένειας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο καρκίνος ήταν σαν παζλ με 100.000 κομμάτια και μέχρι σήμερα το 99% αυτών έλειπε.
Οι μελέτες αυτές, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, παρέχουν μία σχεδόν πλήρη εικόνα για όλες τις μορφές καρκίνου.
Μάλιστα, μέσω αυτών είναι πιθανό στο μέλλον να μπορούν να γίνουν πιο εξατομικευμένες θεραπείες στους ασθενείς, ή και να αναπτυχθούν μέθοδοι που θα εντοπίζουν νωρίτερα τον καρκίνο.
Η συγκεντρωτική αυτή μελέτη ανέλυσε τον γενετικό κώδικα 2.658 καρκίνων.
Ο καρκίνος είναι μια κατεστραμμένη εκδοχή των υγιών κυττάρων του ανθρώπου – οι μεταλλάξεις στο DNA αλλάζουν και τα κύτταρα, με τις μεταλλάξεις βαθμιαία να αυξάνονται και στη συνέχεια να διαιρούνται ανεξέλεγκτα.
Αυτά που γνωρίζουμε για τη συγκεκριμένη διαδικασία, μέχρι στιγμής, προέρχονται, κυρίως, από τις γενετικές οδηγίες που σχετίζονται με την παραγωγή των πρωτεϊνών στο ανθρώπινο σώμα.
«Αυτό αποτελεί μόνο το 1% του συνολικού γονιδιώματος» τονίζει ο Dr Lincoln Stein από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο του Οντάριο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, οι γιατροί βρίσκονται «στο σκοτάδι» κατά τη διάρκεια των θεραπειών περίπου του ενός τρίτου των συνολικών περιπτώσεων, καθώς δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο τα κύτταρα των ασθενών μετατράπηκαν σε καρκινικά.
Χρειάστηκαν ερευνητικές ομάδες σε 37 χώρες, οι οποίες εργάζονταν για παραπάνω από μία δεκαετία, ώστε να διευκρινιστεί τι συνέβαινε με το 99% του γονιδιώματος.
Τα ευρήματα έδειξαν την ιδιαίτερη πολυπλοκότητα του καρκίνου, καθώς και το γεγονός ότι χιλιάδες διαφορετικοί συνδυασμοί μεταλλάξεων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
Η τεράστια αυτή μελέτη διαπίστωσε πως οι διαφορετικές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο, σχετίζονται κυρίως με τέσσερις ή πέντε θεμελιώδεις μεταλλάξεις που ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου.
Αυτά είναι δυνητικά αδύναμα σημεία που μπορούν να αξιοποιηθούν με θεραπείες που επιτίθενται σε αυτές τις μεταλλάξεις.
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα αυτά, ώστε να δημιουργηθούν θεραπείες προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενούς» δήλωσε ο Dr Peter Campbell, από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger.
Ωστόσο, το 5% των καρκίνων δεν σχετίζονται με τις μεταλλάξεις αυτές, γεγονός που προβληματίζει τους επιστήμονες.
Όσα γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων διαγνωστικών εξετάσεων, που θα εντοπίζουν τον καρκίνο πολύ νωρίτερα.
Η πρόκληση θα είναι, δε, να γίνεται εύκολα κατανοητό από τους επιστήμονες ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις θα μεταβληθούν σε καρκίνο και ποιες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο.