Υγεία & Ομορφιά
Υγεία

Ολιγοθεραπεία – Μία Φυσική Απάντηση στις Διατροφικές Ανεπάρκειες

Τα ιχνοστοιχεία είναι μεταλλικά στοιχεία, ρυθμιστές των θεμελιωδών λειτουργιών του οργανισμού που τον κάνουν να λειτουργεί με αρμονικό και ισορροπημένο τρόπο.

Περιέχονται σε ελάχιστες ποσότητες στο σώμα και εκτελούν μια ισχυρή, μερικές φορές αποφασιστική δράση ελέγχου σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες.

Ολιγοθεραπεία - Μία Φυσική Απάντηση στις Διατροφικές Ανεπάρκειες.

Τα ιχνοστοιχεία αποτελούν βασικούς τροποποιητές του οργανο- γενετικού- ψυχολογικού πεδίου ενός ατόμου και στοχεύουν στην αποκατάσταση ή τη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας των οργάνων.

Γνωστή από την αρχαιότητα, η ολιγοθεραπεία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των σημερινών ανθρώπων. Είναι μια 100% φυσική και καλά ανεκτή θεραπευτική μέθοδος και έχει τη θέση της απέναντι στις τρέχουσες ανεπάρκειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας, που η κλασική ιατρική αγωνίζεται να επιλύσει.

Η κλασική ιατρική δρα στα συμπτώματα και επιδιώκει να ανακουφίσει τις δυσλειτουργίες των οργάνων, ενώ η ολιγοθεραπεία δρα στη βασική κυτταρική δραστηριότητα και την κυτταρική επικοινωνία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορμονική ρύθμιση, τον μεταβολισμό και την ανοσοάμυνα.

Η ανεπαρκής πρόσληψη απαραίτητων μεταλλικών στοιχείων είναι η αιτία συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως η χρόνια κόπωση, οι διαταραχές ύπνου, οι πεπτικές διαταραχές, τα προβλήματα στις αρθρώσεις, οι λοιμώξεις.

Ολιγοθεραπεία: μικρές δόσεις, μεγάλες υποσχέσεις

Η ολιγοθεραπεία βασίζεται στον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ιόντα μετάλλων που υπάρχουν σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα και διευκολύνουν τους βιοχημικούς μηχανισμούς στον οργανισμό.

Κάθε ιχνοστοιχείο έχει καθορισμένο φυσιολογικό αντίκτυπο και ένα συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής, για να ανταποκριθεί σε τέσσερις κύριες κατηγορίες λειτουργικών συνδρόμων: Αλλεργικά, μολυσματικά, νευροεγκεφαλικά και ανενεργά πεδία.

Τα ιχνοστοιχεία είναι ικανά να ενεργούν μόνα τους ή σε συνδυασμό, σε πολλούς μηχανισμούς.

Εντατικές αναλύσεις επέτρεψαν σημαντική πρόοδο στην καλύτερη περιγραφή του τρόπου λειτουργίας και της συμμετοχής των ιχνοστοιχείων.

Η τρέχουσα έρευνα ενισχύει την επιστημονική απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους στην καταπολέμηση σοβαρών χρόνιων παθήσεων (διαβήτης, αλλεργίες, υπερχοληστερολαιμία, υποστηρικτική φροντίδα στην ογκολογία).

Ακόμα κι αν σήμερα μπορεί κανείς να λάβει ελεύθερα στα φαρμακεία ιχνοστοιχεία σε δοσολογίες που έχουν μελετηθεί τέλεια για ένα τυπικό προφίλ, οι συστάσεις του φαρμακοποιού ή του γιατρού είναι πάντα απαραίτητες.

Σαν ειδικοί επαγγελματίες υγείας μπορεί να βοηθήσουν στην επιλογή των προϊόντων που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε άτομο, ειδικά σε ειδικές περιστάσεις (εγκυμοσύνη, ανάρρωση, ανάπτυξη, διατροφή, ρύπανση, αθλητισμός, αδυνάτισμα).

Τα ιχνοστοιχεία είναι ικανά να ενεργούν μόνα τους ή σε συνδυασμό, σε πολλούς μηχανισμούς.

Η σχέση της δόσης

Ο όρος «ολίγο» εννοεί μια μικρή ποσότητα, η οποία προσδιορίζει σαφώς τα προϊόντα που εμπίπτουν στην ολιγοθεραπεία.

Ένα προϊόν υψηλής δόσης με ιχνοστοιχεία ανήκει στον τομέα της μεταλλοθεραπείας ή στον τομέα της διατροφής.

Με την αυστηρή έννοια της ολιγοθεραπείας, η έννοια της ανεπάρκειας που πρέπει να καλυφθεί δεν υπάρχει.

Υπάρχουν δύο τύποι ιχνοστοιχείων

Τα βασικά ιχνοστοιχεία – (Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Zn, I, Se, K, S) – υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα σε σχετικά σταθερή συγκέντρωση. Ο φυσιολογικός τους ρόλος είναι γνωστός και η διατροφική τους πρόσληψη είναι απαραίτητη, εάν το ποσοστό τους είναι πιθανόν μειωμένο.

Τα μη απαραίτητα ιχνοστοιχεία – (Ag, Bi, Au, Li…) – δεν αποτελούν μέρος των φυσικών συστατικών του σώματος, αλλά έχουν αναμφισβήτητες φαρμακολογικές ιδιότητες.

Αυτά τα ιχνοστοιχεία ορυκτής φύσης, χρησιμοποιούνται με δύο τρόπους: ως μέρος μιας γενικής θεραπείας, είτε προληπτικά για να αντισταθμίσουν ή να αποτρέψουν την έλλειψη που θα προκύψει.

Για παράδειγμα, στον καπνιστή που μπορεί να επωφεληθεί από την πρόσληψη σεληνίου, στον αθλητή του οποίου η σωματική δραστηριότητα συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση ιχνοστοιχείων ή ως μέρος μιας διατροφής ή σε μια παροδική κατάσταση όπως εγκυμοσύνη, περίοδος ανάπτυξης, εμμηνόπαυση…

Τα ιχνοστοιχεία μπορούν επίσης να εξυπηρετήσουν έναν θεραπευτικό στόχο και να υποστηρίξουν μια αλλοπαθητική θεραπεία.

Ο ψευδάργυρος, σε μεγάλη δόση, μπορεί να συνταγογραφηθεί στο πλαίσιο της φλεγμονώδους ακμής. Το βισμούθιο, συνιστάται για να αντιμετωπίζει ιογενείς μολυσματικές καταστάσεις της κατώτερης σφαίρας ΩΡΛ, ενώ ο άργυρος χρησιμοποιείται στην περίπτωση καταστάσεων της ανώτερης σφαίρας ΩΡΛ.

Τα ιχνοστοιχεία ως μέρος των μικροθρεπτικών συστατικών

Όταν μιλάμε για μικροθρεπτικά συστατικά εννοούμε ένα σύνολο ουσιών όπως: βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, προβιοτικά, απαραίτητα λιπαρά οξέα, αμινοξέα… Αυτά τα μόρια είναι πολύτιμα και στοχεύουν στην αποκατάσταση των ανισορροπιών στα μενού των τροφών μας.

Σοφία Τσαλουχίδου, Φαρμακοποιός, Ερευνήτρια, LUDES University, Lugano Switzerland & Academy of Nutritional Medicine, London
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Συμπτώματα του Προεμφράγματος και η Αντιμετώπισή τους

Editor6 pharma

Τενοντίτιδα – Αίτια και Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με την Υπέρταση

Editor6 pharma

Η Σχέση Ύπνου και Υγείας της Καρδιάς

Evi Makavelou

Περιοδοντίτιδα – Ο Ύπουλος Εχθρός των Δοντιών μας

Editor6 pharma

Γιατί ο Βήχας Χειροτερεύει το Βράδυ;

Evi Makavelou

Χιονίστρες και Σωστή Αντιμετώπιση

Editor6 pharma

Τα Πάντα για το Κρυολόγημα

Eleni Giannopoulou

Σάουνα – Πώς Επιδρά στην Υγεία;

Evi Makavelou

Προβλήματα στα Πόδια – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Χρόνιες Παθήσεις και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Βρουξισμός – Συμπτώματα και Θεραπεία

Evi Makavelou