Υγεία & Ομορφιά
Τροφές και παρενέργειες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης
Διατροφή

Τροφές που σε Μεγάλες Ποσότητες Έχουν Παρενέργειες

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να καταναλώσετε.

Στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, συχνά ίσως το παρακάνετε.

Τροφές που προκαλούν παρενέργειες σε μεγάλες ποσότητεςΓνωρίζετε ότι κάποιες από αυτές τις τροφές μπορεί να γίνουν τοξικές αν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες;

Φασόλια

Τα λευκά και τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό.

Όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες όμως, προκαλούν αέρια και φούσκωμα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα με τα φασόλια είναι ότι οι φυτικές ίνες τους εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, του μαγνησίου, του ψευδαργύρου και του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τα θρεπτικά συστατικά, τα οποία αποβάλλονται μέσω του εντέρου.

Τροφές που σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν παρενέργειες – Γλυκοπατάτες

Είναι πιο υγιεινές από τις απλές πατάτες εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνη C, χαλκό και μαγγάνιο.

Τα πολύ υψηλά επίπεδα βήτα καροτένιου όμως, παρά την αντιγηραντική δράση του, μπορούν να προκαλέσουν εύκολα καροτιναιμία.

Συνέπεια της καροτιναιμίας είναι το γεγονός ότι το δέρμα παίρνει μια κιτρινοπορτοκαλί απόχρωση.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες καρότων, πορτοκαλιών και γλυκοπατάτας που περιέχουν καροτένιο.

Μπορεί ακόμα το δέρμα να πάρει παρόμοια απόχρωση σε άτομα που πάσχουν από ερυθροποιητική πρωτοπορφυρία.

Πρόκειται για μια κατάσταση που θεραπεύεται με τη λήψη βήτα καροτένιου.

Ευτυχώς, είναι αναστρέψιμη και η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών επαναφέρει το δέρμα στην κανονική του απόχρωση.

Γκρέιπφρουτ

Το γκρέιπφρουτ ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Περιέχει βιταμίνη C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Όμως, αν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το γκρέιπφρουτ μειώνει τη δραστηριότητα των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τον μεταβολισμό αρκετών φαρμάκων.

Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα να αυξηθούν πολύ και να υπάρξουν παρενέργειες.

Μοσχοκάρυδο

Μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο και η κανέλα, μπορούν να ξεγελάσουν τον εγκέφαλο νομίζοντας ότι καταναλώνετε κάτι γλυκό.

Γι’ αυτόν τον λόγο και τα δύο χρησιμοποιούνται ως συστατικά συμπληρωμάτων διατροφής για απώλεια βάρους.

Όμως αν ξεφύγετε σε ποσότητα, μπορεί να δηλητηριαστείτε.

Η αιτία κρύβεται στη χημική ουσία μυριστικίνη, η οποία ανήκει σε μια οικογένεια σύνθετων ουσιών με ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Η δηλητηρίαση από αυτήν μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, ταχυπαλμία, ναυτία, αφυδάτωση και πόνους στο σώμα.

Καυτερές πιπεριές

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επιβραδύνουν τη γήρανση.

Το βασικό συστατικό τους, η καψαϊκίνη, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και την αρτηριακή πίεση.

Ταυτόχρονα όμως ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου.

Τέλος, οι καυτερές πιπεριές μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, διάρροια και πόνους στην κοιλιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί Πρέπει να Πίνετε Πολύ Νερό και τον Χειμώνα;

Evi Makavelou

Επίμονη Πείνα – Πώς θα τη Σταματήσετε;

Evi Makavelou

Ψωρίαση – Τι να Προσέξετε στη Διατροφή;

Evi Makavelou

Λόγοι που Πρέπει να Μασάμε Καλά το Φαγητό

Evi Makavelou

Τα Οφέλη των Βιταμινών Β

admin

Ανισορροπία Ηλεκτρολυτών στο Σώμα

Evi Makavelou

Γιατί να Εντάξετε τα Ακτινίδια στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Οι Τροφές που θα Τονώσουν το Συκώτι μας

admin

Μουρουνέλαιο – Όλα τα Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Γιατί Τρώμε Περισσότερο τον Χειμώνα

admin

Διατροφή και Άσκηση για Καλή Υγεία

Μεσογειακή Διατροφή: Γιατί Είναι η Καλύτερη;

admin