Προκειμένου να χάσουν βάρος ή να το κρατήσουν σταθερό, πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους.
Οι δίαιτες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων είναι εφικτές, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα.
Κι αυτό επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια, την οποία αντλεί από τους υδατάνθρακες.
Εκτός από αυτό, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Αλλιώς ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπος με διάφορα προβλήματα υγείας αργότερα.
Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε λοιπόν όλους τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας και το μυστικό βρίσκεται στο να τους καταναλώνουμε ισορροπημένα.
Οι υδατάνθρακες που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες αποτελούν μια καλή πηγή ενέργειας που βοηθά τον οργανισμό να επιτελέσει τις λειτουργίες του.
Παράλληλα με αυτό, μπορεί να διατηρήσει την ψυχική και τη σωματική ευεξία σε παρόμοια επίπεδα.
Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι σωστοί υδατάνθρακες που εντάσσοντάς τους στη διατροφή σας ισορροπημένα, δεν κινδυνεύετε να πάρετε γραμμάριο.
Υδατάνθρακες που χρειάζεστε – Φρούτα
Πολλές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων απαγορεύουν την κατανάλωση κάθε είδους φρούτου εξαιτίας των σακχάρων τους.
Όμως, τα φρούτα αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και τα σάκχαρά τους είναι φυσικά.
Μάλιστα, όταν καταναλώνονται ολόκληρα με τη φλούδα και όχι απλώς σε μορφή χυμού που συγκεντρώνουν πολλά σάκχαρα στη σύστασή τους ανά μερίδα, τα οφέλη τους πολλαπλασιάζονται.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Η βρώμη, το καστανό ρύζι, το κινόα και άλλοι αναποφλοίωτοι σπόροι προσφέρουν ένα αίσθημα πληρότητας στον οργανισμό.
Κι αυτό επειδή διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη.
Υδατάνθρακες που χρειάζεστε – Όσπρια
Τα όσπρια είναι εξαιρετικά αν θέλετε να εντάξετε στη διατροφή σας υγιεινούς υδατάνθρακες βραδείας πέψης, πλούσιους σε μέταλλα, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα ρεβίθια, ο αρακάς, οι φακές και τα φασόλια.
Τα φυτοχημικά συστατικά που περιέχουν αναδομούν το DNA μειώνοντας τον δείκτη φλεγμονών στο σώμα και συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνες A, B6 και C, περιέχουν άμυλο, αλλά και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή τους.
Κολοκύθα
Δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά διαθέτει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μαγνήσιο και κάλιο που παρέχουν σημαντική προστασία στα οστά.
Παρόλο που περιέχει φυσικά σάκχαρα, η υψηλή ποσότητα λουτεΐνης που έχει η κολοκύθα λειτουργεί ευεργετικά για την όραση.