Υγεία & Ομορφιά
Το αλάτι είναι ό,τι χειρότερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (μέσω της διατροφής), προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Το αλάτι είναι ό,τι χειρότερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (μέσω της διατροφής), προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Διατροφή

Οι 5 Τροφές – Εχθροί για την Καρδιά σας

Έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο…

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν στις ημέρες μας μια πραγματική μάστιγα.

Το αλάτι είναι ό,τι χειρότερο για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (μέσω της διατροφής), προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Εάν θέλετε να διατηρήσετε υγιή την καρδιά σας και προκειμένου να είστε και εσείς, αν μη τι άλλο, υγιής, τότε θα πρέπει να αλλάξετε ορισμένες διατροφικές συνήθειες.

Τι ακριβώς θα πρέπει να κάνετε;

Μα φυσικά, να αποφεύγετε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και να εντάξετε νέες στη ζωή σας!

Ναι στο κρέας… αλλά υπό προϋποθέσεις!

Το κόκκινο κρέας, είναι θα λέγαμε παρεξηγημένο.

Μπορεί η συχνή κατανάλωσή του να μην ενδείκνυται, καθώς αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη συχνή κατανάλωσή του με δυσμενείς εκβάσεις για την υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Παρ’ όλα αυτά έχει υψηλή θρεπτική αξία, παρέχει πολύτιμες πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και άλλα συστατικά.

Κατά την κατανάλωση του, να αποφεύγετε τα μέρη του κρέατος που εμπεριέχουν ορατά πολύ λίπος.

Επίσης, να αποφεύγετε τα πολύ μαριναρισμένα κρέατα, παρά τη νόστιμη γεύση τους.

Προπάντων, να μην καταναλώνετε σε καθημερινή βάση κόκκινα κρέατα.

Προτιμήστε τα λευκά κρέατα, τα πουλερικά κ.ά., τα οποία εμπεριέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά.

Τα αλλαντικά

Το αλάτι έχει την ιδιότητα να εμπλουτίζει και να απογειώνει ορισμένες γεύσεις, αναδεικνύοντάς τις.

Για το καρδιαγγειακό σας σύστημα, όμως, είναι ό,τι χειρότερο, καθώς όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες (μέσω της διατροφής), προάγει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Παρομοίως, τα αλλαντικά είναι πολύ αλμυρά και συνήθως περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που τα κάνει εχθρούς για το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Μην ξεχνάτε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σιωπηλή νόσος που οδηγεί σε μη αναστρέψιμες βλάβες της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών…

Σκεφτείτε το λοιπόν!

Μην ξεχνάτε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μια σιωπηλή νόσος που οδηγεί σε μη αναστρέψιμες βλάβες της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νεφρών…

Τα συσκευασμένα προϊόντα και σνακ

Πολλά βιομηχανικά τρόφιμα περιέχουν αλάτι…

Πατατάκια, αλμυρά μπισκότα(σνακ), γαριδάκια, κ.λπ., βρίσκονται στην κορυφή των αλμυρών βιομηχανικών τροφίμων.

Εφόσον λοιπόν οι απλές πληροφορίες που σχετίζονται με το υπερβολικό αλάτι και με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιαγγειακού κίνδυνου, δεν επαρκούν, ας δούμε περισσότερα.

100 γρ. από πατατάκια παρέχουν 1-3 γρ. αλάτι στον οργανισμό σας και 100 γρ. από μπισκότα μπορεί να έχουν μέχρι και 4 γρ. αλατιού.

Μάθετε, λοιπόν, ότι 5-8 γρ. αλατιού είναι αρκετά ημερησίως.

Άρα, καταναλώνοντας 100 γρ. αλμυρά μπισκότα έχετε ήδη καλύψει τις μισές ανάγκες του οργανισμού σας.

Θα πρέπει λοιπόν μετά τα σνακ ή τα πατατάκια να περιορίσετε τις βόλτες στο ψυγείο..

Πέρα από το αλάτι που εμπεριέχουν, τα συσκευασμένα προϊόντα περιέχουν και trans-λιπαρά, σιρόπι γλυκόζης και άλλους εχθρούς της καρδιάς!

Τηγανητές πατάτες

Τηγανητές πατάτες, κοτόπουλο, μπέικον…

Όλα αυτά τα τηγανητά τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά οξέα, που είναι πολύ πιο επιβλαβή για την καρδιαγγειακή σας υγεία από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Προσοχή! Τα trans λιπαρά οξέα είναι βιομηχανικά επεξεργασμένα λίπη που μπορούν να αντέξουν σε υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιούνται ευρέως για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των συσκευασμένων τροφίμων που τα περιέχουν.

Είναι πολύ βλαβερά για τον οργανισμό μας, επειδή αυξάνουν την LDL «κακή» χοληστερόλη, αυξάνουν έτσι και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Αλκοολούχα ποτά

Σίγουρα τα αλκοολούχα ποτά δεν αποτελούν τρόφιμο, με την αυστηρή έννοια της λέξης, αλλά εξακολουθούν να είναι εχθροί της καρδιάς μας.

Φυσικά, αυτό ισχύει μόνον όταν το αλκοόλ καταναλώνεται υπερβολικά, δηλαδή πέρα από 2 έως 3 ποτήρια την ημέρα.

Όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση κρασιού, δεν θα λέγαμε ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή σας υγεία, αλλά αποδυναμώνει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας.

Από την άλλη πλευρά, η μέτρια κατανάλωση κρασιού προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες σας.

Απολαύστε υπεύθυνα για να έχετε πάντοτε μια υγιή καρδιά!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυτικά Γιαούρτια – Είδη και Θρεπτική Αξία

a.alefragkis

Γι’ Αυτούς τους Λόγους Πεινάτε Συνεχώς

Evi Makavelou

Τροφές για Σωστή Αποθεραπεία Μετά την Άσκηση

Evi Makavelou

Οι Εκπληκτικές Επιδράσεις της Καφεΐνης στον Οργανισμό

Eleni Giannopoulou

Τροφές που Εμποδίζουν τις Ελεύθερες Ρίζες

Evi Makavelou

Μανιτάρια – Τα Ευεργετικά Οφέλη τους για την Υγεία

a.alefragkis

Σχέση Διατροφής και Ημικρανίας

a.alefragkis

Αρωματικά Νερά – Γνωρίστε τη Νέα Τάση στο Ευ Ζην

a.alefragkis

Τα Απαραίτητα Τρόφιμα σε Κάθε Κουζίνα

Evi Makavelou

Υγιεινές Τροφές με Πολλές Θερμίδες

Evi Makavelou

Το Πεπόνι και τα Πολλαπλά Οφέλη του

Υγιεινά Γιαούρτια που Πρέπει να Δοκιμάσεις

Evi Makavelou